Dudak Uyuşması için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Dudak uyuşması durumuna dudak parestezisi denilmektedir. Dudak uyuşması dudağın belirli bir bölgesinde kendini gösterebileceği gibi dudağın tamamında da görülebilir. Dudak uyuşması genel olarak tek başına bir hastalık değildir. Vücutta oluşan bir hastalığın belirtisi olarak kendini göstermektedir. Bu nedenle dudak uyuşmasının tedavi edilmesi durumunda uyuşmaya neden olan hastalığa yönelik tetkik ve tedaviler uygulanmaktadır. Peki bu tedaviler hangi bölümde uygulanmalıdır?

Dudak Uyuşması için Ne Zaman Doktora Gidilir?

Dudak uyuşmasına birçok etken neden olabilmektedir. Bu nedenlerden biri olan kan dolaşımındaki zayıflamadır. Kan dolaşımının yeterli olmaması hissiyatı azaltır ve uyuşmalara neden olur. Uyuşmanın en çok görüldüğü durumlardan bir diğeri ise alerjidir. Birçok çeşit alerji vardır ve bu alerjiler nedeni ile vücutta farklı etkiler ortaya çıkar. Bu etkilerden biri de dudakta uyuşmadır. Dudağın aşırı soğuğa veya sıcağa maruz kalması da dudağı hassaslaştırır ve uyuşmalara neden olabilir.

dudak uyusmasi hang
Dudak uyuşması gibi semptomlar ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir, Bu yüzden bir doktora danışmanız önemlidir.

Uyuşmaya neden olan diğer etkenler arasında stres, periferik nöropati, mineral eksikliği, raynaud sendromu, geçici iskemik ataklarda söylenebilir. Örnek olarak soğuk nedeni ile uyuşma oluşmuş ve ısındıktan sonra uyuşma geçmişse doktora gidilmesine gerek olmayabilir. Ancak uyuşukluk ara ara veya sürekli olarak kendini gösteriyor ve dudakta oluşan uyuşukluk ile birlikte farklı belirtilerde görülüyorsa kesinlikle doktora başvurulmalıdır.

Dudak Uyuşmasına Hangi Bölüm Bakar?

Bu tipte uyuşmalar için öncelikle Nöroloji uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Nöroloji bölümünde dudak uyuşukluğuna neden olan hastalıkların tespiti için bazı tetkikler yapılacaktır. Bu tetkikler sonrasında hastalığın nedeninin bulunması ile birlikte bu hastalığa yönelik tedavi işlemleri başlatılacaktır. Tedaviler ise hastalığın türüne göre değişiklik göstermektedir.

Yaşanılan dudak uyuşması sorunu için Nöroloji bölümü dışında farklı bölümlere sevk edilmenizde söz konusu olabilir. Nöroloji uzmanlarının tetkikleri ile örnek olarak stres ile alakalı bir uyuşma tespit ediliyorsa Nörolojik tedavinin yanı sıra Psikiyatri bölümüne de başvurulması istenerek Psikolojik tedavinin de devam ettirilmesi gerekebilir. Bu gibi durumlarda tedavi iki farklı bölüm ile sürdürülerek kişinin yaşadığı sorunun tedavisinin tamamlanması sağlanabilmektedir. İşte diğer tüm bölümler:

Neden / DurumUzmanlık Alanı
Diş Problemleri var iseDiş Hekimi
Sinir Sıkışmasından kaynaklıysaNöroloji
Baş Ağrıları eşlik ediyorsaNöroloji veya Göz Doktoru
Alerji varsa İç Hastalıkları
İlaçların etkisi iseİç Hastalıkları veya Nöroloji
Travmaya bağlıysaAcil Servis

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 11 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 4 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın