Eroziv Gastrit Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Eroziv Gastrit Nedir?

Mide sorunlarından bir olan gastrit farklı çeşitlere sahiptir. Bu çeşitlerden biri ise eroziv gastrittir. Basit bir anlatım ile eroziv gastrit, mide duvarlarında çeşitli nedenlerden dolayı oluşan aşınma nedeni ile ortaya çıkan hastalıktır. Aşınma mide duvarının bir bölümünde oluşabileceği gibi birçok bölümünde de görülebilir. Hastalık zaman içerisinde ilerleyerek büyük sorunlara yol açabilmektedir. İlk belirtileri ağrı olarak kendisini gösterse de ileri seviyelerde ağrı mide ekşimesi, bulantısı, kusma, yanma gibi ciddi belirtilere dönüşmektedir.

eroziv gastrit nedir
Eroziv gastrit nedir ile ilişkili görsel.

Normal Gastrit İle Eroziv Gastrir Arasındaki Fark Nedir?

Normal olarak görülen gastritte genel olarak H.Pylori bakterisi görülür. Bu bakteri zaman içerisinde midede iltihaplanmaya yol açarak gastrit sorununun ortaya çıkmasına neden oluyor. Ancak eroziz gastrit hastalığında ise mide çeperinde aşınma görülmekte ve bu nedenle hastalık ortaya çıkmaktadır.

Eroziv Gastrit Neden Olur?

Bazı tıbbi durumlar eroziv gastrit hastalığının görülmesine neden olmaktadır. Crohn hastalığı, kolik, E.coli bakterisi nedeni ile ortaya çıkan enfeksiyon, gıda alerjileri, gastrointestinal reflü bu tıbbi durumlardan bazılarıdır. Bu hastalıklar zaman içerisinde mide duvarına hasar vererek erozivin oluşmasına neden olmaktadır.

Yukarıda saydığımız tıbbi nedenlerin yanı sıra daha sık görülen neden ise kullanılan bazı ilaçlardır. Çeşitli tedaviler için kullanılan ilaçlar zaman içerisinde mide duvarına zarar vermektedir. Steroidler, anti-inflamatuvar ilaçlar, NSAID, non-steroidler gibi çeşitli ilaçların sürekli olarak uzun süre kullanılması eroziv gastrite davetiye çıkarmaktadır.

Nedenler arasında genetik yapının yanı sıra viral hastalıklar ve bakterilerin neden olduğu çeşitli hastalıklarda mide duvarına zarar vermektedir. Yetersiz beslenme ve özellikle stres hastalığı tetikleyen önemli nedenlerden biridir. Yukarıdaki nedenlerin yanı sıra yetersiz beslenme ile stresli yaşan eklenirse hastalığın ilerleme hızı da artabilir.

Eroziv Gastrit Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın belirtileri oldukça belirgin olduğu için tespit etmesi kolaydır. Genel olarak şişkinlik, hazımsızlık, dışkıda değişiklik, belde ağrının artması görülür. Hastalığın belirtileri oldukça acı vericidir. Hasta su içerken dahi acı çekebilir. İştah kaybı yaşandığı için bu durum kilo kaybına ve yeterli beslenememeye neden olmaktadır. Strese bağlı olarak yaşanılacak akut eroziv gastrit belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma bulunmaktadır.

Nadir olarak görülse de ileri seviyedeki hastalıklarda kanamalar görülebilir. Kanamalar kusma ile fark edilebilir. Yaşanılan bu tarz durumlarda ise kesinlikle doktor tedavisine başlanması gerekir.

Eroziv Gastrit İçin Hangi Doktora Gidilir?

Hastanın bu belirtileri görmesi üzerine kısa süre içerisinde doktora başvurması önemlidir. Çünkü gerekli müdahale gerçekleşmezse hastalık ciddi sonuçlara neden olabilmektedir. Eğer bu tarz belirtiler görüyorsanız ve hastalıktan şüpheleniyorsanız Dahiliye yani iç hastalıkları uzmanına tedavi için başvurabilirsiniz.

Bunun dışında gastroenteroloji bölümü de dorudan bu hastalıklar ile ilgilenmektedir. Bu noktada mideye hangi bölümün baktığını anlattığım yazıma https://doktordanhaberler.com/mideye-hangi-doktor-bakar/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Eroziv Gastrit Tedavisi

Hastalık teşhis edildikten sonra tedavi için ilaç ve diyet uygulanmaktadır. Uzman doktorlar tarafından hastanın durumu incelendikten sonra gerekli diyet listeleri verilerek kişinin bu hastalığa karşı nasıl beslenmesi gerektiği belirtilir.

Ne yazık ki hastalığın direk bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu nedenle kişi yaşam şeklini değiştirerek dikkat edilmesi gereken hususlara azami önem göstererek hastalığı kontrol altına alması gerekir.

Eroziv Gastrit Hastalığı ve Beslenme

Beslenmenizde dikkat edeceğiniz bazı hususlar ile hastalığı kontrol altına alabilirsiniz. Bu konuda doktorunuzun sizlere verdiği diyete ve önerilere harfiyen uymanız çok önemlidir. Genel olarak vitamin ve mineral değerleri yüksek besinleri gün boyunda küçük porsiyonlar şeklinde tüketmelisiniz. Tükettiğiniz besinlerin ise sindiriminin kolay olması çok önemlidir. Özellikle baharatlı, yağlı, ve lifli yiyeceklerden uzak durmanız gerekecektir. Tahıllar, narenciye olmayan meyveler, süt ürünleri, yeşil sebzeler, portakal, ananas, domates gibi besinler hastalığın ilerlemesine neden olmaktadır. Bu noktada mide ekşimesi hakkında bilgi almak için https://doktordanhaberler.com/mide-eksimesi/ linkine tıklayınız.

Alkol, kafein ve sigara bu hastalığın ilerlemesinde önemli etkisi olan nedenler arasındadır. Bu nedenle hastalığı kontrol altına almak ve yaşam kalitenizi yükselmek için uzak durulmalıdır. Hastanın sigara içilen ortamlarda bulunmaması gerekir.

İşlenmiş gıdalar, tatlandırıcı, şeker, salam, sosis gibi besinlerin tüketilmesi durdurulmalıdır. Özellikle gazlı içecekler tamamen kesilmelidir. Gazı içecekler mide duvarını tahriş edeceği gibi hastalığı kontrol altına almanıza en gel olabileceği gibi hastalığın daha da ileri seviyelere çıkmasına neden olur.

Beslenmenizin yanı sıra stres yönetme tekniklerini de öğrenmenizde büyük bir fayda vardır. Bu konuda psikiyatri bölümünden destek alarak stresli yaşamınızın değişmesi için çabalamalı ve daha sakin bir yaşam sürmeniz hastalığı kontrol altına almanız için oldukça önemlidir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Eroziv Gastrit Nedir? Belirtileri ve Tedavisi” üzerine 4 yorum

  1. İnanirmisiniz 8 yıldır bu belayla uğraşıyorum minimalize yani oldukça iyilestirdim bir çok bitkisel metot denedim bana yüzde 90 rezene çayı fayda sağladı asidi düşürüyor istediğiniz kadar içebilirsiniz
    Yalnız kahve ve tatlı kek baklava şeker yerseniz herşey başa dönüyor kahveyi öğleden sonra günlük bir bardak için ayrıca kahve kaliteli olsun otamatikden içmeyin hazır işlenmiş koruyucu gıdadan kesinlikle uzak durun acı baharatli ve et yemeyin herşey başa döner
    REZENE CAYİ için rahatlayın soğuk sıcak fark etmez ayrıca akşam 8 den sonra hiç bir şey yemeyin bol su için şekersiz şerbet için limondan uzak durun delirtiyor

    Yanıtla
  2. Genel olarak vitamin ve mineral değerleri yüksek besinler den kastınız nedir acaba birde yeşil yapraklı sebzeler mesela örnek verirseniz neler benim kızım 13 yaşında ve Eroziv Gastrit çıktı onda beslenmesine nasıl yardımcı olabiliriz.

    Yanıtla

Yorum yapın