Burn Mckeown Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Burn Mckeown Sendromu Nedir?

Burn Mckeown Sendromu, karakteristik yüz özelliklerinin olduğu, işitme kayıpları, boy kısalığı ve kardiyak rahatsızlıkların eşlik ettiği konjenital bozukluklardan bir tanesidir. Otozomal resesif kalıtılmaktadır. Doğal olarak bu durum ebeveynlerin her birinin bozuk genlerdein bir kopyasını taşıdığı anlamına gelir. Bozuk geni taşıyan anne ve babada herhangi bir hastalık belirtisi görülmez.

burn mckeown sendromu nedir
Burn Mckeown sendromu ile ilişkili görsel.

Oldukça nadir görülen bu hastalık için tıbbi literatür verilerinin az sayıda ve yeterli olmadığı görülüyor.

Burn Mckeown Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalığa yakalanan bebekelrde bilateral koanal stenoz ( burun boşluğunun kısmi tıkanması) veya bilateral koanal atrezi (burun boşluğunun tam tıkanması) durumları görülebilir. Bu iki patolojik durumun varlığında solunum güçlükleri görülebilir.

burn mckeown sendromu belirtileri ve tedavisi
Burn Mckeown Sendromunda görülen göz ve kulak yapısını inceleyebilirsiniz.

Tipik yüz özellikleri arasında hipertelorizm adı verilen geniş aralıklı gözler, burun köprüsünde belirginlik ve ağız yapısında belirginlik dikkat çekicidir. Bunların dışında görülen diğer belirtileri ise şu şekilde sıralarız:

  1. Her iki kulakta şiddeti değişken işitme kayıpları
  2. Hafif düzeyde boy kısalığı
  3. Patent duktus arteriyozus

Mental düzeyleri genellikle tüm çocuklarda normal seviyelerdedir.

Burn Mckeown Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Burn mckeown sendromu genellikle TXNL4A geninde meydana gelen mutasyonlardan veya TXNL4A gen bölgesine yakın bir alanda ortaya çıkan genetik bozukluklardan dolayı ortaya çıkmaktadır.

Bu genlerde ortaya çıkan mutasyonların veya değişimlerin BM sendromunun belirtilerine nasıl neden olduğu henüz açıklığa kavuşturulabilmiş değildir.

Burn Mckeown Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın doğru yönetilmesi tüm genetik hastalıklarda olduğu gibi BMS’de de oldukça önemlidir. Yenidoğanlarda solunum güçlüğüne neden olabilecek atrezi veya stenozlar cerrahi yollarla düzeltilmelidir. Görmey sağlayan yapılarda kalıcı hasar oluşturabilecek malformasyonlar cerrahi veya cerrahi dışı yollarla düzeltilmelidir.

Hastalığın yönetilebilmesi için kardiyoloji uzmanlarınında dahil olduğu bir ekip tarafından tedavi planlanmalıdır. Temel amaç belirtileri hastaya verdiği zararın minimize edilmesine dayanır.

[su_accordion][su_spoiler title=”Yararlanılan Kaynaklar” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]

  1. https://ghr.nlm.nih.gov/condition/burn-mckeown-syndrome
  2. http://disorders.eyes.arizona.edu/category/alternate-names/burn-mckeown-syndrome

[/su_spoiler][/su_accordion]


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın