CPK Nedir? Düşüklüğü ve Yüksekliği Neden Olur?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

CPK Nedir?

İnsan vücudunun işleyişinde enzimlerin çok önemli bir yeri vardır ve hemen her sistemin düzgün bir şekilde çalışması için enzimler görev yapar. CPK yani kreatin fosfokinaz da bu enzimlerden birisidir ve vücutta farklı noktalarda bulunur. Bu enzim fosfokreatin kinaz olarak da bilinir.

cpk ne demektir
CPK nedir ile ilişkili görsellerden.

CPK Testi Neden Yapılır?

Kandaki CPK enzimi seviyesini belirlemek için bu test yapılır. Bu testin yapılmasının farklı nedenleri vardır. Bu nedenleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

Yukarıda genel olarak bahsedilen kullanım amaçları, farklı şekillerde kullanılabilir. Bazen bir rutin olarak da bu test yapılabilmektedir. Spesifik olmayan semptomlarla bir sağlık kuruluşuna başvuru yapan kişilerin, kas hasarlarının ne ölçüde olduğunu anlama adına bu test yapılabilir.

Bu testin yapılma sebeplerinden birisi de, uygulanan tedavinin ne kadar başarılı olduğunu tespit içindir. Normalde, insan kanında çok düşük seviyelerde olması gereken CPK, kas dokularından kana karıştığı için tedavi süresinde azalması beklenir. Çünkü tedavi sonucunda iyileşen kas, kana daha az CPK karışmasına neden olacaktır. Bu da tedavi sürecinin izlenmesini olanaklı hale getirmektedir.

CPK Testi Ne Zaman Yapılır?

Bu test, kas hasarından şüphelenildiği zaman yapılmaktadır. Kas distrofisi gibi bir hastalık söz konusu ise periyodik olarak da istenebilir. Bunun haricinde yaşanan travmalar ve yanıkların sonrasındaki hasarın belirlenmesi için doktorlar tarafından istenmektedir. Bunların haricinde bazı semptomların görüldüğü durumlarda başvurulan bir testtir. Bu semptomları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Kas ağrısı
  • Kaslarda güçsüzlük hissedilmesi
  • İdrar renginin koyulaşması

CPK Normal Değerleri Nedir?

CPK, her insanın kanında belli oranlarda vardır. Bu oranlar kadın ve erkeklerde farklı seviyelerdedir. Sağlıklı olan bireylerdeki CPK seviyeleri şu şekildedir:

CPK Testi Hazırlığı

Bu test yapılmadan önce doktorla görüşülmesi büyük önem taşır. Özellikle kullanılan ilaçların söylenmesi gerekir çünkü bazı ilaçlar CPK seviyesinin değişmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı reçeteli, reçetesiz ilaçların tamamı ile kullanılıyorsa uyuşturucuların türünün söylenmesi gerekir. CPK seviyesini değiştiren ilaçlar ve diğer maddeler şunlardır:

[su_box title=”CPK Değerini Etkileyen Diğer Faktörler” style=”soft” box_color=”#2949d3″]

Bunların haricinde doktor tarafından yapılan uyarılara uyulmalı ve teste bu şekilde girilmelidir.

CPK Testi Nasıl Yapılır?

CPK seviyesini ölçmek için insanlardan kan alınmaktadır. Bu işlem sağlık personeli tarafından uygun bir odada yapılır. Önce kolun üst bölümüne bir bant bağlanır ve bununla turnike yapılır.

CPK Testi Riskleri Nelerdir?

Basit bir kan alma işlemi şeklinde yapılan CPK testinin farklı riskleri vardır. Bunların bazıları şunlardır:

  • Baş dönmesi
  • Bayılma
  • Aşırı kanama
  • Morarma
  • Enfeksiyon

CPK Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Yapılan testin normal değerlerin üzerinde çıkması, CPK yüksekliği olarak yorumlanır. Bu yükseklik farklı bulguları gösterebilir. Öncelikle yüksek CPK, yakın zamanda kaslarda oluşan hasarı gösterir. Fakat bu hasarın sebebini ve yerini göstermez. Yapılan seri testlerde yüksek olan CPK seviyesi düşüyorsa, kasların iyileştiği anlamına gelir.

Kaslarda oluşan hasara bağlı olarak CPK seviyeleri normalin 100 katına kadar çıkabilir ki buna örnek olarak Rabdomiyoliz hastalığı gösterilebilir.

CPK enziminin farklı türleri vardır ve yapılacak olan testte bunların da ölçümü de yapılır. CPK-1,CPK-2 ve CPK-3 değerleri tek tek değerlendirilir ve bunların yüksekliğine bağlı olarak bazı sonuçları ortaya çıkar.

CPK seviyesinin yüksek olması ayrıca şu anlamlara da gelebilir:

  • Müsküler distrofi gibi kalıtsal miyopatiler
  • Lupus, romatoid artrit gibi bağ dokusu bozuklukları
  • Çölyak hastalığı
  • Böbrek yetmezliği
  • Tiroid bozuklukları
  • Addison hastalığı
  • Cushing hastalığı
  • Diğer hormonal (endokrin) bozukluklara bağlı hastalıklar
  • Nöbetler

Bunların haricinde CPK testi ile teşhis edilebilen hastalıklar şu şekildedir:

CPK Testi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Vücutta bulunan CPK miktarı, kas miktarı ile doğru orantılıdır. Yani kas miktarının fazla olması CPK seviyesinin de fazla olmasına neden olur. Erkekler ve kadınlar arasındaki normal seviyelerin farklı olmasının nedeni budur. Bundan dolayı da iri yapılı kişilerde CPK seviyesinin normalin biraz üstünde olması gibi bir durum söz konusudur.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“CPK Nedir? Düşüklüğü ve Yüksekliği Neden Olur?” üzerine 3 yorum

  1. Merhaba hocam Dizlerimde güçsüzlük ve ağrı var hatta merdivenlerde zor çıkıyor um birde parmak uçlarında zor yürüyorum ve benimde Kreatin Kinaz(Ck)9669 larda çıktı. 9 bin şuan araştırma aşamasındayım siz ne düşünüyorsunuz.Doktorlar kas hastalığı var diyorlar son tahlillerde Genetik testi yaptım tanı koymak için orda belli olur diyorlar 1.5 aya çıkar dediler.

    Yanıtla
  2. Mrb hocam kız kardeşim 6 yaşında kısa süreyle ayağa kalkamadı hastaneye götürdük kreatin kinaz değeri 3400 çıktı karın ağeısı da vardı karnında da birden fazla 1 cm lenf nodları çıktı ve hastaneden dönünce boynunda ele gelecek bi lenf farkettik daha sonra bir hafta sonra telrar tahlil yaptık bu sefer ck 250 ye düşmüştü bu durumda bi kas hastalığının habercisi olabilir mi bir de bu lenf bezlerinin şişmesini sağlar mı

    Yanıtla
    • Merhabalar Serap Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Bu şekilde muayene bilgilerini bilmeksizin sadece bir parametreye bakarak kas hastalığı habercisidir demek çok doğru olmayacaktır ancak bir kas hastalığı ihtimali var mıdır evet vardır. Bu hususu netleştirmek için pediatri uzman hekimlerinden randevu alarak muayene olmalısınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın