Kauda Equina Sendromu: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kauda Equina Sendromu omurilik adı verilen hayati bölgede bulunan sinirlerin veya köklerinin sıkışması neticesinde oluşan kasık ağrısı, idrar ve dışkı kaçırma, cinsel işlev bozukluğu gibi belirtilere sebebiyet verebilen ender hastalıklardan birisidir. Kauda Equina Sendromunun en yaygın nedenlerinden biri bel bölgesindeki oluşan büyük disk fıtıklarıdır. Kauda Equina Sendromunun nedenleri, belirtileri, tedavisi ve hastalar tarafından sık sorulan soruları öğrenmek için okumaya devam edin.

Kauda Equina Sendromu Nedir?

Kauda Equina Sendromu, omuriliğin alt ucundaki sinirlerin ve sinir köklerinin sıkışması nedeniyle ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır. Kuyruk anlamına gelen ‘kaudal’ ve at anlamına gelen ‘equina’ kelimelerinin birleşmesiyle isimlendirilmiştir. Omuriliğin belden sonraki bölümünün bir atın kuyruğuna benzemesi nedeniyle bu bölgeye kauda equina adı verilir. Kauda equina neresi sorusunun cevabı omuruliğin belden sonraki devamı olacaktır.

cauda equina sendromu nedir
Kauda equina sendromuna ait bir radyolojik görüntü.

Kauda Equina Sendromu son derece seyrek görülmesine rağmen ortaya çıktığında acil tıbbi müdahale gerektiren tıbbi bir durumdur. Uzun süren hasarın idrar kaçırma, kalıcı felç gibi durumlara sebebiyet vermemesi için kauda equina lifleri nin olduğu bölgelere cerrahi müdahaleler gerekebilir. Aniden ortaya çıkabildiği gibi aylar ve yıllar içinde de gelişebilir. Bildiğiniz üzere bel ağrısı toplumda çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman farklı patolojileri gösterse de bazı durumlarda kauda equina sendromu belirtisi olabilir. Hastalığın bilinen diğer adları :

  1. At Kuyruğu Sendromu

Kauda Equina Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Kauda Equina Sendromu erişkinlerde çocuklardan daha fazla görülmektedir. Çocuklarda genelde spinal yaralanma ve bazı doğum kusurları olması durumunda görülür. Kauda Equina Sendromunun nedenlerini şöyle sıralarız:

  1. Sırt Ağrıları
  2. Lomber bölgede rüptüre disk varlığı
  3. Omurilik kanalının daralması
  4. Spinal lezyon varlığı
  5. Malign tümör varlığı
  6. Omurilik enfeksiyonu
  7. Otomobil kazası, düşme ve bıçaklama gibi ciddi bir bel omurga yaralanmaları[1]Cauda Equina Syndrome – Causes, Symptoms, Diagnosis & Treatment (medindia.net)
  8. Kan damarları arasındaki anormal bağ gibi bir doğum defekti (arteriyovenöz malformasyon)

Kauda Equina Sendromu Risk Faktörleri Nelerdir?

Bu hastalığa ilişkin bilinen risk faktörlerini şöyle sıralarız :

  • Obezite
  • Pozisyonel yoğun çalışma temposu
  • Konjenital veya edinilmiş spinal kanal darlığı
  • Geçirilmiş lomber omurga ameliyatları
  • Sigara tüketimi

Yapılan araştırmalarda sigara içenlerde içmeyenlere oranla 3-4 kat daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir.

Kauda Equina Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Kauda equina sendromunun semptomları çoğunlukla aniden gelişir ancak haftalar veya aylar sürebilmektedir. Kauda equina sendromu belirtileri şunlardır:

  • Yüksek şiddette bel ağrısı çoğu zaman ilk görülen at kuyruğu sendromu belirtileri arasındadır.
  • Bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlük durumu
  • Bel altında his duyusunun azalması veya kaybolması
  • Mesane ve bağırsak eylemlerinin kontrol altında tutulamaması durumu
  • Aniden ortaya çıkan erektil disfonksiyon durumu[2]Cauda Equina Syndrome | Spine-health

Kauda Equina Sendromu Tanısı Nasıl Koyulur?

Kauda equina sendromu teşhisi için ayrıntılı tıbbi geçmiş sorgulanmalı, fizik muayene ve temel görüntüleme yöntemlerini takiben manyetik rezonans görüntüleme gibi ileri teknikler kullanılmalıdır. 

Manyetik rezonans görüntüleme spinal kord, sinir kökleri, intervertebral diskler ve bağların görüntülenmesinde en iyi yöntemdir. Ayrıca bu taramalar yumuşak dokunun hasarını veya hastalığını tespit edebildiğinden, MR görüntüleri kauda equina sendromu nedeninin tespitinde de değerlidir. 

Bilgisayarlı tomografi taraması, omurilik problemlerinin teşhis ve tedavisinde oldukça önemlidir. Ek olarak miyelogramda tanıda kullanılan diğer bir görüntüleme yöntemidir.[3]Cauda Equina Syndrome: Symptoms, Treatment, Surgery, and More (webmd.com)

Kauda Equina Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kauda equina sendromu kısa dönem tedavisi şu şekilde yapılır :

Lumbar Laminektomi

Mesane ve bağırsaklardaki kalıcı işlev bozukluğunun önüne geçmek, hızlı rahatlama sağlamak amacıyla yapılan cerrahi bir dekompresyon prosedürüdür.

Enfeksiyon durumunda tedavi için antibiyoterapi gerekebilir. Şiddetli ağrı semptomları varlığında sıradan ağrı kesicilere yanıt alınamazsa opiyatlar kullanılabilir. Mesane kontrolü oksibütin gibi ilaçlarla sağlanır. Mesane boşaltımının sağlanamadığı durumlarda kateterizasyona ihtiyaç duyulabilir.

Bağırsak hareketleri için düzenli olarak lifli gıdalarla beslenip sıvı alımını aksatmamak faydalı olacaktır. Cinsel işlev kayıpları kişileri depresyona sokabilir veya olumsuz etkiler bırakabilir. Bunlar için psikoterapiler olumlu etki edecektir.

Hastalığın gidişatı bu at kuyruğu şeklinde olan sinirlerin ne kadar sıkıştığına bağlı olarak değişir. Erken müdahale daha güzel sonuçlar doğuracaktır. Çalışmalar, mikstürasyon, defekasyon ve cinsel işlevin bozulmasının ameliyat sonrası bile çok sayıda KES hastasında görüldüğünü göstermektedir.

Kauda Equina Sendromu ile Yaşamak Zor mu?

Eğer sinirlerde kalıcı bir takım hasarlar oluşursa ameliyatlar ile düzeltilemeyecektir. Sinir dokusu hasarlandığında geri dönüşü çoğu zaman olmamaktadır. Vücudunuzun işleyişinde meydana gelen değişikliklere uyum sağlamanız ve bu durumu kabul etmeniz gerekecektir. Bu konuda hem fiziksel hem duygusal destek çok ama çok önemlidir. Bir çok sağlık profesyonelinden hastalığınız hakkında destek alabilirsiniz ancak bu sürece mutlaka ailenizi katmalısınız.

Kauda Equina Sendromu Sık Sorulan Sorular

Kauda Equina Sendromu Ne Kadar Sık Görülür?

Oldukça nadir bir hastalık olan KES, istatistiksel olarak her 100.000 doğumda bir ile üç hastada görülmektedir.[4]The NHS website – NHS (www.nhs.uk)

Kauda Equina Sendromu Ölümcül müdür?

KES tek başına ölümcül olabilecek bir hastalık değildir. Hastalığa yakalanan bireyler ilerleyen süreçlerde tedavi edilmezse kalıcı nörolojik hasarlara istinaden hayati tehdit edici bir hal alabilir.

Kauda Equina Sendromu İyileşir mi?

Temel olarak CES iyileşebilme durumu hastanın genel durumuna, sinir sıkışmalarının derecesine ve şiddetine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Erken müdahale şansı olan hastalarda geri dönüşsüz sinir kaybı minimum seviyelerdedir.

Kauda Equina Sendromu Nasıl Önlenir?

Hastalığı tamamen önlemek mümkün olmasa da bel sağlığına dikkat etmek, aşırı kilo vermek, sigara içmemek, düzenli egzersiz yapmak, omurga yaralanmalarından korunmak, bel şikayetleri olunca zamanında doktora gitmek gibi önlemler sayesinde önleme sağlanabilir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 13 Ağustos 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 25 Aralık 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Kauda Equina Sendromu: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi” üzerine 2 yorum

  1. selam ben bayram yigit.10,2014 tarıhinde bel fıtıgından amaliyat oldum kuyruk sokumu sol bacakta ağrım vardı ameliyat dedi doktorlar ameliyat oldum şimdi ise bacaklarım da uykuda iken bir tarafa yattıgımda uyuşma var gecen hafta ise bacak aramda otururken 2.sefer uyuşma oldu penisime kadar bu ne olabilir.

    Yanıtla

Yorum yapın