Diş Dolgusu Yaptırdıktan Sonra Sigara İçilir mi?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Diş Dolgusu Yaptırdıktan Sonra Sigara İçilir mi?

Diş köklerinde meydana gelen çürüme, diş etindeki bölgesel apseler ya da form bozuklukları nedeniyle yaptırılan diş dolgusu, beraberinde dikkat edilmesi gereken bazı esaslar doğuruyor. Yapılan işleme göre değişkenlik gösteren bu esaslar, diş dolgusu işlemlerinde de benzer şekilde ortaya çıkıyor.

dis dolgusundan sonra sigara icilir mi
Diş dolgusundan sonra sigara içilir mi ile ilişkili görsel.

Belirli bir süre gıda ya da sıvı tüketiminden varsa sigara alışkanlığına kadar dikkat edilmesi gereken birçok nokta var. Diş bakımının aksatılmasıyla birlikte çeşitli komplikasyonların geliştiği ağız içi hastalıklar her ne kadar doku zedelenmesi, yanak içi yara oluşumu ya da diş hastalıkları başlığında incelense de, ihmalin devam etmesi ölümcül boyutta hastalıkların doğmasını tetikliyor.

Ağız ve diş bakımı sanıldığı gibi yalnızca günlük diş fırçalama ile kısıtlı değildir. Ağız kokusu ve bakımı için çeşitli gargara losyonları, diş arası bakteri oluşumu için diş arası ipi ve diş arası fırçası, diş beyazlığı ve sağlığı için kullanabileceğiniz pasta macunlar başta olmak üzere günlük alışkanlıklarınızda tercih ettiğiniz diş fırçası ve diş macunu da ağız ve diş sağlığınızı doğrudan etkileyen ana etkenlerdendir.

Peki, diş dolgusu işleminden ya da ağız ve dişlerde cerrahi herhangi bir işlemden sonra dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar nelerdir? İşte onlardan bazıları:

  • Diş dolgusu yaptırmanız durumunda (dolgunun türüne, uygulanması durumunda yapılan kanal tedavisine ve genel anlamda ağız ve diş sağlığınıza bakarak doktorunuzun verdiği tavsiyelere göre) 2 ila 48 saat arası sigara içmemelisiniz. Bu durum bahsi geçen kriterlere bağlı olarak değişkenlik gösterse de, sigara içilmemesi önerilir.
  • Uygulanan dolgu işleminin ardından doktorunuzun tavsiye ettiği süre boyunca katı gıdalar tüketmekten uzak durmalısınız.
  • Mümkün olduğunca diliniz ile dolgunun uygulandığı bölgeye baskı uygulamamalısınız.
  • Sıvı ya da hava akışına neden olup dolgunun yapısını bozacak ya da bölgede form bozukluğuna neden olacak dış etkenlerden sakınmalısınız.
  • Diş dolgusu ya da diğer diş hassasiyeti problemleriniz için ilk 1 aylık süreç diş sağlığınızda önemli bir rol oynamaktadır. Bu süreçte ağız ve diş sağlığınızı korumak için gerekli bakımları aksatmamalısınız.

Merak ettirdiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Diş Dolgusu Yaptırdıktan Sonra Sigara İçilir mi?” üzerine bir yorum

  1. Kanal tedavisinden 10 saat yarım saat bi saat ara ile iki sigara yaktım bi ağrı başladı acaba sigara ile bir alakası var mı ameliyata bi zarar verir mi

    Yanıtla

Yorum yapın