Dışkıda Kurt Çıkması İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Dışkıda Kurt Çıkması İçin Hangi Doktora  Gidilir?

Dışkıda kurt çıkması kişide parazit olduğunu göstermektedir. Parazitler ise oldukça çeşitlidir ve doğru tespit edilmelidir. Kıl kurdu, kamçı kurdu, yassı solucanlar, tenya dışkıda kurt görülmesinin sebep olduğu hastalıklardır. Bu durum ile karşılaşanlar ise dışkıda kurt çıkması için hangi bölüme gidilir sorusunu sorarlar. Öncelikle parazit hastalıklar hakkında temel bilgilere sahip olmak gerekir.

diskida parazit icin hangi doktora gidilir
Dışkıda parazit için hangi doktora gidilir ile ilişkili görsel.

Dışkıda Neden Kurt Görülür?

Parazitler yan kurtlar çeşitli yollarla insan vücuduna girerler ve bağırsaklarda dolaştıkları gibi çeşitli organlara da ulaşarak bu organlara zarar verirler. Oldukça zararlı olabilen bu kurtlara gerekli müdahaleler yapılmazsa kişinin ciddi hastalıklarla karşılaşması olasıdır. Bu nedenle dışkıda kurt çıkması durumlarında en kısa sürede doktora başvurmak çok önemlidir.

Parazitler Nasıl Bulaşır?

Parazitlerin nasıl bulaştığı hakkında temel bilgilere sahip olmanız sizin bu kurtlara karşı önlem almanıza büyük yardımcı olur. Kurtların ulaşmasının en büyük iki nedeni hijyen eksikliği ve çiğ ettir. Her türlü çiğ ette birçok parazit, tenya gibi kurtlar bulunmaktadır. Çiğ et tüketiminin artması kişide bu kurtların görülmesine neden olmaktadır. Bu nedenle ülkemizde özellikle çiğ etten yapılan çiğ köfte yasaklanmıştır. Parazitlerin insanlara bulaşma yollarından biri ise pis sulardır. Özellikle doğada su tüketiminde büyük özen gösterilmeli ve kaynatılmadan içilmemelidir. Çünkü bu tür sulardan hayvanlarında yararlandığı düşünülmelidir ve buna göre önlem alınmalıdır.

İçtiğimiz pis suların yanı sıra besinlerimizi veya mutfak eşyalarımızı yıkadığımız suyunda temiz olmasından emin olmamız gerekir. Pis su ile parazit yumurtaları taşındığı için parazitlerin bizlere bulaşması ve bağırsak kurdu oluşması muhtemeldir. Tükettiğimiz sebze ve meyveler parazitlerin bulaşması olası gıdalardır. Bu nedenle sebze ve meyveler çok iyi yıkanmalı, sirkeli suda bekletilmelidir. Kıl kurtları havadan dahi bulaşma ihtimali olduğu için kıl kurdu olan kişilerden uzak durulmalıdır. Bu nedenlerden dolayı parazitler insanlara bulaşabilmektedir.

Parazitlerin İnsan Vücudundaki Belirtileri Nelerdir?

Parazitlerin belirtisi parazitin çeşidine göre değişmektedir. Bazı durumlarda hiç belirti göstermemesi de olasıdır. Genel olarak normal olmayan garın ağrıları, sık ishal veya kabızlık ile karşılaşma, makat bölgesinde kaşıntı oluşması, huzursuzluk, iştah kaybı, mide bulantıları, kansızlık, vitamin eksiklikleri, geceleri diş gıcırdatma, uykuda yastığa salya akması parazitten şüphelenmek için belirtilerdir.

Bağırsak Kurtları Nasıl Tespit Edilir?

Kişi yukarıdaki belirtileri görüyor ve bağırsak parazitlerinden şüpheleniyorsa yapması gereken doktora başvurarak test yaptırmasıdır. Bu konuda yapılan testin ismi gaita testidir. Kişiden alınan dışkı örnekleri incelenerek parazit araştırması yapılmaktadır. Ancak bazı durumlarda parazit olsa dahi dışkıda görülmeyebilir. Bu nedenle kesin sonuç almak için 3 veya 4 kere test tekrarlanabilir. Bazı bağırsak kurtları ise yumurtalarını bağırsak çevrelerine bırakmaktadır. Selofen bant kullanılan test ise bu tür parazitler için yapılmaktadır.

Yetişkinlerde Dışkıda Kurt Çıkması İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Dışkıda kurt çıkması için hangi bölüme gidilir sorusunu soranlar Dahiliye yani iç hastalıkları bölümüne başvurabilecekleri gibi Gastroenteroloji bölümüne de başvurabilirler. Her iki bölümde de gerekli testler yapılarak tanı konulmaya çalışılır ve daha sonrasında ise tedavi için gerekli uygulamalara geçilir.

Çocuklarda Dışkıda Kurt Çıkması İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Dışkıda kurt çocuklarda görülmüşse bu durumda farklı bölümler çocuklardaki bu problem için teşhis ve tedavi uygulayabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümü, Pratisyen bölümlerine başvurulabilir.

Parazitlerin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kurt düşürme tedavisi iki aşamalıdır. Bu aşamalardan biri doktorun verdiği ilaçlar, diğer aşama ise kişinin hijyene azami önem vermesidir. Genel olarak tedavide şurup kullanılır ve bu şurup iki defa kullanılır. 15 gün ara ile kullanılan şurup parazitlerin vücuttan atılması görevini görür. Ancak kişi ne kadar ilaç kullanırsa kullansın parazitlerin kendine bulaşabileceği ortamdan kurtulmadığı sürece faydasını beklemesi yersizdir. Bu nedenle ilaç ile birlikte gerekli temizliği de sağlamalıdır.

Bağırsak Kurdu Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bazı durumlarda ameliyat şart olabilmektedir. Ameliyatta ise uygun yerden kesiler açılır ve ince bağırsaktan özen yöntemlerle kurtların temizlenmesi gerçekleştirilir. İnce bağırsak ve kesilen deriye dikişler atılır. Genel anestezi ile yapılan ameliyat sonrasında ise ortalama olarak 10 gün sonra dikişler alınır.

Bağırsak Kurdundan Korunma Yolları?

Bağırsak kurtlarından kendinizi korumak için azami derecede hijyene özen göstermelisiniz. Özellikle meyve ve sebzeleri çok iyi bir şekilde yıkamalı ve kullanılan kaplarında temiz olduğundan emin olmalısınız. Çiğ et yemek özellikle tenyaların oluşmasının en büyük nedenlerinden biridir. Gıdalarınız hem taze hem de pişirilmiş olması bağırsak kurtlarından kendinizi korumanız için önemlidir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Dışkıda Kurt Çıkması İçin Hangi Bölüme Gidilir?” üzerine 7 yorum

  1. Merhaba hocam bi kaç gündür anüste kaşınma oluyor ve dışkıda beyaz kurtçuklar görüyorum kilo alamıyorum ve iştahsızlık var hangi bölüme gitmeliyim.

    Yanıtla
  2. Merhabalar. Dışkıda beyaz küçük kurtçuk gibi şeyler görüyorum. En az 6 aydır bu devam etmekte. Kabızlık, dışkı renginde aşırı koyulaşma bazen kanlı gibi olma durumları da var. Salyam neredeyse her gün akıyor. Makatta kaşınma ve bazen karın ağrısı ve bulantı da oluyor. Kilo kaybım ya da iştahsızlık yok. Ne yapmalıyım?

    Yanıtla
  3. Hocam yemek yiyorum kg alamıyorum istahsızlık durumları olabiliyor kasılma ve sinir kabızlıkta ishal ara sıra olabiliyor acıkınca halsizlik oluyor yemek yiyorum tokluk hissi olabiliyor kimizaman doymuyorum canım da istemiyor zayıfladım strese neden oluyor parazit için sonuç alabilicek hekim hangisi olabilir lütfen yardımcı olabilirmisiniz gerçekten 35 yaşında yım 55 58 kg arasındayım kg almak istiyorum metobolizma troidler ile alakası varmıdır bilemiyorum midem de guruldama hareketler oluyor aç kalınca sanki bişe hareket ediyor gibi beni sonucu mümkün olan biyere yönlendiriseniz sevinirim

    Yanıtla
    • Merhabalar Ferdi Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bahsettiğiniz durum için olası en uygun bölüm dahiliye polikliniğidir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  4. Merhaba sizinle nasil iletisime gecebilirim benimde sorunlarim var ancak artik amelyat etdirmek isterim cevaplarsaniz sevinirim

    Yanıtla
    • Merhabalar Lale hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Sorununuzu paylaşırsanız sizin için yönlendirme sağlayabilirim.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  5. Merhaba hocam kıl kurdu için nasıl bir ilaç kullanabilir emziren anneler emziren anne kıl kurdu için ilaç kullanabilirim

    Yanıtla

Yorum yapın