Diş Gıcırdatma için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Diş gıcırdatma rahatsızlığı çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan ve dişlerin özellikle gece uykudayken sıkılması ile oluşan bir durumdur. Dişlerin sıkılması ile gıcırdama oluşur ve bu diş sağlığı bakımından oldukça ciddi bir sorun teşkil eder. Diş sıkması sonucun diş gıcırdatma eylemini gerçekleştiren kişiler ise bu konuda hangi doktor gideceklerini bilemeyebilir. Diş gıcırdatma için hangi doktora gidilir sorusuna cevap bulunması tedavinin daha hızlı gerçekleşmesi için önemlidir.

Diş Gıcırdatma için Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Sabahları kalktığınızda dişlerinizde, çenenizde baş bölgesinde ağrı oluşuyorsa diş gıcırdatma sorunu ile karşı karşıya gelmiş olabilirsiniz. Diş gıcırdatmaya “Bruksizm” denilmektedir. Belirti olarak özellikle sabahları ağrılar kendini belli etmektedir. Bu tip sorunlar yaşayanlar geceleri dişlerinin gıcırdattığını yakınlarından duyabilirler.

dis gicirdatma
Diş gıcırdatmanın nedenini belirlemek ve uygun tedaviyi planlamak için ilk başvurulacak branş diş hekimliğidir.

Zaman içerisinde tedavi edilmezse sorun ilerleyerek farklı bölgeleri etkileyebilmektedir. Özellikle diş şeklinde bozulma ile çene yapısının değişmesi kişinin beslenmesini olumsuz şekilde etkileyebildiği gibi diş görünümü sorunları ile de karşılaşılmasına neden olabilmektedir. Diğer taraftan baş ağrıları da görülebilir. Boyun bölgesi ve omuz bölgesindeki kasların zayıflığı diş sıkma ile gıcırdatma sorunun görülmesine neden olabilmektedir.

Diş Gıcırdatmasına Hangi Bölüm Bakar?

Diş gıcırdatması için gidilecek bölüm konusunda insanların genel olarak kafası karışabilmektedir. Bu tip durumlarda yapılması gereken ilk olarak Diş Hekimine başvurulmasıdır. Diş hekiminin yapacağı gerekli tetkik işlemleri ile diş gıcırdatma sorununun neden kaynaklandığı bulunması amaçlanmaktadır. Nedenin bulunması gıcırdatma sorununun da ortadan kalması için çok önemli bir adımdır. Ayrıca doktor eğer gerek görürse farklı bölümlerle birlikte tedaviyi sürdürmek isteyebilir.

Diş hekimleri tam inceleme sonrasında genel olarak dişlerin arasında dişlerin şekline uygun olarak diş plağı vermektedir. Bu plak sayesinde geceleri diş gıcırdatma sorunlarının düşmesi ve ileri zamanda tamamen yok olması hedeflenmektedir. Ancak bazı durumlarda diş ile alakalı olmayan nedenler kişinin dişlerini sıkmasına neden olabilmektedir. En sık görülen nedenler arasında ise psikolojik ve fiziksel nedenler gelmektedir.

Diş hekiminden alınan randevu ile farklı bölümlerden de destek alınabilmektedir. Yüksek stresli bir hayata sahip olanlar hem diş hekiminin uygulayacağı tedaviyi hem de psikolojik olarak alacağı tedavi oldukça etkili olacaktır. Psikiyatri bölümü hekimlerinde de destek alınabilir. Boyun ve omuz kaslarının zayıflığından kaynaklanan diş sıkma sorunlarında ise fizik tedavi bölümüne başvurularak bu konuda sağlık hizmeti alınabilir. Sorun bir bütün olarak ele alınıp tedaviler uygulandığında hastanın diş gıcırdatma ile ilgili sorunları daha etkili bir şekilde tedavi edilebilir.

BranşAçıklama
Diş HekimiDiş gıcırdatması durumunda ilk akla gelen bölümdür.
OrtodontistÇene ekleminin durumunu değerlendirir.
PsikologDiş gıcırdatmasının stres veya duygusal sorunlardan kaynaklandığında dahil olabilir.
PsikiyatristStres veya anksiyete durumlarında psikiyatrik tedavi seçenekleri değerlendirilebilir.
Fizik TedaviÇene ve yüz kaslarının rahatlatılması için fizyoterapi uygulayabilir.
EndodontistDişlerde oluşabilecek hasarları tedavi edebilir.

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 12 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 3 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın