Fenestrasyon Nedir? Tıpta Ne Demektir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Fenestrasyon, tıpta pencereleme, delikleme anlamına gelen tıbbi bir terimdir. Vücudun herhangi bir yüzeyinde doğal veya doğal olmayan yollarla oluşturulmuş açıklık anlamı da taşır. Tıp biliminde sıkça kullanılan terimlerden bir tanesidir. Ayrıca fenestra terimi ise pancere manasına gelmektedir.

fenestrasyon nedir
Şekilde bir bütünün içindeki açıklık olarak gösterilen yer fenestrasyon olarak adlandırılır.

Fenestrasyon aynı zamanda kulak burun boğaz bölümü cerrahi hekimlerinin işitme kaybı oluşturan patolojik bir durumu ortadan kaldırabilmek için kullandıkları Lembert operasyonunun da bir parçasıdır. İşitme kaybı giderilebilsin diye kulak içerisinde belirli bir bölgeye pencereleme işlemi yapılır. Bu işlem fenestrasyonun en güzel örneğidir.

Fenestrasyon işlemi ile ilgili merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konunun alt tarafında yer alan yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

(Bu yazı ilk defa 29 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. Ardından 24 Ekim 2020 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Fenestrasyon Nedir? Tıpta Ne Demektir?” üzerine 2 yorum

  1. Kalp sıvısı ıcın bu yontem önerıldı

    Bır kere delık acılıp sıvı alındıktan sonra yıne sıvı dolar mı?

    O delık hep mı kalacsk

    Yanıtla
    • Merhabalar Esin Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Kalp sıvısı için fenestrasyon uygulaması perikardiyal efüzyon adı verilen kalp zarı arasında aşırı sıvı birikmesi durumunda başvurulan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem ile kalp zarına küçük bir delik açılarak sıvının drenajını sağlanır. Fenestrasyon, perikardit, kalp yetmezliği veya diğer sebeplerle ortaya çıkan perikardiyal efüzyonun tedavisinde etkili bir çözüm sunmayı amaçlar.
      Genele bakıldığında fenestrasyon sonrasında kalp zarı arasındaki sıvının tekrar birikme olasılığı vardır. Bu durum hastaya bağlı faktörlerin çeşitliliği nedeniyle değişkenlik gösterir. Bazı durumlarda sıvı birikmeyebilir ya da minimum düzeyde birikirken bazı durumlarda ise sıvının tekrar birikmesi görülür. Bu gibi durumlarda sıvının tamamen uzaklaştırılması için cerrahi müdahale gerekebilir.
      Fenestrasyon sırasında açılan delik genellikle kalıcı değildir. Kalp zarının iyileşme süreciyle birlikte delik kapanabilir. Yine hastaya bağlı faktörlerin durumuna göre bazı durumlarda delik tam kapanmayabilir. Verdiğim bilgiler genel bilgilerdir. Sizin muayene bulgularınızı ve diğer detaylarınızı bilmediğim için net bilgiler veremem. BU tip durumlarda hasta değerlendirilir ve hastaya göre bilgi verilir. Bu nedenle muayene olduğunuz hekiminize başvurmanız en doğru bilgiyi bulma açısından çok faydalı olacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın