Dildeki Yaralar İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Dildeki Yaralar İçin Hangi Bölüme Gidilir?

İlk aşamada tat duyusunda fonksiyon kaybı, şişkinlik, bölgesel tahriş gibi belirtiler ile meydana gelen dildeki yaralar, beslenme alışkanlıkları ve vitamin eksikliğine bağlı olarak meydana gelebilir. Yaş, cinsiyet ve metabolizmanın genel kriterlerinin de doğrudan etkilediği dil yaraları, her ne kadar yetişkin bireylerde fazlaca görülse de, yetişme çağındaki çocuklarda da sıkça karşılaşılan kronik bir vaka olarak değerlendirilebilir.

dildeki yaralar icin hangi bolume gidilir
Dildeki yaralar için hangi bölüme gidilir ile ilişkili görsel.

Çok çeşitli hastalıklara işaret edebileceği gibi ortaya çıkan semptomlara bağlı olarak dönemsel ve alerjik bir reaksiyon olarak da değerlendirilebilir. Fakat rahatsızlığın tanısı ve kriterlerini, ortaya çıkan belirtiler ile saptamak en sağlıklısıdır. Genel verilere bakıldığında dilde uyuşma, tat alma dokusunda fonksiyon kaybı, bazı durumlarda uzama ve kısalma, hatta renk değişimi gibi semptomlar gözlenirken, bazı durumlarda yalnızca dilde yara oluşması olarak sınırlı kalabilir.

Hastalığın temel nedenlerinden biri olan kötü beslenme alışkanlıkları, yetişme çağındaki çocuklarda saptanan vitamin ve demir eksikliği nedeniyle ortaya çıkarken, yetişkinlerde bu durum genellikle sigara ve alkol tüketiminin artmasıyla meydana gelmektedir.

Öte yandan metabolizma değerleri rahatsızlığın ortaya çıkmasında önemli bir rol oynuyor. Peki, genel belirtilere ve verilere bakıldığında dilde yara oluşumunu tetikleyen en önemli etkenler nelerdir? İşte o belirtilerden bazıları:

  • Herhangi bir bakteri nedeniyle çocuklarda ve yetişkinlerde sıkça karşılaşılan ağız içi enfeksiyonlar, dilde yara oluşmasının başlıca nedenleri arasında yer alır.
  • Bakteriyel enfeksiyonun yanı sıra herhangi bir hastalığın belirtisi olarak meydana gelebilen dil yaraları, kanser ya da kansızlık gibi hayati hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir.
  • Solunum yolu enfeksiyonunun en sık karşılaşılan belirtilerinden biri de dil yaraları olarak kabul edilebilir.
  • Özellikle B12 vitamin eksikliği dil yüzeyinde renk kaybı, şişkinlik, yara oluşumu gibi belirtilere neden olmaktadır.
  • Hücresel sinir hastalığına sahip bireylerde de sıkça görülen dil yaraları, ağız içinde kuruluk ve şişkinlik gibi belirtiler ile yara oluşumunu tetiklemektedir.
  • Kötü beslenme alışkanlıkları, sigara ve alkol tüketimi, vitamin ve demir eksikliği, ağız içinde oluşabilecek yaralara zemin hazırlarken dil yüzeyinde de birçok bakteriyel enfeksiyona davetiye çıkararak yara oluşmasına yardımcı olur.

Dilde Yara için Hangi Bölüme Gidilir?

Herhangi bir hastalık ya da alerjik bir reaksiyon nedeniyle ortaya çıkan dil yarası şikâyetinizin olması durumunda başvurmanız gereken bölümler Kulak Burun Boğaz veya Dâhiliye (İç Hastalıkları) klinikleridir. Yapılacak olan ilk tahliller sonrası tedavinizin hangi bölüm tarafından yürütüleceği kesinleşecektir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Dildeki Yaralar İçin Hangi Bölüme Gidilir?” üzerine bir yorum

  1. İyi gunler hocam.6 ay once dilimin arka kisminda yemek borusuna yakin olarak 5 yada alti tane ustu beyaz Mantar seklinde yara cikti..agriyapmiyor ama.yine dilin uc kisimlarinda minik minik kirmizi nokta olustu..bazende kucuk yaralar cikip kayboluyor..cvp verirseniz sevinirim hocam tesekkurler.

    Yanıtla

Yorum yapın