Cea Testi Nedir? Yüksekliği Düşüklüğü ve Normal Değerleri

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Cea Testi Nedir?

Cea testi nedir sorusuna kısaca Cea proteinin çeşitli hastalıkların veya durumların incelenmesi için yapılan testtir. Kadınlar hamile olduklarında rahimlerindeki bebeklerin dokusunda Cea proteini görülür. Doğum sonrasında ise Cea proteini tamamen yok olur veya çok düşük düzeylerde görülebilir. Yetişkin insanlarda Cea yüksekliği ise kanserden kaynaklanabilir. Cea testi genel olarak rektum veya bağırsak kanserlerin teşhisinde uygulanmaktadır. Diğer taraftan bu tür kanserler için uygulanan kanser tedavisinin durumunun takibi içinde belirli zamanlarda uygulanabilmektedir.

yurt disi icin saglik raporu
Cea test
yüksekliği düşüklüğü neden olur ile ilişkili görsel.

Cea Testi Neden Yaptırılır?

Cea testi gerçekleştirilen ameliyat sonrasın veya kemoterapi, üçlü kombinasyon veya radyasyon tedavilerinin olumlu sonuç verip vermediği konusunda bilgi sahibi olunması için yapılabilir. Kolon kanser gibi hastalıkların vücutta ne kadar yayıldığını anlamak içinde tercih edildiği gibi tedavilerin başarılı olup olmadığını anlamak içinde kullanılır.

Bazı durumlarda ise doktorlar ameliyat sonrasında tedavinin başarısını görmek için ameliyat öncesi ve sonrası Cea testi yapabilmektedir. Cea testi kanser hakkında birçok bilgi verebilir. Kanser hastalıklarını teşhiste uygulandığı gibi tümörlerin boyutları hakkında bilgi edilebilir ve ne derecede yayıldığının anlaşılmasına yardım edebilir.

Cea Testi Normal Değer Aralığı Nedir?

Cea testi normal değer aralığı 2,5 ng/ml değerinden düşük olan değerlerdir. Ancak Cea değerini etkileyen en önemli faktörlerden biri ise sigaradır. Bu nedenle sigara içen kişilerde bu değer aralığı değişmektedir. Sigara içen kişilerde ise maksimum 2,5 ng/ml olan değer maksimum 5 ng/ml değerine çıkmaktadır.

Cea Testi Düşük Ne Anlama Gelir?

Hamile kişilerde Cea değerinin yükselmesi normal kabul edilir. Doğu sonrasında ise tamamen yok olabildiği gibi çok düşük seviyelere de inebilmektedir. Bu nedenle ilk başta yüksek çıkan değer doğum nedeni ile düşebilir. Diğer bir yandan kişi kanser tedavisi görüyorsa ve tedavi olumlu ilerliyorsa bu durumda da Cea değerinin düştüğü görülmektedir.

Cea Testi Yüksek Ne Anlama Gelir?

Cea testi genel olarak maksimum 10 ng/ml vermesi gerekir. Bu değer üzerindeki sonuçlarda kişilerde kanser şüphesi uyandırır. Ancak Cea değerinin normalden yüksek olması her zaman kişinin kanser olduğu anlamına gelmemektedir. Bu nedenle elde edilen sonuçlar araştırılırken bu husus göz önünde bulundurulmalıdır. Test sonuçları uzman doktor tarafından incelenerek yorumlanmalıdır. Çünkü doktor bu konuda farklı testlerde isteyerek kesin teşhis koymak isteyecektir.

Cea Testinin Yüksek Çıkma Nedenleri?

Cea değerinin yüksek çıkmasında birçok neden bulunmaktadır. Kolon kanseri, mide kanseri, rektum kanseri, prostat kanseri, karaciğer kanseri gibi kanser çeşitlerinde Cea değerinin arttığı görülmektedir.

Kanser hastalıklarının yanı sıra aşırı derecede sigara tüketen kişilerde de değerin yüksek çıkması olasıdır. Ancak sigara belirli oranlarda yükseltmektedir. Vücutta iltihaplanma veya enfeksiyon durumlarında, kemoterapi veya radyasyon tedavisi gören kişilerde, siroz, Koah, peptik ülser gibi hastalıklarda yüksek değerler beklenir. Böbrek yetmezliği, mide ülseri, akciğer sorunları, idrar torbasında oluşan iltihaplar ve daha birçok hastalık nedeni ile değerin yükseldiği görülebilmektedir.

Cea Değeri ve Hamilelik

Hamile kişilerde bebeğin dokusunda bulunan Cea nedeni ile Cea değerinin yüksek görülmesi normaldir. Bu nedenle hamile kişilerin test sonuçlarında Cea değerinin yüksek çıkması telaş yapılacak bir durum değildir. Ayrıca doğrum sonrasında bu değer tamamen sıfırlanabildiği gibi çok düşük seviyelere de çekilmektedir. Test sonuçlarında kişinin hamilelik durumu göz önünde bulundurularak karar verilmesi önemlidir.

Cea ve Sigara

Sigara tüketen kişiler sağlık olarak birçok olumsuz etki ile karşı karşıyadır. Bu konuda Cea değeri de etkilenmektedir. Eğer gerek görülmüş ve Cea testi yaptıracaksanız doktorunuzda sigara kullandığınız hakkında bilgi vermenizde önem vardır. Çünkü normal insanlara göre sigara kullanan kişilerin Cea değeri daha yüksek çıkmaktadır. Normal değerler bilgilerinde de görüldüğü gibi sigara içen kişilerde bu değer bir miktar artmaktadır. Elde edilen Cea test sonucunun doğru yorumlanabilmesi için uzman doktora sigara içildiği bilgisi verilmesinin önemi vardır.

Cea Yüksekliği Nasıl Düşürülür?

Cea değerindeki yükseliş öncelikle doktor tarafından yorumlanmalıdır. Bu konuda eğer kişide kanser şüphesi varsa destekleyici farklı testlerde kişiye uygulanabilmektedir. Bu tetkikler sonrasında kesin tanı koyularak tedaviye başlanmaktadır.

Aynı zamanda Cea değeri çeşitli enfeksiyonlar nedeni ile de yükselebilmektedir. Bu tür durumlarda doktorlar genel olarak antibiyotik tedavisi uygulayarak oluşan enfeksiyonun tedavi edilmesini sağlamaktadır.

Kişide kanser teşhisi konulmuşsa bu durumda ise kanser türüne göre tedaviler uygulanmaya başlanmaktadır. Bu konuda kemoterapi, radyasyon tedavisi veya cerrahi müdahalelerde bulunulabilmektedir. Ayrıca bu tedavilerin olumlu devam edip etmediği konusunda ise gerekli görülen aralıklarla Cea testi yapılabilmektedir. Cea testindeki değerin düşüşü tedavinin olumlu devam ettiğini göstermektedir.

Cea Yüksekliği için Hangi Bölüme Gidilir?

Çeşitli nedenlerden dolayı yaptırdığınız Cea testi yüksek çıkmışsa hangi bölüme gitmeniz konusunu merak edebilirsiniz. Cea yüksekliği için Genel Cerrahi bölümüne başvurabilirsiniz. Bölümde gerekli olan tetkikler yapılarak değerin yüksekliği hakkında araştırma ile nedeni bulunmaya çalışılacaktır. Değerin neden yükseldiği hakkında kesin tanıların konulması ile de gerekli tedavi işlemleri başlatılacaktır.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın