Dikiş Aldırmak için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Dikiş Aldırmak için Hangi Bölüme Gidilir?

Deriye dikiş, ameliyat veya çeşitli olaylar sonucu oluşan kesiler nedeni ile atılır. Üç çeşit dikiş türü vardır. Emilen dikişler olarak bilinen Absorbable, vücut tarafından emilebilen bir yapıya sahiptir. Belirli bir süre sonra dikişler kendiliğinden emildiği için dikiş aldırmak gerekmez. Tam tersi özelliğe sahip olan emilemeyen dikiş yani Non-absorbable dikiş atma yönteminde ise dikişler kendiliğinden yok olmaz, müdahale ile alınması gerekir. Bu yöntemle atılan dikişlerde dikiş aldırmak için hangi bölüme gidilir konusunda ise farklı seçenekleri kullanabilirsiniz.

acilde ve aile hekimleri dikis alabilir mi
Acilde ve aile hekimliklerinde dikiş alınır mı ile ilişkili görsel.

Bu iki dikiş yönteminin yanı sıra emilemeyen ve vücutta ömür boyu kalıcı dikişlerde vardır. Damarların bağlanması gibi durumlarda kullanılan dikişler ise hiç alınmaz.

Dikişler Ne Zaman Alınır?

Eğer dikiş emilemeyen yöntemle atılmışsa bu durumda dikişlerin belirli bir süre vücutta kalması ve daha sonra alınması gerekir. Dikişler ortalama olarak yüz bölgesi için 3 ila 5 gün, baş veya boyun bölgesi için 5 ila 7 gün, kol ve bacaklarda 6 ila 10 gün, eklem yerlerinde 10 ila 14 gün, ön ve arka gövdede ise 6 ila 12 gün vücutta kalması gerekmektedir.

Süreler ortalama olarak verilir. Bunun nedeni ise insanların vücutlarında yara kapanma sürelerinin farklı olmasıdır. Örneğin şeker hastalarında yara kapanma süresi arttığı için buna bağlı olarak dikişlerin alınma süresi de artmaktadır.

Sağlık Ocakları Dikiş Alır mı?

Dikişlerinizin alınma zamanının geldiğini doktor karar verecektir. Genel olarak dikişi atan hastane, dikişleri aldırmanız için sizi kendi hastanelerine çağırmaktadır. Ancak bazı durumlarda hastalar hastanelere gidemediği için en yakın sağlık ocaklarına başvurmak istemektedir. Bu durumda sağlık ocakları dikiş alır mı sorusu ortaya çıkmaktadır. Sağlık ocaklarında dikiş alınabilmektedir.

Bu konuda uzman olan doktorlar tarafından yapılacak müdahale neticesinde dikişlerinizi aldırabilirsiniz. Dikiş alırken herhangi bir acının duyulmaması için dikişin doğru yöntemlerle alınması önemlidir. Genel olarak acısız olarak sonuçlanır ve herhangi bir anestezi yöntemine gerek duyulmaz. Dikişlerin alınması sonrasında ise dikiş bölgesini steril tutmaya özen göstermeniz yeni kapanmış olan yaranın olumsuz durumlarla karşılaşmaması için önemlidir.

Aile Hekimleri Dikiş Alır mı?

Aile hekimlerinin görevlerinin başında yakın çevresinde kendisine kayıtlı olan aileler ile ilgili ilk tanı ve gözlemleri yaparak gerekli sevk işlemlerini yapmak gelir. Dikiş aldırmak ise cerrahi bir müdahaledir. Aile hekimleri dikiş alır mı sorusuz ise aile hekimi ile dikişi aldırmak isteyenlerin sorduğu bir sorudur. Aile hekimleri dikiş alma konusunda sizleri yönlendirecektir.

Sağlık ocağında cerrahi müdahale yapabilecek doktorların bulunması durumunda steril bir şekilde dikişlerin alınması için gerekli talimatları verecektir. Eğer sağlık ocağında o an için dikiş alabilecek doktorun bulunmaması durumlarında ise sizin hastaneye sevkinizi sağlayarak dikiş alma operasyonunun sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli adımları atacaktır.

Acilde Dikiş Alınır mı?

Deriye atılan dikişler belirli bir süre sonra alınmalıdır. Dikişin alınma zamanı gelmişse fazla beklemeden dikişlerin alınması önemli bir husustur. Dikiş alınma zamanı gelmiş ancak hastanelerin açık olmadığı bir zamanda mesai saatlerini bekleyebilirsiniz. Ancak bazı acil durumlar söz konusu olabilmektedir. Dikiş atılan yerde enfeksiyonun kapmış olması, dikişin deride çok durması ile oluşan sorunlar gibi birçok durum sizin acil olarak dikişin aldırmanıza neden olacaktır.

dikisler alinmazsa ne olur
Acilde dikiş alınır mı ile ilişkili görsel.

Günümüzde acil servisler geniş kapsamlı hizmet vermektedir. Acilde dikiş alınır mı konusunda bu acil durumlarda ortaya çıkmaktadır. Acil servisler yaşanılan bu durumlara karşı dikişlerin alınması ve ilk müdahalenin yapılması için gerekli olan bütün işlemleri yaparak dikişlerin alınmasını sağlamaktadır.

Dikiş Aldırmak Acıtır mı, Acı Verir mi?

Dikiş cilde çeşitli nedenlerden dolayı açılan kesilerin kapanması için uygulanan bir yöntemdir. Bir kaza geçirildiğinde ve ciltte açılan yaranın kendiliğinden kapanamayacak kadar derin olduğu durumlarda dikiş atılmaktadır. Ayrıca kişinin ameliyatı girdiğinde kesi açılmakta ve ameliyat bu kesi sonrasında gerçekleşmektedir. Ameliyat bittiğinde ise kesinin sağlıklı bir şekilde kapanması için atılan dikişler ise belirli bir süre sonra alınması gerekmektedir.

Dikişlerin alınma süreleri değişiklik göstermektedir. Ayrıca dikiş aldırmaktan korkuyorum diyen ve bu işlemin sancılı bir işlem olduğunu düşünenler vardır. Bu nedenle de dikiş aldırmak acıtır mı veya dikiş aldırmak acı verir mi soruları sıklıkla sorulur. Dikiş aldırma işlemi kısa süren ve genel olarak acısız sonuçlanan işlemlerdir. Ancak bazı dikişlerde enfeksiyon kapma durumları olabildiği gibi dikişin olduğu yerin hassas olmasından dolayı dikiş alma süreci biraz zor olabilmektedir. Bu gibi durumlarda gerektiğinde uyuşturma yapılarak dikişin alınması esnasında hastanın herhangi bir ağrı hissetmesinin önüne geçilebilmektedir. Normal durumlarda ise çok az bir his ile dikiş alma işlemi sonuçlanmaktadır.

Dikiş Alınmazsa Ne Olur?

Dikişin üç türü vardır. Bunlardan ilki deri üzerine yapılan ve belirli bir süre sonrasında alınması gereken klasik dikişlerdir. Diğeri ise kendiliğinden eriyerek yok olan dikişlerdir. Diğer dikişler ise genellikle iç organlar veya damarlara atılan ve kalıcı olması istenilen dikişlerdir. Dikiş alınmazsa ne olur konusunda sadece cilt üzerine yapılan ve daha sonrasında alınması gereken dikişler söz konusudur.

dikis aldirirken canim yanar mi
Dikiş aldırırken canım yanar mı ile ilişkili görsel.

Dikiş atıldıktan sonra doktorların belirttiği periyotlarda dikişlere pansuman yapılmalı ve steril olması sağlanmalıdır. Dikiş atıldıktan sonra kesi enfeksiyon riskine karşı korunmalıdır. Eğer dikişler zamanında alınmazsa bir süre sonra dikişler artık enfeksiyon yapmaya başlayacaktır. Bu durum ise kesinin iltihaplanmasına yol açabileceği gibi ameliyatın başarısını riske atmaya ve aynı zamanda daha farklı enfeksiyonlara yakalanmaya sebebiyet verebilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için hem pansuman periyotları çok iyi bir şekilde takip edilmeli hem de dikişin alınma zamanı geldiğinde ertelenmeden dikişlerin alınması sağlanmalıdır. Eriyen dikişlerde ise dikiş eriyene kadar pansuman yapılarak dikişin olduğu bölgenin steril tutulması yeterli olmaktadır. Uzun süre ciltte kalan dikişler ise ciddi sorunlara yol açabileceği için dikkat edilmelidir.

Dikiş Ne Zaman Alınmalı?

Ameliyat veya kaza sonucu atılan dikişlerden emilmeyen dikiş türleri bir süre sonra vücuttan alınmalıdır. Dikişlerin ise alınma süreleri yapılan ameliyata göre değişiklik göstermektedir. Dikişin amacı kesi atılan cildin sağlıklı bir şekilde tekrar birleşerek eski haline gelmesidir. Ancak her insanın vücut yapısı farklı olduğu için yaraların kapanma sürelerinde de değişiklikler olmaktadır. Özellikle şeker hastalığı gibi hastalıklarda yara kapanma süreleri uzun olduğu için dikiş alma süreleri de uzamaktadır.

Dikiş ne kadar sürede alınır konusunda net bilgi yapılan dikişin nedenine göre belirlenir. Ameliyatı yapan doktor dikişin alınma süresini belirleyecektir. Ortalama olarak dikişin yapıldığı bölgeye göre de dikiş alınma süresi belirlenebilir. Dikiş ne zaman kaynar diyenler dikişin yapıldığı bölgeye göre bir fikir sahibi olabilir. Yüz bölgesi için 3-5 gün, kafa bölgesi için 5-7 gün, eklem bölgeleri 10-14 gün, karın bölgesi 6-12 gün, göğüs 6-12 gün, sır ve bel bölgeleri ise ortalama olarak 6-12 gün içerisinde dikişin alınması gerekir. Bu süreler hastanın durumuna göre artabilir.

Dikiş Alındıktan Sonra Duş Alınır mı?

Dikişlerin alınması sonrasında ise dikiş sonrası bakım önemlidir. Kesinin tamamen kapanması ve sorun çıkarmaması için bazı noktalara dikkat edilmelidir. Bu konuda özellikle dikiş alındıktan sonra banyo yapılır mı konusu merak edilmektedir. Hasta dikişlerin olduğu dönem boyunca genel olarak banyo yapamaz ve dikiş alındığında hemen banyo yapmak ister. Ancak bu konuda aceleci davranmak sorunlara yol açabilir. Bunu için yapılması gereken doktor tavsiyesini dinlemektir. Dikiş alındıktan kaç gün sonra banyo yapılır konusunda doktorunuzdan tavsiye almanız gerekir. Ortalama olarak bu süre 3 gün olmaktadır. Ancak bazı kesiler derin oldukları için bu süre 15 güne kadar çıkabilmektedir.

Bazı durumlarda ise kesi bölgesinde iltihap oluşması, ameliyat sonrasında dren takılması, dikiş alınırken kesinin zarar görmesi gibi durumlarda banyo süresi uzayacaktır. Doktorun dren takması ise dikiş sonrasında dreninde çıkması sonrasında banyo yapılabilmektedir.

Ameliyatlarda genel olarak belirli bir süre sonrasında banyo yapılması tavsiye edilse de bazı ameliyatlarda hemen banyo yapılması da istenebilir. Hemoroid gibi ameliyatlarda hastanın ameliyatın yapıldığı gün banyo yapması tavsiyede edilmektedir.

Dikiş Alındıktan Sonra Pansuman Yapılır mı?

Dikişlerin atılmasından sonraki süreçler çok dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Dikişler varken doktorun belirlediği süreler içerisinde düzenli olarak pansuman yapılmalıdır. Pansuman kesinin enfeksiyon kapmaması için hayati önem taşır. Dikiş aldıktan sonra pansuman yapılır mı konusunda ise doktorun kararları dikkate alınmalıdır.

Dikiş sonrasındaki pansuman dikişin derinliği ve bölgesine göre değişmektedir. Bazı basit dikişlerde dikiş alınırken yapılan son pansuman yeterli olmaktadır. Ancak bazı dikişler ciddi olduğu için dikiş alındıktan sonra da belirli bir süre pansuman yapılması söylenebilir. Dikişler alındıktan sonra yapılacak olan pansumanların yanı sıra kişi kendi kişisel temizliğine önem verdiği gibi dikişin alındığı bölgeyi de temiz tutmalıdır. Doktorun tavsiye ettiği temizlik işlemlerini eksiksiz yerine getirmelidir.

Dikişlerimi Kendim Alabilir miyim? 

Dikişler bilindiği gibi genel olarak iki şekilde uygulanmaktadır. Vücut tarafından emilen ve yok olan bazı dikişlerde herhangi bir müdahaleye gerek olmamaktadır. Bu tür dikişlerde hastada herhangi bir müdahale yapmasına gerek yoktur. Ancak dikişlerin alınması gerektiği durumlarda oluşmaktadır. Bu tarz durumlarda dikişlerimi kendim alabilir miyim sorusu sorulabilir.

dikis alirken agri yapar mi
Enfeksiyona uğramış bir dikiş görmektesiniz.

Kişi dikişlerine düzenli olarak pansuman yaptırmalıdır. Pansuman ile dikiş temiz tutulmakta ve böylelikle oluşabilecek enfeksiyonlara karşı önlem alınmaktadır. Dikişlerin alınma zamanı yaklaştıkça dikişte kullanılan ipler zayıflar ve daha çok belli olurlar. Kişi kendisi bu dikişleri çıkarmak isteyebilir. Ancak bu oldukça riskli bir durumdur.

Dikişler alınmadan önce pansuman yapılmaktadır. Daha sonra ise bu konuda uzman olan hekimler tarafından ipler kesilmekte ve özel kesici, tutucu aletler ile dikiş olduğu yerden çıkarılmaktadır. Eğer bu işlemi kendiniz yapmaya çalışırsanız kesinin enfeksiyon kapmasına neden olabilirsiniz. Enfeksiyonlar ise hem kesinin hem de vücudun zarar görmesine neden olacağı için dikişler hastane ortamında ve uzman kişiler tarafından alınması oldukça önemli bir detaydır.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istedikleriniz konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Dikiş Aldırmak için Hangi Doktora Gidilir?” üzerine 4 yorum

  1. Merhaba Doğum yaptım sezeryan estetik dikiş 1 ay oldu fakat dikişlerin kendiliğinden erir dediler hemişireler bugün öğrendim ki bu misine yapılı olanlar erimiyormuş nerde aldırabilirim şuan bir problem yok dikişi tuttuğumda halen esnek şişlikte yok bi zararı olmamıştır dimi 😞

    Yanıtla
    • Merhabalar Yüksel Hanım , öncelikle geçmiş olsun.

      Dikişlerinizin kendiliğinden erimesi, kullanılan dikiş türüne ve vücutta ne kadar süre kalması gerektiğine bağlıdır. Sezaryen operasyonlarında genellikle eriyen dikişler kullanılır. Bu nedenle herhangi bir dikiş aldırmanız gerekmez. (Genellikle) Dikişlerin hala varlığını sürdürmesi, bu noktada bir problem oluşturmaz ancak dikişlerin şişlik veya ağrıya neden olduğunu düşünüyorsanız bunu takip etmek ve dikişin alınıp alınmayacağının belirlenmesi için doktorunuza başvurmanız önemlidir.
      Bölüm önerisi olarak kadın doğuma başvurmanız faydalı olacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  2. Meraba bel kaymasindan ameliyat olan hasta 1 hafta olmamış kanlı akinti mevcut Diren de takılmış hastaya hastada ateş yok dikiş yerinde sadece yanma az kızarıklık var akinti kotu kokulu değil dikisleri temiz görünüyor sadece hafif kızarıklık var bunda enfeksiyon diyemeyiz değil mi

    Yanıtla

Yorum yapın