Fibromiyalji için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Fibromiyalji, insanların yaşam kalitesini etkileyen, romatizmal hastalıklar arasında en sık görülen, kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha fazla izlenen bir hastalıktır. Kişi ne kadar uyursa uyusun kalktığında hiç dinlenmemiş gibi kalkar. Bu durum ayrıca uyku bozukluklarına neden olur. Kaslarda oluşan ağrıların yanı sıra hassasiyette oluşur. Kişide genel olarak sürekli kendini belli eden bir yorgunluk, halsizlik, sabah tutukluğu görülür. Bu hastalık yumuşak doku ağrı sendromudur. Peki, fibromiyalji için hangi doktora gidilir?

Fibromiyalji için Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Öncelikle kişi kendisinde hastalığın belirtilerini analiz etmesi gerekmektedir. Fibromiyalji sendromunda çok belirgin iki belirti vardır. Bunlardan biri sabahları çok zor uyanma ve diğeri ise ağrılardır. Bu belirtilerin yanı sıra kulak çınlamaları ve nefes almakta zorluk çekme fibromiyalji hastalığının en belirgin belirtileri arasındadır.

fibromiyalji hangi bolum
Fibromiyalji genellikle romatoloji bölümünde uzmanlaşmış bir doktor tarafından teşhis edilip tedavi edilen bir durumdur.

Fibromiyalji yani kronik yorgunluk sendromu yaşayan kişilerde aynı zamanda stresin arttığında ağrılarında arttığı görülebilmektedir. Bu konuda bel ve boyun bölgelerinde ağrılar yoğunlaşır. Bu belirtilerin yanı sıra el ve ayaklarda karıncalanma, egzersize karşı isteksizlik, sürekli yorgunluk hali, depresyon, hafıza problemleri gibi birçok neden hastalığın belirtisi olabilir. Kişi kendisinde bu belirtileri kontrol etmeli ve fibromiyalji sendromundan şüphelendiği zaman kısa süre içerisinde doktora başvurmalıdır.

Fibromiyaljiye Hangi Bölüm Bakar?

Fibromiyalji için tam bir tedavinin gerçekleşmesi birkaç bölümün korelasyon içinde çalışmalarını gerektirmektedir. Bu sendromdan şüphelenen kişi öncelikle Romatoloji bölümüne başvurmalıdır. Bu bölümde yapılacak tetkikler sonrasında hastalığın teşhisi ile tedaviye geçilebilmektedir. Tedavinin bir kısmı ise Fizik Tedavi bölümünde sürdürülmektedir. Bu bölümde fibromiyalji sendromuna yönelik olarak gerekli tedavi işlemleri başlatılacaktır.

Fibromiyalji oldukça karmaşık bir hastalıktır. Hastalık vücudun birçok noktasını fiziksel ve zihinsel etkilediği için tek bir tıp bölümü ile tedavi mümkün olmayabilir. Bu nedenle farklı bölümlerden de destek alınarak vücut bir bütün olarak düşünülüp tedaviye başlanmaktadır. Fibromiyalji sendromuna yakalanan kişiler genel olarak mükemmeliyetçi olmakla birlikte kendilerinden olan beklentileri çok yüksektir. Aynı zamanda titiz bir kişiliğe sahip olmalarının yanı sıra karmaşık bir ruh haline sahip olabilirler. Çevresel ve duygusal sorunlar hastalığı ciddi derecede etkilediği için Psikiyatri bölümünden de tıbbi destek alınabilir.

BranşAçıklama
RomatolojiFibromiyalji teşhisi ve tedavisi için en uygun uzmanlar genellikle romatologlardır.
Fizik Tedavi ve RehabilitasyonAğrı yönetimi ve fizyoterapi açısından önemlidir.
NörolojiFibromiyaljide nörolojik değerlendirme önemlidir.
İç HastalıklarıFibromiyalji belirtileri ile başvurulabilir.
Aile HekimiFibromiyalji belirtileriyle başvurulacak ilk bölümdür.
AlgolojiAğrı yönetimi zorlaşırsa başvurulabilir.

Ayrıca hastalığın tedavisi özellikle kişinin yaşam kalitesini artırması ve yaşam tarzını değiştirmesi ile başlamaktadır. Fibromiyalji tedavisinde en temel olarak ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Uygulanan tedaviden sonuç alınması sonrasında bu sürecin devam etmesi için kişinin de dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Özellikle stresten uzak olmak, dengeli beslenme, uyku düzenini koruma gibi detaylara dikkat edildiğinde tedavinin daha da kalıcı olması desteklenmektedir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 16 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 4 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Fibromiyalji için Hangi Doktora Gidilir?” üzerine bir yorum

  1. İyi günler nama fibromialji hastalığı teşis konuldu 4 ay sürekli işaç kullanıyordum. Yanlız doktorumun taini çıkmış ve onjn yerine başka fizipterapist uzmanı gelmedi. Ben ise kolumda çok ağrı çekiyorum ve yarı yolda tedavim dırdu. Hangi doktora gitmeliyim bu durumda bana lütfen yardım edin.

    Yanıtla

Yorum yapın