Eisenmenger Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Eisenmenger Sendromu Nedir?

Eisenmenger Sendromu, doğumu takiben pulmoner vasküler direncin yükseldiği ya da daha sonradan vasküler direnç artışının görüldüğü bir hastalığa verilen isimdir.

Eisenmenger Sendromu

Bu hastalarda pulmoner hipertansiyon artmıştır. Bunun temel sebebi ise pulmoner kan akımının normalden fazla değerlerdeki artışıdır.

Eisenmenger Sendromu Patolojisi

Diğer bir adı Pulmoner Vasküler Hastalık olan bu hastalıkta patolojik değişiklikler pulmoner arteriyollerde ve musküler arterlerde görülebilmektedir. Bu değişlikler Heath Edwards Sınıflaması ile sınıflandırılmaktadır.

Heath Edwards Sınıflaması

1. Evre

Bazı hipertrofik değişiklikler görülmektedir. Değişim sadece bundan ibarettir.

2. Evre

Medial hipertrofiye ek olarak intimal hiperplazik alanlar mevcuttur.

3. Evre

İlerleyen patolojik yapı öyle bir hal almıştır ki damar lümeni artık görülemeyecek duruma gelmiştir.

4. Evre

Ek olarak arteriyel genişlemeler görülebilmektedir.

5. ve 6. Evre

Nekroze alanlar, pleksiform lezyonel alanlar görülmektedir.

Eisenmenger Sendromu Belirtileri ve Bulguları Nelerdir?

Belirti ve bulgular genelde 30 lu yaşlardan sonra ortaya çıkmaktadır. Öncesinde semptomların ortaya çıkması nadir görülen bir durumdur. En çok görülen bulgular:

  1. Belirgin siyanoz
  2. Artmış dispneik durum
  3. Halsizlik ve yorgunluk hissinde artış
  4. Disritmiye eğilim
  5. Sendromun ilerleyen evrelerinde ise şu belirtiler görülmektedir:
  6. Kalp yetmezliğine ilerleyen tablolar
  7. Göğüs ağrıları
  8. Senkop ve baş ağrıları
  9. Ağızdan kan gelmesi
  10. Pansistolik üfürümlerde nadirde olsa duyulabilir.

Pulmoner Vasküler Hastalık Tanısı Nasıl Konulur?

Tanıda radyolojik olarak kalp boyutları önemlidir. Yine ekokardiyografi bu hastalığın tanısının konmasına anahtar öneme sahip görüntüleme yöntemlerinden bir tanesidir. EKG de sağ ventrikül duvarında kalınlaşma ve konjenital kalp hastalığı izleri aranır. Kardiyak kataterizasyon ise lezyonel bölgede çift taraflı şant varlığını gösterir.

Eisenmenger Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalığa yakalanan kişilerde temel tedavi planımız hastalığı erken dönemde bazı cerrahi girişimlerle etkisiz hale getirmeye çalışmaktır. İnfantil dönemlerde makro vasküler bağlantıların ortadan kaldırılması en temel cerrahi yöntemdir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Eisenmenger Sendromu” üzerine bir yorum

Yorum yapın