Fıtık Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Fıtık ağrısı için hangi doktora gidilir konusuna geçmeden önce kısaca bazı bilgiler verelim. Genellikle anatomik yapıya bağlı dış etkenlerden kaynaklı sorunlarla ortaya çıksa da kronik bir vaka olarak da incelenebilecek olan fıtık ağrısı, genetik yatkınlık nedeniyle ortaya çıkan bir hastalık türü olarak da tanımlanabilir. Bu kriterler anatomik yapıda yaş ve cinsiyet başta olmak üzere çok çeşitli değişkenlere ve sorunun kaynaklarına bağlı olarak saptanabildiği gibi hastalığın evresini de doğrudan etkilemektedir.

Fitik agrisi icin hangi doktora gidilir
Fıtık ağrısı için hangi doktora gidilir sorusu sıkça sorulur.

Özellikle ağır yük kaldırmaya bağlı dış etkenlerin tetiklediği fıtık ağrısı, anatomik yapıdaki doku bozulmalarını tetiklediği gibi şiddetli ağrıların zaman içerisinde vücudun farklı bölgelerine yayılmasına da ön hazırlık yapmaktadır. Genellikle erkeklerde ağır yük kaldırmaya bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülse de, kadınlarda fıtık ağrısı oranı azımsanmayacak oranlarda ortaya çıkmaktadır.

Genellikle 30 ila 60 yaş arası yetişkinlerde sıkça karşılaşılan fıtık ağrısı, çeşitli türler olarak karşımıza çıkmasının yanı sıra cinsiyet, yaş, hastalık ve fıtığın türüne bağlı olarak çeşitlilik gösterebilmektedir. Yaş, cinsiyet ve dış etkenlerden kaynaklı çok çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan fıtık ağrısı, beraberinde zorlu bir sürecin ortaya çıkmasının yanı sıra çeşitli hastalıkların meydana gelmesine de olanak sağlamaktadır.

Fıtık Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Peki, birçok farklı kategoride incelenebilecek olan fıtık ağrısı nedenlerinin başlıca etkenleri nelerdir?

  • Hareketsizlik: Genetik yatkınlıkla birlikte incelenebilecek olan en belirgin ve sık karşılaşılan nedenlerden ilki egzersiz eksikliği ve hareketsizlik olarak tanımlanmaktadır. İş ya da günlük yaşamdan ayrı olarak genel anlamda hareketsiz bir yaşam tarzına sahip kişilerde zaman içerisinde meydana gelen eklem ve kemik zayıflıkları, kişinin vücut direncinin zayıflamasına ve hareketsizliğin artmasına neden olur. Bu da zaman içerisinde oluşabilecek bir fıtık ağrısı rahatsızlığının şiddetli bir fıtık hastalığına dönüşmesini tetiklemektedir.
  • Sigara ve alkol tüketimi: Özellikle tütün ve tütün mamullerinin disk dejenerasyonlarını artırdığı, fonksiyon kaybına uğrattığı ve vücudun iyileşme mekanizmasını doğrudan etkileyerek süreci olumsuz etkilediği saptanmıştır. Olası bir fıtık rahatsızlığına sahip olup sigara ve alkol tüketen kişilerde hastalığın iyileşme süreci “sağlıklı” olarak tanımlanabilecek bireylere kıyasla daha uzun ve güç bir şekilde tamamlanmaktadır.
  • Obezite: Obezite başta olmak üzere vücut anatomisini doğrudan etkileyen benzer hastalıklar fıtık hastalıklarının şiddetli bir şekilde ortaya çıkmasını tetiklemektedir. Aşırı ve sağlıksız kilo alınması vücut eklemlerine orantısız ve sağlıksız baskı oluşmasına ve fıtık ağrısı şikâyetlerinin doğmasına neden olmaktadır.
  • Mesleki etkenler: Özellikle ağır yük kaldırmaya neden olacak meslek sahibi bireylerde sıkça karşılaşılan fıtık rahatsızlığı, her ne kadar günümüz imkânları hastalığın cerrahi bir operasyonla çözülmesine olanak sağlasa da, tedavi sonrası hastanın gündelik yaşamı önceki alışkanlıklarına kıyasla özen isteyen bir şekle bürünmektedir. Yük kaldırma, ağır egzersizler, mesleki kısıtlamalar ve oturma alışkanlıklarını doğrudan etkilemektedir.
  • Fizyolojik etkenler: Ağır yük kaldırma dışında fıtık ağrısına neden olan en belirgin nedenlerden biri de oturma alışkanlıklarıdır. Kambur oturma alışkanlıkları zaman içinde anatomik yapıda şekil bozukluklarına ve fıtık ağrısı şikâyetlerinin doğmasına zemin hazırlamaktadır.

Fıtık Ağrısı için Hangi Bölüme Gidilir?

Herhangi bir nedene bağlı olarak meydana gelen fıtık ağrısı şikâyetiniz varsa gitmeniz gereken bölümler Ortopedi, Nöroloji, Fizik Tedavi ya da Genel Cerrahi klinikleridir. Doktorunuzla görüşmeden evvel şüphe duyduğunuz etkenleri dikkate almanızda fayda var. Zira hastalığın nedenlerine ve türüne bağlı olarak tedavinizi yürütecek olan bölüm kararlaştırılmaktadır.

Başvurduğunuz bölüm doktoru fıtığın türüne ve seviyesine bağlı olarak tedavinin ortak şekilde yürütülmesine ya da gerek görülmesi durumunda sizi diğer uzman doktora sevk etme kararı verebilir. Özetle, hangi bölümün tedavi edeceği fıtık ağrısının kaynağına bağlıdır.


Fıtık ağrısı için hangi doktora gidilir başlıklı yazımızı bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Fıtık Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?” üzerine bir yorum

Yorum yapın