Fıtık İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Fıtık İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Bel fıtığı omurgaların arasında bulunan kıkırdakların bazı sebeplerden kaynaklı olarak kayması sonucunda oluşur. Ağır işlerde çalışan insanlarda sıklıkla görülürken, bir anda ağır kaldırma sonucunda da görülmektedir. Omurlar arasında bulunan kıkırdakların yer değiştirmesiyle birlikte bacaklara giden sinirlere de baskı yapacaktır. Bu baskı sonucunda ayaklarda uyuşma görülebileceği gibi zaman içerisinde güç kaybı da oluşacaktır.

fitikiçin hangi bolume gidilir
Fıtık için hangi bölüme gidilir ile ilişkili görsel.

Bu kayıp bireyleri olumsuz yönde etkilediği için günler geçtikçe yürümekte zorluk çekmektedirler. Bel fıtığı her iki tarafta da görülebilir. Bu durum aynı zamanda tek taraflı da görülmektedir. İlerlemeden tedavi edilmesi gerekmektedir. Bel fıtığı tedavi edilmediğinde, hastayı yatağa düşürecek ve hastanın felç geçirme riski çok fazla olacaktır.

Hastalığın teşhisini birçok doktor hastanın şikayetlerine göre koyabilmektedir. Bel fıtıklarına 5 bölüm bakmaktadır.

  1. Genel Cerrahi
  2. Nöroloji
  3. Nöroşirürji
  4. Ortopedi
  5. Fizik Tedavi

Ameliyatınız sonrasında doktorunuz sizi ziyaret ederek eski sağlığınıza kavuşmanız için gerekli olan tedavi uygulamalarını söyleyecektir.Eğer hastalık ilerlemezse fizik tedaviye girerek bel kaslarınızın güçlenmesini sağlayacaksınız bu sayede iyileşmiş olacaksınız.

Eğer herhangi bir iyileşme olmadığında ameliyat kaçınılmazsa doktorunuz tarafından size bütün riskler söylenerek ameliyat anlatılacaktır. Mikro cerrahi yöntemlerle yapıldığından, en ufak sinirler bile 40 kat büyüklükte görülecektir.

Geçtiğimiz zamanlarda fıtığa yakalanan bireylerle ilgilenmek o dönemin teknolojisi açısından çok zor gerçekleşiyordu. Günümüzde ise gelişen teknoloji sayesinde hastalar gönül rahatlığıyla ameliyat olup eski sağlığına yeniden kavuşabiliyorlar.

Sinirlerin sıkışması durumunda katılaşma oluşabilir. Bu durumda hastanın bir takım egzersizler yaparak sinirler üzerinde nasıl etki edeceğine bakılır. Eğer sinirlerde herhangi bir düzelme olmadığında ameliyat kaçınılmaz olacaktır. Ameliyatı gerçekleştirecek kişiler ise, anestezi doktoru ve beyin cerrahıdır.

Birden fazla yerde oluşan fıtıklar için özel titanyum platinleri geliştirilmiştir ve ameliyat esnasında omurlara yerleştirilmektedir. Bel fıtığı ameliyatını beyin cerrahları mikro cerrahi yöntemle başarılı şekilde yapmaktadırlar.

Kasık Fıtığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Sağlık kliniklerinde bu tür fıtıklara genellikle genel cerrahi bölümü bakmaktadır. Son zamanlarda bireylerin sık sık başına gelen kasık fıtığını inceleyecek olursak, fıtık insan vücudunda ki doku veya herhangi bir organın boşluk çeperinden normalliğin dışında dışarıya sarkması durumudur.

Göbek Fıtığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Göbek fıtıkları portakal veya fındık boyutlarına benzer ve göbek çukuru içinden veya hemen yakınından çıkar. Göbek fıtıkları göbek çukuru içinden veya hemen yakınından çıkar ve bir fındık büyüklüğünden-portakal büyüklüğüne kadar değişik boyutlarda olabilir. En fazla kadın bireyler tarafından fark edilen bu fıtıklar bireyin genelde gebelik sırasında farketmesi sonucu başlar. Bu yüzden dolayı kadın bireylerde daha sık görülmektedir.

Doğal hali içeri doğru olan göbek çukurunun dışarıya doğru bombeleşmiş halidir. Hamilelik bitiminde bazı kişilerde göbek fıtığı kaybolabilir. Gebelik tamamlanmasına rağmen fıtık hala sürüyorsa tedavi gerekiyor demektir.

Göbekte açıklık olarak görünen fıtığın çıkması doğumsal bir zayıf noktadır. Doğumun tamamlanmasından bir kaç gün sonra kordon güdüğü yani göbek bağının düşmesi gerçekleşir. Biraz zaman geçtikten sonra ise bölge tamamen kapanır. Göbek bağının kapanmaması sonucunda çocuklarda göbek fıtıkları, “kapandıktan sonra erişkinlik döneminde yeniden açılması sonucu erişkinin göbek fıtığı ortaya çıkar.” Bu yüzden bu fıtıklar doğumsal zayıf noktadan çıkan fıtık olarak adlandırılır.

Kasık fıtıklarının oluşumuna benzeyen göbek fıtıkları da sadece ameliyat ile kapanmaktadır ve tüm karın duvarı fıtıklarını yama ile kapatmak gerekebilir.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın