Ehliyet için Sağlık Raporu (A’dan Z’ye Rehber)

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Karayolları dâhilinde motorlu taşıtları kullanabilme yetkisine sâhip olabilmek için bireylerin ehliyet, diğer adıyla sürücü belgesi almaları zorunludur. Yeni yapılan yasal düzenlemeler gereği, uluslararası kullanım hüviyetine bürünen sürücü belgelerini alabilmek için, detaylı sağlık raporu da şart koşulmuştur. Buna göre ilk defa ehliyet almak isteyenler, sürücü belgelerine yeni bir sınıf ekleyecekler ve kaybedilen ehliyetlerini yenilemek zorunda kalanlar ehliyet için sağlık raporu almak zorundadırlar.

2020 itibariyle son düzenlemelere bakıldığında sürücü belgesi sağlık raporu almak için ilk başvurulacak yer aile sağlığı merkezi ya da eski adıyla sağlık ocaklarıdır. Şimdi kendimi daha önce hiç aile sağlığı merkezine gitmemiş ve ehliyeti olmayan bir vatandaşın yerine koyup adım adım neler yapacağınızı anlatacağım. Ek olarak sürücü kursu ile ilgili işlemler hakkında detaylı bilgiler veremeyeceğimi belirteyim. O aşamalar benim uzmanlık alanımla ilişkili değil.

İlk defa ehliyet alacaksınız veya ehliyetinizi yenilemek istiyorsunuz. Hiç farketmez çünkü her iki ihtimalde de hekiminiz sizi aynı muayeneden geçirecektir. ( Bunun sebebini de şöyle açıklayayım: Geçmişte ehliyet için sağlık muayenesini geçmiş olabilirsiniz ancak zamanla ehliyet gerekliliklerini sağlayamayan bir hale gelebilirsiniz. Örneğin görme yetiniz azalabilir veya farklı hastalıklar ortaya çıkabilir. )

Ehliyet Sağlık Raporunu Almak için Nereye Başvurmalıyım?

Sürücü belgesi almak için başvurulması gereken ilk kurum her zaman aile sağlığı merkezidir. Unutmayın ehliyet almak için gereken sağlık raporunu sadece kendi aile hekiminiz verebilir. Örnek vermek gerekirse aile hekiminiz İstanbul’da iken siz farklı bir ilde sağlık raporu başvurusu yapsanız bile alamayacaksınız. Çünkü kişinin aile hekimi kimse sağlık raporunu sadece o verebilir. Farklı bir ilde başvuru yapmak zorunda iseniz aile hekimliği kaydınızı değiştirerek işlem yapabilirsiniz.

Kişisel Sağlık Bilgi Formunu Doldurmak Zorunlu mu?

Hemen e-devlete girip kişisel sağlık bilgi formunu doldurmalısınız. 2021 yılında yapılan düzenlemelerle artık kişisel sağlık bilgi formu doldurulmadan sürücü belgesi için sağlık raporu verilememektedir. Nasıl dolduracağınızı bilmiyorsanız sizler için çekmiş olduğum kısa videoyu izleyebilir veya yazımız okuyabilirsiniz. Ulaşmak için tıklayınız.

Ehliyet için Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

İlk önce aile sağlığı merkezine aile hekimimizden randevu alıyor ve günü geldiğinde muayeneye gidiyoruz. Gözlük ya da lens kullanıyorsanız mutlaka yanınızda bulundurunuz. Aksi takdirde geçer rapor alamayabilirsiniz. Aile hekiminiz ilk önce kimlik numaranızla muayene kaydı açacaktır. Muayene kaydı açtıktan sonra anamnez dediğimiz sağlık bilgilerinizi sorgulayacaktır. Bunların başında herhangi bir hastalığınızın olup olmadığı, daha önce ameliyat olup olmadığınız, ilaç kullanıp kullanmadığınız gibi bilgiler yer almaktadır.

e-nabız sürücü belgesi sağlık raporu verme ekranı
E-nabızda yer alan ehliyet raporu verme ekranı. Görüntü kendi aile hekimliği sistemimden.

Hastalığım Yok ya da ilaç Kullanmıyorum Deyip Aile Hekimimi Kandırabilir miyim?

Kırsal bölgelerde aile hekimi olarak çalışırken başıma sıkça gelen olaylardan bir tanesi de bu durumdu. Muayene için gelen hastalar herhangi bir hastalığı olmadığını iddia etseler de sağlık bakanlığı sistemlerinden bakıldığında bunun aksi görülebildiği için hiç bu toplara girmeyin derim. Hekiminiz karşısında yalan söyleyerek küçük düşmeyin. Tüm bu sorulan soruların aslında sizin ve toplumun sağlığı için olduğunu unutmayın.

Ardından genel bir fizik muayene yapacak olan hekiminiz uzuvlarınızı kontrol edecek, gerekli görürse nörolojik muayene yapacaktır. Daha sonra belirli bir uzaklıktan hastanın tam karşısında yer alan harf tabelasında bulunan harfleri gösterecek ve sesli bir şekilde okumasını isteyecektir.

sürücü raporu almak için resimdeki snellen eşelini okumak gerekir.
Ehliyet raporu verilecek hastalara okutulan Snellen eşeli.

Okuma işlemi için önce sağ ya da sol gözünüzü bir elinizle ya da farklı bir araçla kapatmanızı ve harfleri okumanızı isteyecektir. Daha sonra diğer gözünüzü kapatıp kalan harfleri okutacaktır. Ardından her iki gözünüze puan verecektir.

Bir Gözüm Diğerine Göre Yetersiz Görürse Geçer Not Alabilir miyim?

Hemen belirteyim hekiminiz her iki gözünüzü ayrı ayrı değerlendirecektir. Sağ ve sol gözünüz ayrı ayrı belirli bir puanın üstünde görmek zorundadır. Ayrıca iki gözün puanları toplamı belirli bir seviyeden yüksek olmalıdır.

Eğer bir görme problemi tespit edilirse geçerli bir sağlık raporu alamazsınız. Hekiminizin vereceği sevk ile birlikte göz hastalıkları uzman hekimine muayene olmaya gitmek zorunda kalacaksınız. Göz hastalıkları uzmanı muayene sonrasında vereceği tedaviye göre raporunuzu onaylayacak veya uygun olmadığı için uygun değildir şeklinde rapor düzenleyecektir.

Göz muayenesinden başarılı bir şekilde geçtiyseniz “Sürücü Olabilir” ibareli sağlık raporunu almaya yakınsınız demektir ancak unutulmamalıdır ki ek hastalıklarınız varsa aile hekiminiz sizi hastalıkla ilgili branşlara sevk ederek sürücü olmanızda sakınca olup olmadığına dair bilgi toplayacaktır.

Ek bir hastalığınız yoksa, göz ve diğer muayeneleri geçtiyseniz sürücü olabilir raporu alabileceğiniz anlamına gelir. Hekiminiz “sürücü olabilir”, “gözlük ile sürücü olabilir”, “lens ile sürücü olabilir” şeklinde üç farklı rapor verebilir. Uygunluk durumunuza göre bu ibarelerin olduğu sağlık raporları ile ehliyet alabilirsiniz.

Sağlık raporlarının geçerlilik süresi vardır. Aile hekiminizden aldığınız sağlık raporu hekiminizin belirlediği ölçüde geçerlidir. Ayrıca 2020 itibariyle yapılan güncellemelerle bir kere “sürücü olamaz” raporu alan bireyler belirli bir süre boyunca tekrar başvuru yapamazlar.

Kan grubum olmadan sürücü raporu alabilir miyim?

Tüm yukarıda bahsettiğim işlemler bittikten sonra aile hekiminiz kan grubunuzu öğrenmek ve raporunuza işlemek için kan tahlili yapılmasını isteyecektir. Kan grubu bilgisi olmadan ehliyet raporu verilemez. Yaklaşık 1 ile 4 saat sürebilen bu tahlil sonuçlandığında artık rapor almanız için hiçbir engel kalmayacaktır.

Dikkatli sürün, yayalara ve diğer araçlara karşı hoşgörülü olmayı ihmal etmeyin 🙂 Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle hoşçakalın …

Aklınıza takılanları alttaki yorum kısmına yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

(Bu yazı ilk defa 16 Kasım 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 14 Ekim 2020 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Ehliyet için Sağlık Raporu (A’dan Z’ye Rehber)” üzerine bir yorum

  1. Geçmişe dair suboxson kullanımım var aile hekimi beni piskiyatriye sevk ediyo oda beni idrara yoluyo idrarım temiz cikiyo bana diyoki 3 ay sonra gel diyo bidaha idrar testine gir oda iyise 3 ay sonra bidaha gel diyo abi ama benim toksit örneğim temiz neden rapor vermiyo

    Yanıtla

Yorum yapın