Costello Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Costello Sendromu Nedir?

Costello Sendromu, vücudun birçok bölgesini etkileyen nadir görülen genetik bozukluklardan bir tanesidir. Bebeklik döneminde ortaya çıkan gelişme gerilikleri, boy kısalıkları ve belirgin yüz özellikleri ile karakterizedir. Dünyada ortalama 200 ile 300 arası tanı almış vaka bulunduğu bilinmektedir ancak henüz tanı almamış birçok hasta olabilir. Tıp dünyasında FCS Sendromu olarak ta bilinir.

castello sendromu nedir
Castello Sendromu, oldukça nadir görülen genetik bozukluklardan bir tanesidir.

Costello Sendromu Belirtileri

Genellikle normal bebeklere oranla daha fazla doğum ağırlığı ile doğarlar.

Doğum Dönemi Belirtileri

Doğum döneminde görülen semptomlar şunlardır:

  • Alçak kulaklar
  • Makrosefali
  • Yüksek burun
  • Ağız büyüklüğü
  • Gevşek cilt yapısı

Bebeklik Dönemi Belirtileri

Bebeklik döneminde ise şu belirtiler eşlik edebilmektedir:

  • Kıvırcık ve ince yapıda saçlar
  • Eklemlerde gevşeklik
  • Çeşitli kalp rahatsızlıkları
  • Hidrosefali
  • Epileptik Nöbetler
  • Arnold Chiari Malformasyonu
  • Siringomiyeli

Çocukluk Dönemi Belirtileri

Çocukluk döneminde ise bazı belirtiler daha eklenir:

  • Yürüme yeteneğini etkileyen aşil tendonuyla ilişkli bazı bozukluklar
  • Kifoz, skolyoz gibi kas iskelet bozuklukları
  • Ergenlikte gecikmeler
  • Osteopeni, osteoporoz
  • Ses ile ilişkili bozukluklar



Castello Sendromu Nedenleri

Castello sendromu HRAS genindeki meydana gelen mutasyonlardan kaynaklanmaktadır. Bu genin vücudumuzdaki görevi H-Ras proteinini üretmektir. Bu gendeki bozukluklar zamanla tümör oluşumlarına sebebiyet verebilir. Elastik liflerin üretimini sekteye uğratabilir ve kalp, aort gibi organların yapısını etkileyebilir.

costello sendromu belirtileri
Costello sendromunda çocuklarımızın yüz görüntüleri tipiktir ve benzer özelliktedir.

Otozomal dominant olarak kalıtılmaktadır. Birçok vakada aile öyküsü bulunmamaktadır.

Costello Sendromu Tanısı

Costello Sendromu oldukça nadir görüldüğünden hekiminiz ilk seferde şüphelenemeyebilir ancak zamanla diğer hastalıklar ekarte edildikçe tanıya gidilir. İlk etapta kafa yüksekliği, büyüklüğü ve doğum ağırlığı gibi bilgilere dikkat edilirken sonrasında genetik testler istenir. HRAS geni üzerinde yapılan çalışmalar ile tanı doğrulanır.


Costello Sendromu Tedavisi

Costello sendromunun bilinen bir tedavisi bulunmamaktadır. Şuan kullanılan tedavi ortaya çıkan belirtilerin kaldırılmasına yöneliktir. Kalp rahatsızlıklarının tedavisi, özel terapiler, aşil tendonu için operasyonlar ve tümörler için kriyoterapik yöntemler uygulanabilir.

[su_box title=”Costello Sendromu Mail Grubu” box_color=”#6fe767″]Bu konu ile ilgili herhangi bir tedavi veya ilaç keşfi gibi yeni bilgiler eklendiğinde anında haberdar olmak için Costello Sendromu Mail Grubumuza abone olabilirsiniz. [email-subscribers namefield=”no” desc=”” group=”costello”][/su_box]

[su_accordion][su_spoiler title=”Yararlanılan Kaynaklar” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]

  1. https://ghr.nlm.nih.gov/condition/costello-syndrome
  2. http://www.genetics.ouhsc.edu/costello.asp

[/su_spoiler][/su_accordion]

[su_accordion][su_spoiler title=”Görsel Kaynakları” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]

  1. https://www.firstgiving.com//imaging/eventgivinggroup/4ccb3e70-fd4e-4196-ac55-61624912a272.jpg

[/su_spoiler][/su_accordion]


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

[su_button url=”//plus.google.com/share?url=//doktordanhaberler.com/costello-sendromu/” target=”blank” style=”flat” background=”#e91f34″ size=”8″ wide=”yes” center=”yes” desc=”Hemen Buraya Tıklayarak Google Plus Profilinizde Paylaşın.”]Gönderiyi Paylaşarak Bilginin Yayılmasına Öncülük Edin ![/su_button]

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Costello Sendromu” üzerine 3 yorum

  1. Bebegime costello sendromu teshisi konuldu 5 aylik bebegim merak ettigim beni neyin bekledigi cocugum bana anne diyebilecekmi ilk çocuğum sonraki gebeligimde ortaya cikma olasiligi nedir

    Yanıtla

Yorum yapın