El Üşümesi ve Soğukluğu İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

El Üşümesi ve Soğukluğu İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Kronik ya da genetik bir vaka olmasının dışında patolojik nedenlerle ya da başka herhangi bir hastalığa bağlı semptomlar olarak meydana gelen el üşümesi ve soğukluğu, el veya ayaklara giden damarların etrafında bulunan bağ dokusundaki gerginliğin artmasıyla da meydana gelebilir.

el usumesi ve el soguklugu icin hangi doktora gidilir
El üşümesi ve soğukluğu için hangi bölüme gidilir ile ilişkili görsel.

Genel belirtiler arasında kansızlık ya da damar sorunları olarak öne çıkan söz konusu belirtiler, herhangi bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi sigara ve alkol kullanımına bağlı olarak da gözlemlenebilir. Öte yandan sağlıksız beslenme alışkanlıkları el üşümesi ve soğukluğu konusunda tetikleyici birer unsur olabilir. Damar çeperlerinde meydana gelen doku genişlemesi ya da gerginliğin artması, kan akışının azalmasına ya da kan akışının sağlıklı şekilde ilerlemesine engel olur. Bu durumda yalnızca el üşümesi ve soğukluğu değil, cilt yüzeyinde renk kaybı, solma ve hatta morarma gibi semptomlar da görülebilir.

Kan akışının zayıflaması ya da sekteye uğraması ve erken teşhis ya da tedavinin ihmal edilmesiyle birlikte söz konusu bölgede karıncalanma, zonklama, hissizlik ya da şiddetli ağrılar meydana gelebilir. Bu durum her ne kadar ileri yaş hastalarda ortaya çıksa da, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları başta olmak üzere damarların genel sağlık durumuna bağlı olarak erken yaş hastalarda da karşılaşılabilir.

Genel hatlarıyla kronik ve dış etken kaynaklı bir problem olsa da çok çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan el üşümesi ve soğukluğu, bazı durumlarda cerrahi operasyon gerektiren hastalıkların tedavisi sonrasında da meydana gelebilir. Özellikle anjio işlemi sonrası bazı hastalarda özellikle sol kol ve ayakta meydana gelen üşüme ve soğukluk hissi, beraberinde ellerde ve kollarda hissizlik ve şiddetli ağrılara da yol açar. Peki, el üşümesi ve soğukluğunun en sık rastlanan önemli ve temel nedenleri nelerdir?

Kansızlık: Kansızlık olarak tabir edilen Anemi rahatsızlığının en belirgin özelliklerinden biri de el üşümesi ve soğukluğu olarak bilinir. Erkek hastalara kıyasla kadınlarda daha sık karşılaşılan kansızlık, demir eksikliği nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Demir eksikliği tiroit hormonunun yapısını denetim altında tutması nedeniyle kanda belirli bir seviyede olmak zorundadır.

Kan Dolaşımı: Kansızlık rahatsızlığıyla bağlantılı olan kan dolaşımı, genel verilere bakıldığında ayrı bir etken olarak sınıflandırılabilir. Özellikle kalp ve damar hastalıklarında fonksiyon kaybına uğrayan sistem, gerekli kan akışını sağlıklı şekilde yürütemez. Bu durumda damarlardan el ve ayaklara gitmesi gereken kan akışı gerekli şekilde ilerlemez ve söz konusu rahatsızlık ortaya çıkabilir. Genellikle ileri yaş hastalarda rastlanmaktadır.

Stres: Özellikle yoğun bir iş temposuna ya da stresli bir yaşam tarzına sahip bireylerde sıkça görülen el üşümesi ve soğukluğu, beraberinde kan dolaşımını da etkilemektedir. Yoğun stres altındaki bireylerde sıkça görülen üşüme, ilk olarak el ve ayaklarda gözlemlenmektedir.

Sigara: Damar tıkanıklığının en belirgin nedenlerinden biri olan sigara, damarlarda meydana getirdiği tıkanıklık nedeniyle kan akışının doğru ve sağlıklı bir şekilde sağlanmasının önüne geçer. Tıkanıklık sonrası el, kol ve ayak damalarına kan akışının sağlanamaması üşüme ve soğukluğa neden olur.

Diyabet ve Tansiyon: Sistemi doğrudan etkileyen önemli hastalıklardan diyabet ve yüksek tansiyon, damarları doğrudan etkilemesi nedeniyle kan akışını etkilediği gibi damar yapısında da önemli bir tahribata neden olurlar.

Raynaud: En belirgin özelliklerinden biri de el ve ayaklarda karıncalanma, zonklama ve hissizlik olan Raynaud hastalığı genellikle kadınlarda görülmekte ve el üşümesi ve soğukluğuna neden olmaktadır.

El Soğukluğu ve Üşümesine Hangi Doktor Bakar?

El üşümesi ve soğukluğu şikâyetiniz olması durumunda başvurmanız gereken bölüm Dâhiliye kliniğidir. İlk kontrol ve tahlillerin ardından el üşümesi ve soğukluğuna neden olan rahatsızlığın teşhis edilmesi durumunda uzman hekiminiz gerek görürse sizi Romatoloji ya da Nöroloji bölümüne sevk edebilir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“El Üşümesi ve Soğukluğu İçin Hangi Bölüme Gidilir?” üzerine 3 yorum

  1. Merhaba
    Benim el parmaklarım ve ayak parmaklarım soguk havalarda üşüyünce sıcak bir ortama girdikten sonra morarıyor ve yanıyor çok agrı yapıyor hastaneye hangi bölüme gitmem gerekir ve nedir bunun sebebi acaba yardımcı olurmusunuz

    Yanıtla
  2. İyi çalışmalar ellerim parmaklarım ve bacaklarım çok üşüyor ve burnum hemen kızarıyor 2 ay önce b12 ve testlerı yaptırdım bursey cıkmadı daha sonda d vıtamını yaptırdım biraz dusuk cıktı ve damla kullandım suanda da gunde 2ser damla ıcıyorum gecen hafta ıdrarda cok az enfeksıyon cıktı bir dozluk antıbıyotık kullandım önemli olmadıgını soyledı bunla gecer dedıler.

    Yanıtla
    • Merhabalar Arzu Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Bahsettiğiniz durum iç hastalıkları bölümünün ilgi alanına girmektedir. Yapmanız gereken eski tahlil sonuçlarınızı yanınıza alıp dahiliye bölümüne muayene olmaya gitmektedir. Bu tip durumlarda altta yatan sorunu bulmak dahiliye uzman hekimlerinin ilgi alanıdır. Muayene sonrası bilgi verirseniz hakkında konuşuruz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın