Ekojenite: Ultrasonografide Görüntü Netliği

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Ekojenite Nedir?

Ekojenite, bir organ veya dokunun ultrason dalgalarını yansıtma derecesini ifade eden tıbbi bir terimdir. Ekojenitenin yüksek olması ses dalgalarının iyi yansıdığını düşük olması ise kötü yansıdığını göstermektedir. Ekojenitenin artması bir organ ya da dokunun kalınlaştığı manası taşıyabilir.

Ekojenite Nedir?
Şekildeki resimde ekojenitenin çeşitleri görülüyor. Sağa doğru gittikçe ekojenite artıyor.

Başka bir deyişle yoğunluk manasındadır. Herhangi bir grafide ekojenite artışı dendiği zaman o bölgede bir yoğunluk artışı var demektir. O bölgede yoğunluğun artması ise ilgili bölgede taş tümör ve daha bircok şeyin belirtisi olabilir.

Hiperekoik Ne Anlama Gelmektedir?

Hiperekoik, temel olarak normalden daha fazla ekoik anlamına gelmektedir. Bu tip gözlemler radyoloğun hastaların hastalıklarını kategorize etmesine yardımcı olabilmektedir.

Dilerseniz Hiperekoik Nedir? adlı yazımı okuyabilirsiniz.

Ultrason karaciğer,dalak,tiroid gibi organlarda bulunan nodüllerin incelenmesinde çok kıymetli bir yere sahiptir. Nodülün olduğu bölgelerde doku ekojenitesinde değişimler görülür. Radyolog normal doku ekojenitesinin nasıl olacağını bildiğinden ötürü bu ekojenitesi hipoekoik ya da hiperekoik olan alanları tespit edecek ve tanının konması için en büyük adımı atmış olacaktır.

Hipoekoik Ne Anlama Gelmektedir?

Hipoekoik temel olarak normalden daha az yoğun anlamı taşımaktadır. Ekojenitesi diğer bölgelere göre daha düşüktür.

ekojenite ne demek
Üstteki ultrasonda resimde sol alt tarafta diğer bölümlere göre daha düşük ekojeniteli bir hipoekoik alan mevcut.

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Ekojenite: Ultrasonografide Görüntü Netliği” üzerine 13 yorum

  1. Hocam ben tiroit ca hastasiyim 5 ay once ameliyat oldum nodullerim 3 adetti sadece biri 1cm uzerindeydi vve biraz gecmis onun uzerine atom aldim 37 yasindayim gecenlerde grip oldum onun uzerine bogazimda biraz sislik hissettim kbb gittim sol tarafta iltehap olmus antibiyotik verdi ama sag tarafta ise 6*3mm boyutunda hiperekoik yumusak doku izlendi diyor ve (rezidu nuks??post op??)diyor korktum nedemek istemis anlamadim :((simdiden tsk

    Yanıtla
  2. hocam kolay gelsin sağ böbrek boyutu uzun aksı 110 mm sol böbrek boyutu 121 mm dir sol böbrek parankim kalınlıkve ekosu tabiidir . sağ böbrek parankiminde yer yer ekojenite artışı fokal defekt alanları ve kontur lobülasyonları izlenmektedir sağ yan ağrısı bulunan hastada görünüm akut pyelonefrit açısından anlamlı olabilir .toplayıcı sistemde yer yer fokalküntleşmeler ve dilatasyonlarda gözlenmektedir . hocam bunun anlamını bize anlayacagımız şekilde açıklarsanız çok seviniriz. Bu sonuçlar 38 yaşında bir bayana ait kötü bir durum varmı yada oluşurmu büyük sabırsızlıkla bekliyoruz hocam teşşekkür ederiz. tedavi ile eski haline dönermi???

    Yanıtla
  3. Hocam Oğlumun son bacağında şişlik oldu Ultrason sonucunda şunlar yazıyor lütfen bana yardımcı olur musunuz 33 11 mm 39 11 mm ölçüsünde 2 adet hiler ekojenitisi izlenen reaktif Görünümünde değerlendirilen lens modu saptandı bunun dışında yer kaplayan kitlesel lezyon görülmedi

    Yanıtla
  4. Sağ böbrek 83mm boyutlarında parankim kalınlığı 12mm.sol böbrek 84mm boyutlarında parankim 12mm sag ve sol böbrek ekojenitesi olağan izlenmiştir bilateral toplayıcı sistem incelenmesinde pelvikalisiyal sistem minimal dilate izlenmis olup sol a_p capi yaklasik 4.5 mmm sag a_p capi yaklasik 7mm olculdu sol bobrrk orta alt keismde yaklaisk 3mm capli hiperekojen görünüm izlenmiştir {kristaloid}bu nedir sorunlu olan ne anlamadim 7 yas kiz cocugu uktrosan

    Yanıtla
  5. Üst kasık bölgemde bi kızarıklık ve içerde bi şişlik meydana geldi çok ağrı yapıyor ultrason da doktorum şöyle bi rapor verdi cildiye ye yönlendirdi (kızarıklık düzeyinde cilt alt yağ doku ekojenite diffüz artmıştır bu düzeyde santralde 4mm çapı yoğun içerikli odak izlendi) bu ne demek anlayamadım doğrusu

    Yanıtla
  6. Hocam z34 gebeligin gozlemi renkli ultrasyonda tahlillerinde doktor bagirsak parlak dedi cocogumun durumu nasil hocam degerlerde şöyle idrar ve kan WBC 10.60 (4-10,3) MCHC 34,8 (32,7-35,.6) DANSİTE 1,020 (1,000-1,035) EPİTEL. Yassi 30— bobrek epiteli 1 hocam bilgi verirseniz merak ediyorum hocam simdiden TEŞEKKÜR EDERİMHocam z34 gebeligin gozlemi renkli ultrasyonda tahlillerinde doktor bagirsak parlak dedi cocogumun durumu nasil hocam degerlerde şöyle idrar ve kan WBC 10.60 (4-10,3) MCHC 34,8 (32,7-35,.6) DANSİTE 1,020 (1,000-1,035) EPİTEL. Yassi 30— bobrek epiteli 1 hocam bilgi verirseniz merak ediyorum hocam simdiden TEŞEKKÜR EDERİM

    Yanıtla
  7. Merhabalar hocam abdomen ultrason sonucunda Sağ böbrekte kristaloid ile uyumlu noktasal ekojeniteler izlenmiştir. Yazıyor ve kreatin değeri 1.30
    1 yıl önce yapılan biyokimya tahlilinde yine kreatin 1.29 gelmiş
    Bilgi verebilir misiniz

    Yanıtla
  8. Merhaba hocam ultrason sonucunda penisilin ucunda 1.2 mm ekojenite göründü ultrasondaki teşhis bulguları şöyledir penis ucunda uretradan sırta doğru uzanan çizgisel ekojenite izlenmiştir kolfakisyon solda en geniş 1.2 mm venler izlendi bu şey bende 3 senedir var kabuklasma olmuş ve bu zamana kadar teşhis edilemiyordu ultrason sonucu teşhis edildi deride hafif batma kaşıntı yapıyor penisin derisinde ustunde hafif kızarıklık tahrişler var bu bendeki deri hastalığı nedir hangi bölüme gitmem lazım iyi çalışmalar tesekkurler

    Yanıtla
    • Merhabalar Raif Bey. Öncelikle geçmiş olsun.
      Muayene bilgileriniz olmadan bahsettiginiz lezyonlar hakkında konuşmak doğru olmayacaktır. Ancak en yakın zamanda üroloji polikliniginden randevu alıp gitmenizi öneriyorum. Lütfen bu durumu önemseyin.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  9. Hocam yardım lütfen bende Sag uyluk anterıouna yönelik yüzeysel us incelemesinde yaklaşık boyutları 30x 14 x90mm olan yaglı planlara düzensiz uzanımlar gösteren santral anekoik periferi kalın ve solidifiye görünümde alan izlenmiştir eski loküle koleksiyon sekeli rezidü çevre yaglı planlarda muhdemel enflamasyona baglı artmış ekojenite dikati çekmiştir ?hocam bu bölgeden ineyle enfokdiyon boşaltıldı kandada vardı enfoksiyon 2 aydır amtibiyodik tedavi görüyorum kanda enfeksiyon geçdi ama uylukdaki us incelemesinde gözükenler ne olabilir teşekürler

    Yanıtla
    • Merhabalar Emine Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Uyluk bölgesinde bir lezyon saptanmış. Bu lezyon çevre dokusuna göre biraz daha kalın ve sert yapıdaymış. Bu bölge ultrason incelemesinde doğal olarak yüksek ekojeniteye göstermiş. Enfeksiyon geçtiyse yüksek olasılıkla endişe etmenizi gerektiren bir durum yoktur ancak en doğru bilgiyi sizi muayene eden, tetkik ve tahlil sonuçlarınızı gören hekiminiz söyleyecektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  10. Ultrasonografik incelemesinde parapelvik kistler lehine yorumlanan pelviste sivi ekojeniteside alanlar vardir cumlesine yorumunuzu rica edecegim.Tam idrar tahlilinde bir sorun yoktur.

    Yanıtla

Yorum yapın