Çarpıntı için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Çarpıntı problemi insanlarda çeşitli dönemlerde görülebilen bir problemdir. Geçici bir sorun olmasına karşı ciddi hastalıklar nedeni ile de belirtebilir. Kalbimiz normal şartlarda dakikada 60 ila 80 defa atarak kan pompalama görevini yerine getirir. Bu atışlar özellikle sporcularda 50’lere düşebilir. Ortalama olarak günde 100.000 kere kalbimiz atar ve bunu hiç hissetmeyiz. Atışı hissettiğimizde genel olarak çarpıntı nedeniyle hissederiz. İki şekilde çarpıntı ile karşılaşabiliriz.

Kalbin dakikada 100’den fazla atarak taşikardiye sebep olması ve düzensiz atışlarla aritmiye neden olmasıdır. İki durumdan herhangi biri ile karşılaşıyorsanız çarpıntı için hangi doktora gidilir bilmeniz gerekir.

Çarpıntı Nedenleri Nelerdir?

Çarpıntı şikayeti ile doktora başvuranların büyük bir çoğunluğu fiziki bir rahatsızlığı olmayan vakalardır. Buna karşı çarpıntı sebeplerinden biri ise psikolojik sorunlardır. Stresli bir yaşantının yanı sıra kişide depresyon, panik atak, anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıkların olması çarpıntıların oluşmasına neden olabilmektedir.

Bazı gıdalar tüketilmesi de çarpıntı nedenleri arasınadır. Özellikle kafein içeren içecekler, çay, sigara tüketimi çarpıntıyı tetikleyen en önemli faktörlerdendir. Kilo verdirici gibi uyarıcı ilaçlarda kalp üzerinde etki yaparak çarpıntıyı oluşturabilmektedir. Kalpteki çarpıntılar farklı organların hastalıkları nedeni ile de gerçekleşebilir.

Kansızlık birçok organı etkilediği gibi kalbide etkilemektedir. Kalbin performansını düşürerek çarpıntıya sebep olabilir. Tiroid bezinin yüksek seviyelerde hormon salgılaması ile oluşan zehirli guatr, organların daha hızlı çalışmasına neden olduğu için kalpte taşikardi ve çarpıntıya neden olabilir.

İnsan vücudundaki ateşi yükselten enfeksiyon hastalıkları özellikle 39 dereceden sonra kalbin hızlı çalışmasına neden olur ve çarpıntı tetiklenir. Kişide hipertansiyon olması, aşırı su kaybetmesi, kalp kapak hastalıklarının olması, koroner arter hastalığının olması, kalp yetmezliği ve kalpteki elektriksel sistemde oluşan bozukluklarda çarpıntı nedenleri arasındadır.

Çarpıntı İçin Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Çarpıntıları ciddi bir sorundur ancak genel olarak geçicidir. Kısa süreli çarpıntılarda endişelenmenize gerek yoktur. Ancak çarpıntı ile birlikte görülen bazı belirtiler doktora başvurmanız gerektiğinin göstergesidir. Bunlar özellikle çarpıntı ile birlikte baş dönmesi, terleme, görmede azalma, göğüste ağrı veya sıkışma, ciltte solma gibi belirtileri gördüğünüzde doktora başvurmanız önemlidir.

Çarpıntı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Çarpıntı probleminin araştırılması için çarpıntıya bakan bölümü merak ediyorsanız yapmanız gereken yazımı okumaya devam etmektir.

Çarpıntı için gidilmesi gereken branş kardiyolojidir.

Ani başlayan çarpıntılar için acil servise başvurmak daha doğrudur.

Şikayetleriniz için aile hekiminize de başvurabilirsiniz. Aile hekiminiz ilk muayenenizi yapacak ve gerekli olması halinde sizi uzman hekimlere sevk edecektir.

Bölüm kalp üzerinde araştırmalar yapar, tanı koyar ve tedavi için uygun tedavi yöntemlerini uygular. Kalp çarpıntıları için gerçekleştirilecek tanı çalışmalarında kan tahlilleri alınabileceği gibi ultrason ile kalp ve toplar damarlar incelenerek gerekli tetkikler yapılacaktır.

Çarpıntı için Hangi Tahlillere Bakılır?

Düzgün tedavi için öncelikle teşhisin düzgün olması gerekir. bunun içinde çeşitli tetkikler istenecektir. Şimdi bu tetkiklere ve tahlillere tablo üzerinde bakalım.

TestAçıklama
EKGKalbin elektriksel aktivitesini kısa süreli kaydeden bir testtir.
Holter EKG24 saat boyunca kalbin elektriksel aktivitesini kaydeden önemli bir testtir.
EKOKalbin ultrason görüntüsünü bakarak yapılan bir testtir.
Efor testiKalbin egzersiz sırasında nasıl tepki verdiğini ölçen bir testtir.
Kan testleriKandaki elektrolit seviyelerini ve diğer kalp hastalıklarına işaret eden belirteçleri ölçümlemek için yapılan tahlillerdir.

Çarpıntı Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu zaman çarpıntı geçici olduğu gibi herhangi bir nedene de bağlanamaz. Altında yatan herhangi bir hastalık tespit edilirse tedavi hastalığa yönelik ilerlemektedir. Ancak bir hastalığın görülmediği durumlarda ise özellikle kişinin stresten uzak durması, psikolojik sorunlarını aşması ve sağlıklı bir hayat sürmesi önemlidir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumları bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 16 Haziran 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 2 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın