Cockayne Sendromu: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Cockayne Sendromu Nedir?

Cockayne Sendromu, bebeklik döneminde başlama eğiliminde olan, hücrelerin DNA’sını onarmaktan sorumlu olan genlerdeki mutasyonlardan kaynaklanan ve zaman içerisinde progresyon gösteren oldukça nadir görülen kalıtsal bir bozukluktur.

Hastalığın prevalansı bilinmemektedir. Tutulan çocuklarda erken yaşlanmış bir yüze eşlik eden kaşektik hal belirgindir.

cockayne sendromu
Cockayne sendromunun zamanla seyrini gösteren bir görsel.

Bu hastalarda genellikle mikrosefali adını verdiğimiz baş küçülmesi görülmektedir. Baş vücuda göre orantısız seyretmektedir. Hastalar fiziksel gelişimlerini zamanında tamamlayamazlar ve zihinsel gelişimleri de bu durumdan etkilenir.

Bu hastalık ilk olarak 1936’da Dr. Cockayne tarafından tanımlanmıştır. Sendromun 3 farklı tipi vardır. Bu tipleri şu şekilde sınıflandırabiliriz:

Cockayne Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Cockayne sendromunun neden olduğu yönündeki soruların cevabı ERCC6 ve ERCC8 geninde gizlenmektedir. Bu gende meydana gelen mutasyonlar veya bir takım bozukluklar ile bu hastalık arasında ilişkiler bulunmuştur. Bu mutasyona ise ultraviyole ışınlar, serbest kimyasallar veya radyasyon gibi faktörler neden olmaktadır.

cockayne sendromu nedir
Cockayne sendromunun teşhisi, tıbbi öykü, fizik muayene ve genetik testler ile yapılır.

Avrupa ülkelerinde her 200.000 bireyden birisi bu hastalığa yakalanmaktadır. Genellikle yaşam beklentisi ortalama olarak 20 ile 30 yıl arasındadır.

Cockayne sendromu kseroderma pigmentosum ve trikotiodistrofi gibi nükleotit eksizyonu ile DNA onarımında etkili olan bir grup hastalıktandır.

Cockayne Sendromunun Tipleri Nelerdir?

En sık görülen üç tipi bulunmaktadır. Bu tiplerin dışında iki Birinci tipinde belirtiler anne karnında tespit edilebilir. Bu belirtiler doğumdan sonra kötüleşir ve ilerler. Genellikle 20 yıl kadar yaşam beklentisi vardır.

cockayne sendromu nedenleri
Cockayne geninde bir mutasyon varsa, protein düzgün üretilemez.

İkinci tipinde ise başlangıç birinci tipe göre oldukça şiddetlidir. Ortalama beklenen yaşam süresi 7-8 yıldır. En hafif tipi ise üçüncü tiptir. Bu tipte hastalar normal insanlar gibi gelişmelerini tamamlarlar. Bazı belirtiler ileri yaşlarda ortaya çıkacaktır.

  • Tip 1 aynı zamanda “klasik form” olarak da adlandırılır. Genellikle bir yaşında bodurluk ve nörolojik bozukluklarla ortaya çıkar. İlerleyen süreçte görme ve işitmede azalma yaşanır.
  • Tip 2, sendromun şiddetli bir şeklidir. Nörolojik bozukluklar ve bazı oküler anormallikler doğumdan itibaren vardır.
  • Tip 3, diğer tüplere göre daha ılımlı bir formdur.[1]Xeroderma pigmentosum-Cockayne sendromu kompleksi – PubMed (nih.gov)

Cockayne sendromunun tip 1 formu çocuklukta ortaya çıkarken, tip 2 formu ise doğumda veya bebeklik döneminde ortaya çıkar. Ayrıca daha kötü bir prognoza sahiptir.

Cockayne Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalar sinir sistemlerinin etkilenmesi nedeniyle görsel ve işitsel bir takım problemler yaşayacaklardır. Skolyoz ve kifoza neden olabilecek omurga deformiteleri görülebilmektedir.

cockayne sendromu tanısı ve tedavisi
Cockayne sendromunun belirtileri, yaşla birlikte değişir.

Her tipinde olmasa da bazı tiplerine kseroderma pigmentozum gibi dermatolojik bozukluklar da eşlik etmektedir. Diğer sıklıkla görülen belirtiler ise cinsel gelişiminin tamamlanamaması, boy kısalığı, zihinsel geriliklerdir.

Dermatolojik bozukluklar ise deri altı yağ dokusunun yok olması mekanizması ile ortaya çıkabilmektedir.

Cockayne Hastalığının Tanısı Nasıl Konulur?

Cockayne Hastalığı tanısı düzgün bir öykü alımı ve eksiksiz fizik muayene ile başlamalıdır. Aile öyküsü iyice araştırılmalı ve bu hastalığın kalıtsal olduğu unutulmamalıdır.

cockayne hastaligi
Genetik testler, Cockayne genindeki mutasyonların varlığını belirlemeye yardımcı olur.

Bazı moleküler genetik testler yapılabilir ve ERCC6 ve ERCC8 genlerindeki bir dizi mutasyonlar araştırılabilir. Hastalığın tanısı koyulurken ayırıcı tanıda aşağıdaki hastalıklarla karıştırılmaması için özen gösterilmelidir:

  1. Kseroderma pigmentozum
  2. Progeria
  3. Bloom sendromu
  4. Werner Sendromu
  5. Rothmund Thomson sendromu

Cockayne Sendromunun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Cockayne Sendromu tedavisi henüz kesin olarak bulunamamıştır. Tedavi mekanizmamız hastayı destekleyici ve hastalığı önlemek üzerinedir. Örneğin yürüme bozuklukları ortaya çıkan hastalara özel fizik tedavi cihazları uygulanabilmektedir. Hastaların ihtiyaçları doğrultusunda egzersiz ve alıştırma programları yapılabilmektedir.

cockayne sendromu komplikasyonları
Cockayne sendromunun tedavisi yoktur. Tedavi, belirtilerin kontrol altına alınmasına odaklanır.

Görsel sorunlardan minimal düzeylerde etkilenebilmesi için hastalara güneş gözlüğü gibi  koruyucu tedaviler önerilmelidir. Temel olarak tedavi başlıklarını listeleyecek olursak:

  1. Beslenme Yardımı
  2. Oküler Anomalilerin Tedavisi
  3. Diş Bakımı
  4. Güneşin Zararlı Etkilerine Karşı Korunma
  5. Diğer Bazı Önlemler

şeklinde sıralayabiliriz.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 2 Nisan 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 9 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Cockayne Sendromu: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi” üzerine 4 yorum

  1. Benim oğlumda cockayne sendromu şuan 6 yaşında tip iki olarak geçiyor.. Türkiye de kaç. Tane daha bu sendromuda bebek var bilmeli görüşmek isterim

    Yanıtla
    • Merhabalar, hoşgeldiniz.
      Cockayne sendromu Türkiye verileri ile ilgili net bilgimiz bulunmamaktadır. Nadir görülen bir hastalık olduğu için prevalans verileri kısıtlıdır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  2. Oglumun 16 yaşı var b tipi diyaqnozu qoyulupamma balaca boydan başqa siptom yoxdu bu diyaqnoz səf qoyula bilərmi genetik analizdə cockayn sindromu tip b çıxdı

    Yanıtla

Yorum yapın