Ekstrofi Vezikalis: Karından Sızan İdrar

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Ekstrofi Vezikalis Nedir?

Ekstrofi Vezikalis, her 30.000 kişiden birinde görülen, ürogenital sinüste ve etrafını kaplayan iskelet sistemindeki komplet ventral defektten kaynaklanan bir mesane hastalığıdır. Mesane dışarıdadır. Temel olarak mesanenin karın duvarına açıldığı bir doğumsal anoma olan bu durum mesanenin ön yüzünün ve üzerindeki karın ön duvarının kapanmaması sonucu ortaya çıkar.

ekstrofi-vezikalis-nedir
Ekstrofi vezikalis, erkeklerde ve kadınlarda eşit olarak görülür. Her 30.000 doğumda yaklaşık 1 bebekte görülmektedir.

Sıklıkla doğumdan hemen sonra teşhis edilmektedir ve tanı fizik muayene,görüntüleme testleri ile konulmaktadır.

Alt ve orta karın bölgelerinde mesanenin arka duvarı görülmekte ve mesane mukozasının kenarları cilt ile kaynaşmış durumdadır. Doğal olarak idrar dışarı doğru akmaktadır.

Pubik kemikler birbirinden ayrılmıştır ve bunun neticesinde femurlar dışa dönüktür.

Bu hastalarda ördek vari yürüyüş görülür. Rektus kasıda kaudalde iyice ayrışmıştır.

Ekstrofiya Vezikalis vakaları çoğunlukla Epispadias ile beraberlik göstermektedir. Nadir olarak inmemiş testis ile de beraberlik gösterebilir.

Bu hastalarda vajina ve anüs bölgeleri anterior lokasyonludur. İdrar yolu enfeksiyonları ve Hidronefrozlar sık görülmektedir. En sık görülen belirtileri ise şunlardır:

Ekstrofi Vezikalis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavide temel olarak şunlar hedeflenir :

  • Sakral osteotomi aracılığıyla posterior üretra,mesane ve karın duvarının kapatılması
  • Simfizis pubis in birbirine yaklaştırılarak kapatılması
  • Mesane boynu kontraksiyonu ve anti reflü operasyonları
  • Epispadiatik durum varsa ivedilikle onarılması

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi yorum kısmından yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağız. Yorumlarınızı bekliyoruz.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın