Cinsel Sorunlara Hangi Doktor Bakar?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Cinsel sorunlara hangi doktor bakar sorusu penis ve vajina ile ilişkili sıkıntılar yaşayan hastaların en çok soru sorduğu konuların başında gelmektedir. Cinsel konularda hangi doktora gidileceği belirlenirken altta yatan sıkıntılar ele alınmalıdır. Altta yatan patolojik duruma göre hastalar yönlendirilmelidir.

Cinsel Sorunlara Hangi Doktor Bakar?

Cinsel sorunlara hangi doktor bakar konusuna geçmeden önce kısaca bazı bilgiler verelim. Genellikle 40 yaş üstü bireylerde görüldüğü düşünülse de, cinsel sorunlar farklı yaş gruplarından kadın ve erkeklerde sıkça karşılaşılan hastalıklar bütünüdür. 40 ila 50 yaş sonrası ortaya daha sık çıkmasının nedeni ilerleyen yaşla birlikte vücut direncinin düşmesi, organların yaşla doğru orantılı olarak fonksiyon kaybına uğraması, metabolizmanın yavaşlaması gibi çok çeşitli etkenlerdir.

Vücut direncinin düşmesi ve özellikle erkeklerde erekte sorununun meydana gelmesi genellikle 50 yaş ya da sonrası gözlemlenebilir. Bu durumun kadınlarda daha geç yaşta ortaya çıktığı düşünülse de, hastalığın evresi metabolizma ve genel sağlık durumu ile belirginleşmektedir.

cinsel sorunlar icin hangi doktora gidilir
Cinsel sorunlar için hangi doktora gidilir ile ilişkili görsel.

Sağlıklı beslenmeden beslenme alışkanlıklarına, spor ve iş hayatından stres ve eğitime kadar çok geniş çaplı bir yelpazede incelenebilecek olan cinsel sorunlar, kriterlerde gösterdiği farklılıkları komplikasyonlar ve hastalık türlerinde de göstermektedir.

Cinsel Sorunlar için Hangi Bölüme Gitmeliyim?

Cinsel hayatınızı doğrudan etkileyen herhangi bir rahatsızlığınızın bulunması durumunda başvurmanız gereken bölüm Üroloji kliniğidir. Doktorunuz ile görüşmeden evvel bilmeniz gereken bazı esaslar vardır.

Bu esaslar hastalığınızın teşhisi ve tedavisinde önemli bir rol oynadığı gibi, ortaya koyduğu veriler, şikâyetlerinizin bir hastalığa işaret edip etmediğini de saptamaktadır. Yapılacak olan tahliller ile birlikte hastalığınız için gerekli tedavi yöntemi belirlenecektir. İşte Üroloji doktorunuz ile görüşmeden evvel dikkate almanız gereken noktalar:

  • Partneriniz ile olan uyumunuz
  • Cinsel sorununuza yol açtığını düşündüğünüz nedenlerin saptanması
  • Sorunun ortaya çıkmasında rol oynadığını düşündüğünüz yan etkenler
  • Sorunun ne sıklıkla ve hangi periyotlar ile ortaya çıktığı
  • Ne sıklıkla cinsel birliktelik kuruyorsunuz?
  • Cinsel isteklerinizi doğrudan olumlu ya da olumsuz etkilediğini düşündüğünüz etkenler
  • Cinsel hayatınızı tanımlayabiliyor musunuz?

Üroloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Kadınlarda

  • Vajinismus (İlişkiye girmeye engel olan sancılı bir hastalık türüdür)
  • Cinsel isteksizlik, hatta bazı durumlarda tiksinme
  • Orgazm olamama
  • Cinsel birliktelikten zevk alamama
  • Cinsel birliktelik sırasında acı duyma
  • Cinsel birliktelikten korkma
  • Birliktelik öncesi ya da birliktelik sırasında kan gelmesi

Erkeklerde

  • Orgazm olamama
  • Cinsel isteksizlik
  • Erken boşalma
  • Boşalamama ya da geç boşalma
  • Erekte (Sertleşme) problemleri
  • İlişki sırasında zevk alamama
  • Cinsel birliktelikten tiksinme ya da korkma

Diğer detaylar için Üroloji Hangi Hastalıklara Bakar? ve Kadın Doğum Hangi Hastalıklara Bakar? başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Sertleşme Sorunu için Hangi Bölüme Gidilir?

Erkeklerin cinsel hayatlarını olumsuz etkileyen sertleşme sorunu kişileri psikolojik olarak da etkilemektedir. Bu gibi durumlarda ise yapılması gereken en doğru davranış uzman bir doktora başvurmaktır. Sertleşme sorunu geçici bir durum olabileceği gibi kişinin durumuna göre tedavi gerektirebilecek durumlarda söz konusu olabilmektedir. Sertleşme sorunu için hangi bölüme gidilir sorusuna cevap olarak kişi Üroloji bölümüne başvurmalıdır. Üroloji bölümü hemen hemen bütün hastanelerde var olan bir bölümdür. Üreme organlarında oluşan hastalıkları inceler, tanı koyar ve tedavi yöntemlerini uygular.

Üroloji bölümünde sertleşme sorunu yaşayan kişi için gerekli muayene ve testler yapılarak tedavi için sertleşme sorununun nedeni tespit edilmeye çalışılır. Sertleşme birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Genel olarak yaşlılık, psikolojik sorunlar ve varikosel gibi hastalıklar bu soruna neden olabilmektedir.

Psikolojik sorunlardan dolayı kaynaklanan durumlarda Üroloji bölümünün yanı sıra Psikiyatri bölümünden de yardım alınmalıdır. Varikosel gibi hastalıkların olması durumunda ise cerrahi operasyonlar yapılarak bu sorunun aşılması hedeflenmektedir. Diğer sebeplerde ise Üroloji uzmanının önereceği tedavi yöntemleri kullanılarak kişinin sağlığını kazanması için gerekli tedaviler uygulanacaktır.

İktidarsızlık Tedavisi için Hangi Doktora Gidilir?

Halk arasında iktidarsızlık olarak bilinen sertleşme sorununun birçok nedeni vardır. Özellikle erkeklerde yaşın ilerlemesi ile bu sorunun görülme olasılığı da artmaktadır. İktidarsızlık genç yaşlarda olan erkeklerde daha da can sıkıcı bir hale gelebilir. Diğer yandan ülkemizde iktidarsızlık sorunu yaşayan her 10 erkekten sadece 1’i doktora başvurmaktadır. Gerekli tedavilerin yapılması ve kişinin eski sağlığına kavuşması için doktora başvurmak çok önemlidir. İktidarsızlık tedavisi için hangi doktora gidilir sorusuna cevap olarak Üroloji bölümüne gidilmelidir.

Damarlara yeterli kan gitmemesi iktidarsızlık sorununu tetikleyen önemli hastalıklardan biridir. Kişide şeker, damar sertliği, yüksek oranda kan yağları, yüksek tansiyon gibi şikayetler varsa bu iktidarsızlığı tetikleyen hastalıklar arasındadır. Bu nedenle doktora başvurmak oldukça önemlidir.  Kişi tedavi olmayı tercih etmezse bir süre sonra psikolojik olarak da etkilenerek yaşadığı stres ile daha farklı hastalıkların da kapısını aralamış olabiliyor. İktidarsızlık sorununu yaşayan kişilerin beslenme şekilleri de incelenmelidir. Yanlış veya yetersiz beslenme vitamin eksikliğine yol açtığı için bu durum kişinin cinsel hayatını da direk olarak etkilemektedir.

Cinsel İsteksizlik için Hangi Doktora Gidilir?

Cinsel isteksizlik genel olarak kadınlarda erkeklerden daha çok görülen bir durumdur. Cinsel soğukluk veya Frijidite olarak da bilinir. Kadınlar hayatlarının bir döneminde bu sorunla karşılaşabildiği gibi belirli bir yaştan sonra sürekli de yaşayabilmektedir. Cinsel isteksizlik geçici değil, devamlılık gösteren bir durum haline gelmişse doktora başvurulmalıdır. Cinsel isteksizlik için hangi doktora gidilir sorusuna cevap olarak ise hem erkekler hem de kadınlar Üroloji bölümüne başvurmaları gerekir.

Cinsel isteksizliğin genel olarak nedeni psikolojik nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bu tarz durumlarda ise kişinin psikiyatri uzmanlarından destek alması çok önemlidir. Diğer yandan fizyolojik etkilerde cinsel soğukluğa neden olabilmektedir. Kişinin kullandığı ilaçların yan etkisi cinsel soğukluk olabilir. Nörolojik hastalıklar, kronik hastalıklar veya hormonal değişimler bu sorunu tetikleyen diğer faktörlerdir.

Doktor tedavi için soğukluğun psikolojik mi yoksa fizyolojik mi olduğunu çok iyi tespit etmesi gerekir. Fizyolojik olan sorunlarda gerekli olan tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Ayrıca bazı uyarıcı ilaçlar ile kişinin cinsel olarak uyarılması sağlanarak cinsel hayatının tekrardan eski durumuna dönmesi için uygulamalara başvurulabiliyor.

Cinsel Fonksiyon ve İşlev Bozuklukları için Hangi Doktora Gidilir?

Cinsel fonksiyon bozuklukları oldukça geniş nedenlere ve çeşitlere ayrılır. Sertleşme sorunları, cinsel isteksizlik sorunları kişide görüldüğünde cinsek fonksiyon bozukluklarının oluştuğu kabul edilebilir. Diğer yandan cinsel işlev bozuklukları ile de hem erkek hem de kadın karşılaşabilir. İşlev bozukluklarında erken boşalma ve kadın ve erkekte orgazm yokluğu, cinsel ilişkide ağrı, vajinismus ve tıbbi durumlara bağlı olarak cinsel sorunlar görülebilir. Peki, cinsel fonksiyon ve işlev bozuklukları için hangi doktora gidilir?

Erkek ve kadın cinsel sorunları için ilk başvurması gereken doktor Üroloji uzmanı olmalıdır. Özellikle cinsel ilişkide ağrı ve bu ağrıya sebep olabilecek hastalıkların görülmesi durumunda gerekli ilaç veya cerrahi tedaviler uygulanmalıdır. Erken boşalma sorunu ise erkeklerin en çok sorun yaşadığı durumlardan biridir. Erken boşalmanın genel olarak temel nedeni psikolojik sorunlar olduğu için Üroloji bölümünün yanı sıra Psikiyatri bölümünden de destek almalıdır. Cinsel sorunlar evli çiftlerin çok ciddi bir kesiminde görülmektedir. Yaşanılan bu sorunlar kişilerin yaşam kalitelerini etkilediği için tedavisi için doktora başvurmak oldukça önemlidir.

Cinsel İstekte Azalma ve Empotans için Hangi Bölüme Gidilir?

Cinsel istekte azalma durumu söz konusu olduğunda özellikle bu durumun nedeni psikolojik sorunlar olmaktadır. Diğer yandan şeker hastalığı gibi hastalıklarda cinsel isteğin azalmasına neden olur. Empotans ise erkeğin cinsel birleşmeyi sağlaması için yeterli sertliğe ulaşamama sorunudur. Halk arasında sertleşme sorunu olarak da bilinir. Her iki durumda da cinsel olarak oldukça ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Peki, cinsel istekte azalma ve empotans için hangi bölüme gidilir?

Cinsel sorunlarınız için gitmesiniz gereken bölüm Ürolojidir. Üroloji uzmanları gerekli tetkikleri yaparak sertleşme sorunlarının veya cinsel istekte azalma sorunlarının nedenlerini araştıracaktır. Belirlenen nedenlere göre ise tedaviler uygulanabilmektedir. Bazı tedaviler ilaçla gerçekleştirilebildiği gibi bazı durumlarda ise cerrahi müdahale gerektirebilir. Diğer yandan şeker hastalığı gibi hastalıklarda ise hastalığa karşı tedavi uygulanmaktadır.

Sertleşme sorunu veya cinsel istekte azalma sorunu özellikle psikolojik sorunlardan dolayı da meydana gelebildiği için Üroloji bölümünün yanı sıra Psikiyatri bölümüne sevk edilme durumu da söz konusu olabilir. Psikolog tarafından yapılan tedaviler ile kişinin bu sorunları aşması ve böylelikle cinsel sorunlarının da ortadan kalkması hedeflenir.

Vajinismus için Hangi Doktora Gidilir?

Kadınların cinsel ilişkiye girememelerinin en önemli nedenlerinden biri olan vajinismus, cinsel ilişkiye girildiğinde duyulan bir ağrıdır. Bu ağrı nedeni ile cinsel ilişkiye girilemediği gibi ağrıların duyulması da görülür. İlk gece korkusu olarak da bilinen bu sorun kadınların erteleme hastalığı haline gelmiştir. Kadınlar utanmaları nedeni ile genel olarak bu sorunu görmezden gelmektedir. Sorun geciktirilmekte ancak çözüm bulunamamaktadır. Böyle bir durumda yapılması gereken uzman bir doktora başvurmaktır. Pek, vajinismus için hangi doktora gidilir?

Vajinismus Tedavisi Mümkün mü?

Her 10 kadından biri ülkemizde vajinismus sorununu yaşamaktadır. Bu soruna karşı yapılan tedavilerde ise oldukça başarılı sonuçlar alınarak sorun ortadan kalkmaktadır. Sorunun tedavisi için güven terapisi yapılabildiği gibi doktor tarafından verilen çalışmalar kişinin başarılı bir şekilde bu sorunu atlatması için önemli rol oynamaktadır. Tedavide çeşitli ilaçlar kullanılabilmektedir. Bu ilaçlar kişinin tedavisinin daha kolay yürümesi için bir destekleyicidir ancak tek başına tedavi edici özelliği bulunmamaktadır. Bu nedenle kişinin cinsel terapi alması çok önemlidir.

Kişilerin durumları da terapiyi şekillendirmektedir. Tedavinin doğru bir şekilde uygulanması ile genel olarak üç gün gibi kısa bir sürede sonuç alınsa da bu süre kişiden kişiye değiştiği için uzama ihtimalide bulunmaktadır.

Vajinismus için gidilmesi gereken doktor ise öncelikle Kadın Doğum Uzmanıdır. Bu bölümde gerekli incelemeler yapıldıktan sonra tedavi bu bölümde devam edebileceği gibi farklı bölümlere sevk edilmesi de söz konudur. Başka bölümlere sevk farklı hastalıklardan şüphelenmesi ile oluşur. Terapi için Psikiyatri bölümüne başvurulur. Burada önemli olan en iyi sonucu almak için Psikoloğun özellikle cinsel konular üzerine uzmanlığının olmasıdır. Bu konuda uzman olan doktorlar ile daha hızlı çözüme ulaşmak mümkün olabilir. Tedavisi bulunan bu hastalık ertelenmemeli ve kısa süre içerisinde uzman doktora başvurulmalıdır.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Cinsel Sorunlara Hangi Doktor Bakar?” üzerine 17 yorum

  1. burada doktorumuzada soruyorum hasta olup duzelen varsa onlarada soruyorum.
    cinsel isteksizlik korku sertleşme proplame var . testler normal troit var

    Yanıtla
  2. merhaba 2 yıldır sertleşmme problemi yaşamaktayım. arada bir başarısız oluyorum.
    Orgazm olamama
    Cinsel isteksizlik
    Erken boşalma
    Boşalamama ya da geç boşalma
    Erekte (Sertleşme) problemleri
    İlişki sırasında zevk alamama
    Cinsel birliktelikten tiksinme ya da korkma

    bunlar bana uyuyor üroloji doktoruna gittim kalbe gittim herşey normal dedi
    geçende iç hastalıklarına gittim troit var dedi.
    seks yapmayı seviyorum başarısız olduğumdan yapmak istemiyorum. çaresiz kaldım hangi doktora gideyim. şok tedavide gördüm.
    izmirdeyim iletişim **************

    Yanıtla
  3. Ben 6 senedir şeker hastasıyım ama bun dan öncede sertlik puroblemin vardı şekerle ilgili damar sorunu olabilir mi acaba bana nasıl bir yardımcınız olur nasıl bir bu olaydan kurtula bilirim önceden cinsel ilişkiye girdigim de boyut iyiydi ama şimdi boyut kısa bana yardım ci olabilir misiniz

    Yanıtla
    • Merhabalar Ömer Bey,öncelikle geçmiş olsun.
      Bu sikayetinizden kurtulabilmeniz için öncelikle üroloji bölümüne gidip muayene olmalısınız. Muayene sonra hekiminiz zaten size gerekli bilgileri söyleyecektir. Muayene sonrasında bilgileri burdan bana iletirseniz fikir beyan edebilirim.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  4. 37 yaşındayım 2 seneden beri cinsel isteksizliğim var akşamları işten gelince yorgun olmak halsizlik hemen uyumak bunun için ne yapmalıyım

    Yanıtla
  5. selam benım problem kayınpederimin 91 yasında ve hala asırı derecede cinsellik istegı duyması öyleki artık bu dısardan insanlara sarkıntılık derecesine kadar varmaya basladı rica ediyorum bana hangi doktora gidecegimi yazarsanız sevinirim .

    Yanıtla
    • Merhabalar Fuat Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Hastamızın şikayetleri için üroloji polikliniğine başvurmanızda fayda var. Hekiminiz duruma göre psikiyatri ya da diğer tıbbi branşlardan yardım alabilir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  6. Merhaba.yaklaşık beş ay önce bi soğuk algınlığı geçirdim ilk defa cinsel isteksizliğim ogün başladı beş aydır zamanla düzeliyor cinsel hayatım kimi zamanda yapmak istiyorum ama yapamıyorum sertleşme olmuyor.evliyim çok zor durumdayım ne yapmam gerekiyor.

    Yanıtla
    • Merhabalar İbrahim Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bu şikayetleriniz için hiç vakit kaybetmeden bir üroloji polikliniğine başvurmalısınız. Hekiminizin gerekli gördüğü durumlarda farklı branşlara yönlendirme yapabileceğini unutmayınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  7. Sertleşme sorunu yaşıyorum. Penisim küçük. Psikolojik sorunum yok. Çok arzuluyorum ilişkiyi fakat sertleşme olmuyor neyapmalı

    Yanıtla
    • hormonal durumlardan dolayı dürtüsel değişiklikler olabilir bu sizi ve partnerinizi etkilemiyor ise sorgulamayın mutlu olmaya bakın

      Yanıtla
        • Hocam mrb benim sorunum durmadan ilişkiye girmek günde üç dört kez her gün cnm istiyor ağrılarım başlamaya başladı hafta da on beş kez ilişkiye giriyorum kendimi tutamıyorum kontrol edemiyorum vücut direncim gitikce düşüyor 90 kilodan 70 düştüm halsizlik yorgunluk baş ağrısı çok oluyor nereye gitmem gerekiyor hangi doktora hangi bölüme hocam lütfen yardımcı olun bana

          Yanıtla
  8. Merhaba hocam ben yaklaşık olarak 6 ay önce hemorait ameliyatı oldum bu ameliyattan sora bende sertleşme sorunu ve cinsel isteksizlik başladı bu ameliyatın bi etkisi olmuş olabilir daha önce hiç böyle bir problemim yoktu

    Yanıtla

Yorum yapın