Dermatoloji Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Dermatoloji (Cildiye), çoğu zaman hasta ve sağlıklı bireylerin kozmetik sorunlarıyla ilgilenmekle beraber 3000’den fazla cilt hastalığının tanı ve tedavisini yapmaktadır. Tıpta branş olarak en çok tercih edilen bölümlerden biri olan cildiye, oldukça geniş bir uzmanlık alanıdır.

Temel olarak cilt, saç, tırnak ve mukozaların hastalıklarıyla ilgilenen tıp branşıdır. Peki, dermatoloji hangi hastalıkları kapsar?

Deri vücudumuzda yer alan en büyük organlardan bir tanesidir. Bakterilere ve diğer mikroorganizmalara karşı vücudumuzun ilk savunma hattını oluşturur. Bu nedenle cilt hastalıkları genellikle vücudumuzun genel sağlığı hakkında bilgiler verir.  Genel olarak cildiye akne, egzama, sedef hastalığı gibi yaygın cilt hastalıklarına ek olarak mantar enfeksiyonları, saç dökülmesi, tırnak hastalıkları ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile de ilgilenmektedir.

3000’den fazla hastalığı tedavi eden Dermatoloji bölümünün ilgilendiği bu hastalıkları detaylı bir şekilde incelemek için tıklayınız. Şimdi hızlıca cildiye bölümünün baktığı hastalıklar ile ilgili bilgiler verelim.

Cildiye Hangi Hastalıkları Kapsar?

Bazı kesimlerin Cildiye olarak nitelendirdiği ve kullandığı Dermatoloji, isminden de anlayacakları gibi deri ve cilt hastalıkları tedavisi yapan bir bölümdür.

Günümüzde humma gibi ciddi salgınlar ve cilt hastalıkları olmamasına rağmen cildin sağlığı konusunda birçok hastalıkla mücadele edilmesi gerekir. Deride kaşıntı, alerji, mantar, sivilce, dermatit gibi sorunların tedavi edilmesi için Dermatoloji bölümünün ziyaret edilmesi gerekmektedir.

cildiye hangi hastalıklara bakar
Dermatoloji ya da Cildiye bölümü cilt hastalıkları ile ilgilenir.

Saç, tırnak, genital hastalıklar ya da cilt üzerindeki herhangi bir sorun dermatolojinin alanına girer ve hekimler bu konuda tedavi uygular. Başlıca bakılan hastalıklar;

Cildiye Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Ayrıca dermatolojinin estetik ve kozmetik uygulamalarda da önemli bir rol oynadığını söylemeliyim. Cilt gençleştirme, kırışıklık tedavisi, leke tedavisi gibi tedaviler bunun en güzel örnekleridir.

Cildiye Doktoruna Ne Zaman Gidilir?

Cildinde, saçında, tırnağında ya da mukozalarında normal olmayan bir takım belirtileri gören bireyler Cildiye doktoruna başvurabilirler. Ayrıca çeşitli kozmetik kaygı taşıyan bireylerde dermatoloji uzman hekimine görülebilirler. Ek olarak ciltte veya deride görülen kızarıklık, kaşıntı, döküntü, kabarıklık, yara, lekelenme gibi değişiklikler, cilt kanseri şüphesi, saç dökülmesi, tırnak problemleri, mukoza hastalıkları, cinsel bölgede anormal cilt bulgusu olanlar dermatoloji bölümüne başvurabilir.

cildiye bolumune ne zaman gidilir
Bireyler gerekli durumlarda mutlaka Cildiye doktoruna başvurmalıdırlar. Cildimiz vücudumuzun genel sağlığı hakkında bilgi veren değerli bir işaretçidir.

Unutmamanız gereken noktalardan bir tanesi cilt hastalıklarının erken teşhisi ve tedavisinin, hastalığın ilerlemesini ve daha ciddi komplikasyonların ortaya çıkmasını engelleyeceğidir. Erken teşhis her zaman hayat kurtarır.

Dermatoloji Bölümünün Tedavi Uygulamaları

Dermatoloji bölümünde sağlık açısından ve estetik açısından oldukça önemli tedavi yöntemleri vardır. Estetik amaçlı olan müdahalelerde daha genç görünmek ve ciltteki kusurları ortadan kaldırmak için işlem yaptırmak oldukça önemlidir.

Bu yüzden estetik yaptırmak isteyenlerin estetik cerrahla birlikte dermatoloji bölümlerine başvuru yapmaları gerekecektir. Bebek cildinden yaşlı cildine kadar birçok farklı cilt hastalığının tedavisi için tercih edilen dermatoloji bölümü ile cilt sağlığının en iyi şekilde korunması mümkün olmaktadır.

Cilt kanserleri, böcek sokmaları, yaralanmalar ve bebeklerde görülen alerjik deri hastalıkları için oldukça kapsamlı bir branş olan dermatoloji için çalışmaların yapılması ülkemizde yakın geçmişte başlangıç göstermiştir.

Cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılan yöntemler arasında, kremler, merhemler, ilaçlar, lazer tedavileri, fototerapi gibi yöntemler bulunmaktadır. Estetik amaçlı uygulamalarda ise, botoks, dolgu, lazer uygulamaları, cilt bakımı gibi yöntemler sık kullanılmaktadır.

Yara ve yanıkların tedavisinde ise cerrahi müdahaleler, antibiyotik tedavisi, yara bakımları gibi yöntemler kullanılmaktadır. Kanser tedavisinde ise cerrahi müdahaleler, kemoterapi, radyoterapi gibi yöntemler kullanılmaktadır.

Dermatoloji bölümü ülkemizde daha fazla uzman yetiştirmeye başlamıştır. Dermatoloji son on yıllarda gelişmiş ve estetik cerrahi ile birlikte güzellik endüstrisinde de ilerlemiştir.

Dermatoloji Bölümünde Kullanılan Tanı Yöntemleri

Cildiye bölümünde kullanılan tanı yöntemleri, hastada var olan patolojik durumun ciddiyetine, hastanın genel durumuna ve diğer birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir.

Cildiyede Kullanılan Tanı Yöntemleri

Güzellik Endüstrisinde Dermatologlar

Güzellik endüstrisinde dermatolojinin tercih edilmesi insanların güven duydukları kararlar vermesine yardımcı olur. Herhangi bir cilt bakım ürününün ya da estetik uygulamanın cilde vereceği zararlar ve olası yararlar konusunda alınacak önlemlerin bilinmesi, bilimsel araştırmaların yapılarak toplumun bilinçlendirilmesi için dermatologların önemi oldukça büyüktür.

dermatoloji neye bakar
Dermatoloji, güzellik endüstrisinin bel kemiğidir.

Cilt gençleştirme uygulamalarında da estetik operasyonlarda da önemli bir bilgi deposu olan dermatologlar, insanların deri sağlığının en iyi şekilde korunması ve sorunların tedavi edilmesi için oldukça önemli tıp uzmanları arasında yer almaktadır. Dermatoloji konusunda ihtisas yapan hekimler, hem estetik konularda hem de rutin cilt hastalıklarında görev alırlar.

Günümüzde birçok dermatolojik hastalığın tedavisi başarılı bir şekilde yapılmakta, bu tedavi seçenekleri en iyi şartlarda hastaları iyileştirmektedir. Bunun yanında estetik müdahaleler söz konusu olduğunda da memnun edici sonuçlar sunulmaktadır.

Dermatoloji Neden Önemlidir?

Cildimiz çevremize gösterdiğimiz pencerelerimizdir. Bu yüzden herhangi bir sorun yaşandığında estetik problemler, kaşıntı gibi can sıkıcı durumlar ve ağrı, acı ya da kanser gibi birçok hastalık kişinin yaşam kalitesini düşürmektedir.

Bu gibi  sorunları uzman olmayan hekimlerin gidermesi mümkün değildir. Bu yüzden dermatoloji uzmanları Deri ve Zührevi Hastalıklar konusunda hastaların yaşam kalitelerini yükseltmek ve tedavi etmek için hizmet vermektedir. Dermatolojinin alanında ilaçlar, kremler ve teknolojik aletleri kullanarak yapılan tedaviler vardır. Bu tedavileri uygulayarak sağlıklı bir cilde kavuşmak, genital hastalıklardan kurtulmak ve yaşam kalitesini yükseltmek söz konusu olmaktadır.

Cildinde sorun olan birçok kişi, sosyal hayatta da sıkıntılar yaşar. Yüzünde sivilceler ya da çeşitli izler olan insanlara gözünü çeviren ve rahatsız edici şekilde bakan toplum, bu kişilerin ruh sağlığını ve özgüvenlerini de bozar. Dermatolojik tedavi bu konuda en büyük kurtarıcıdır.

Derideki hastalıkların yok olması ve tedavi edilmesinin yanında kanserojenik durumların da tespit edilmesi açısından bu hekimler insanlara yardımcı olmaktadır.

Deri ve Zührevi Hastalıklar Hangileridir?

Zührevi hastalık nedir sorusunu cevaplamak gerekirse, bir enfeksiyonla başlayan ve cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan frengi, Hepatit B, bel soğukluğu, genital siğiller, AIDS gibi hastalıkları kapsama alan bir alandır diyebiliriz.

cilt hastaliklari icin hangi doktora gidilir
Cilt hastalıkları için cildiye hekimleri bir takım tıbbi tedaviler uygular.

Toplum sağlığı için oldukça önemli olan bu durum, çok eşli ve bilinçsiz cinsel ilişki durumunda yaşanır. Kan alıp verme, hijyenik olmayan iğne kullanımı ve temizlik açısından eksik olan dövme salonlarında dövme yaptırmak sağlık açısından oldukça büyük risk faktörleri arasındadır.

Bu hastalıkların zaman kaybedilmeden tedavi edilmesi, kişinin aşağıdaki belirtileri görmesi halinde hemen ilgili tetkikleri yaptırmak üzere dermatolojiye başvurması gerekir:

  • İdrar yaparken yanma ve acı,
  • Genital bölgede çeşitli yaralar,
  • Kokulu akıntı gibi belirtiler söz konusu olduğunda vakit kaybetmeden hekime gidilmesi gerekir.

Daha fazlası için sitemizde yer alan Cildiye – Doktordan Haberler sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Deri Hastalıklarının Tedavisi

Deri hastalıklarının tedavisi için hekimin uygun gördüğü seçenekler değerlendirilir. İlaçla tedavi seçenekleri dışında dermatolojik tedavi yöntemleri teknolojik cihazlarla ya da krem gibi topikal yöntemler kullanılarak yapılabilir.

Bu durum iyi bir şekilde sonuç alınan uygulamaların neticesine göre birkaç yöntem bir arada kullanılarak ya da tek bir yöntem sonrası üst aşamalara geçerek yapılabilir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 3 Eylül 2019 tarihinde yazılmıştır. Ardından 9 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Dermatoloji Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?” üzerine 4 yorum

  1. merhaba doktor bey. öncelikle sormak istediğim bir tane sorum var. 18 yaşındayım yüzümdeki benler gittikçe artıyor artık bunalmaya başladım. çevremdeki insanlar yakıştığını söylüyor fakat ben kararlıyım. cildiye dermatoloji bölümüne eskiden gittimde benlerin kabarık değil. sadece yüzeysel olduğu için bir şey yapamayacaklarını söylediler. sizce tekrar başka doktora çıkıp danışmalı mıyım? Şimdiden teşşekür ederim kolay gelsin…

    Yanıtla
  2. Hocam merhaba kolay gelsin
    19 yasındayım sakal bölgesinde çok nadir tüylenme var özellikle yanak bölgesinde bıyık ve çene bölgesinde var fakat gür değil bunun üzerine hormon testi yaptırmak istiyorum hangi bölüme gidersem bana yardımcı olabilirler veya sizin bu duruma dahi herhangi bir tavsiyeniz varmı? Şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhabalar Emre Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bahsettiğiniz rahatsızlığınız için hemen bir Cidiye polikliniğinden randevu almalı ve muayene olmaya gitmelisiniz. Bu tahliller için genel dahiliye polikliniklerine de gidebilirsiniz ancak en doğrusu aile hekiminize gidip durumu anlatmanızdır. Aile hekiminiz bazı tahlilleri yapacak ve gereksiz zaman ve iş gücü kaybını önleyerek sizi en doğru bölüme yönlendirecektir.

      Yanıtla

Yorum yapın