Cronkhite Canada Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Cronkhite Canada Sendromu Nedir?

Cronkhite Canada Sendromu, gastrointestinal ve dermatolojik belirtilerle karakterize oldukça nadir görülen kalıtsal bir hastalığa verilen isimdir.

Cronkhite Canada Sendromuyle ilişkili görsellerden biri.-min
Cronkhite Canada Sendromuyle ilişkili görsellerden.

Bu hastalık 1955 yılında Leonard Cronkhite ve Wilma Canada tarafından tanımlanmıştır. Literatürde şimdiye kadar bildirilmiş yaklaşık 500 civarı olgu bulunmakta ve 1 milyonda 1 kişide görülmektedir. Hastalığın kesin nedeni henüz belirlenememiştir.

Cronkhite Canada Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Cronkhite Canada Sendromunda görülen belirtiler ve bulgular genelde şu şekildedir:

  • Bulantı kusmaCronkhite Canada Sendromu
  • İştahsızlık ve buna bağlı kilo kaybı
  • Üst karın ağrısı
  • Sulu diyare ve kanama
  • Dil papillarında kayıp ve tat duyusunun azalması
  • Laktoz intoleransı
  • Pankreatit
  • Malabsorbsiyon ve hipoproteinemi
  • Saç derisinde ve kıllı bölgelerde kıl dökülmesi
  • Vücudun kıvrımlı bölgelerinde hiper pigmente alanların oluşması
  • Tırnak distrofisi
  • Ağız kuruluğunun artması
  • Ekstremitelerde şişme ve fonksiyon kayıpları
  • Koagülasyon bozuklukları
  • Kalp yetmezlikleri

Cronkhite Canada Sendromunun Tanısı Nasıl Konulur?

Cronkhite Canada Sendromunun tanısı kliniğe ek olarak tam kan sayımı, eritrosit sedimentasyon hızı, CRP, serum elektrolit değerleri, antinükleer faktörler, gastrin düzeyleri, gizli kan testi, helikobakteri pilori testleri ve radyolojik inceleme yardımıyla konulmaktadır.

Cronkhite Canada Sendromuyle ilişkili görsellerden biri.-min
Cronkhite Canada Sendromuyle ilişkili görsellerden biri.-min

Cronkhite Canada Sendromunun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Cronkhite Canada Sendromunun kesin tedavisi 2017 itibariyle bulunamamıştır. Temel tedavi mekanizmamız var olan semptomları ortadan kaldırmaya yöneliktir. Bakteriyel enfeksiyonlar için antibiyotikler,kortikosteroidler, anemiler için kan takviyeleri, helikobakteri pilori eradikasyonu gibi tedaviler uygulanmaktadır.

Yararlandığım Kaynaklar:


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın