Çıban için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Çıban için Hangi Doktora Gidilir? Kim Bakar?

Çıban için hangi doktora gidilir başlıklı yazımıza geçmeden önce kısaca bilgi verelim. Derinin farklı yüzeylerinde çeşitli enfeksiyon ve dış etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan çıban, stafilokok adı verilen bir bakterinin deri yüzeyinde çeşitli türlerde kabarcıklar oluşturması ile meydana gelir.

Genellikle yetişkin bireylerde karşılaşılan çıban rahatsızlığı, çocuklarda bulaşıcı bir virüs ya da bakterinin yol açtığı iltihaplanma ile ortaya çıkar. Türlerine ve oluşum nedenlerine bağlı olarak farklılık gösteren çıban oluşumunun ilk safhası genellikle cilt yüzeyinde bir kızarıklık ile kendini gösterir.

ciban rahatsizligina hangi bolum bakar
Çıban rahatsızlığı için hangi bölüme gidilir ile ilişkili görsel.

Kıl köklerine yerleşip çoğalarak ortaya çıkan çıbanın genellikle eklem bölgelerinde, el, ayak, bacak ve sırtlarda meydana geldiği düşünülse de, bazı durumlarda cilt yüzeyinin çok farklı noktalarında oluşabilmektedir. Çıban oluşumunun ilk safhasında cilt yüzeyinde bir kızarıklık meydana gelirken, bu kızarıklığın ardından küçük kesecikler hâlinde bir iltihaplanma ile devam eder. İltihaplı keseciklerin ortasında küçük irinler gözle görülebilmektedir.

Birçok bakteri ve virüs kaynaklı çıbanın yanı sıra dış etkenlere bağlı olarak meydana gelen çıbanların iyileşme süreci (çıbanlara müdahale edilmeden, kontrollü bir iyileşme ile) 7 ila 15 gün arası değişmektedir. Zira müdahale edilen çıbanların içerisinde yer alan iltihaplar yayılabilir ve yeni enfeksiyonların meydana gelmesine, hatta çıban keseciklerinin kısa sürede artış göstermesine neden olur. Bu konuyla ilgili olarak insanlar internet ortamında şu aramaları yapmaktadırlar:

  1. Çıban için hangi bölüme gidilir?
  2. Çıbana hangi bölüm bakar?
  3. Vücutta çıkan çıbanlar için hangi bölümden randevu almalıyım?
  4. Çıban rahatsızlığı için hangi branşa gidilir?

Şimdi tüm bu sorulara cevap olacak şekilde çıban için hangi doktora gidilir konusuna açıklık getirelim.

Çıban En Sık Kimlerde Görülür?

  • Aşırı terleme rahatsızlığı bulunan bireylerde
  • Kanser hastalığına bağlı kanser tedavisi görenlerde
  • Bozuk ya da dengesiz beslenme alışkanlığı olanlarda
  • Sağlıksız beslenme kaynaklı vitamin eksikliği yaşayanlarda
  • Kansızlık olarak bilinen anemi hastalığı olan kişilerde
  • Şeker hastalığı gibi sistemi doğrudan etkileyen hastalıklarda
  • Bağışıklık sistemi zayıf bireylerde
  • Aşırı kilo ve hareketsiz bir yaşam tarzı bulunanlarda

Çıban İz Bırakır mı?

Çıbanın türüne, enfeksiyon oluşan bölgedeki iltihabın özelliklerine ve kişinin tedavi sürecindeki kontrollü iyileşme kriterlerine bağlı olmakla birlikte genelde küçük ve sağlığı tehdit etmeyen izler bırakabilir.

ciban icin hangi doktora gidilir
Çıban için hangi doktora gidilir ile ilişkili görsel.

İz bırakmaması için dikkat edilmesi gereken en önemli husus erken müdahale ve tedavi süresince çıbanı dış etkenlerden korumaktır. Her ne kadar genelde iz bıraksa da, bu izler küçük beyaz ve kahverengi izlerdir ve estetik açıdan rahatsız edici değildirler.

Çıban için Hangi Bölüme Gidilir?

Çıban rahatsızlığınızın tedavisi için Dermatoloji uzmanı ile görüşmelisiniz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, kliniğe yapacağınız başvuru öncesi çıbanı dış etkenlerden korumak ve erken müdahale için ihmalkârlık göstermemektedir. Bu noktada dermatoloji hangi hastalıklara bakar başlıklı yazıyı okumak faydalı olacaktır.


Çıban için hangi doktora gidilir başlıklı yazıyı bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın