Brunner Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Brunner Sendromu Nedir?

Brunner Sendromu, muhakeme yeteneğinde bozulma ve bunu takiben saldırgan davranışların görüldüğü, MAOA genindeki bir defekt sonucu ortaya çıkan,  otozomal resesif kalıtılan bir hastalıktır.

MAOA geni halk arasında mafia geni olarak ta bilinmektedir. Mafya denmesinin sebebi bu genin insanlarda saldırganlık seviyesini belirlediğinin düşünülmesidir. Bu gende meydana gelen mutasyonların Brunner hastalığına sebebiyet verdiği düşünülmektedir.

Brunner Sendromu Belirti ve Bulguları Nelerdir?

Bu hastalıkta en sık görülen belirti ve bulgular aşağıda listelenmiştir:

  • Zeka Geriliği veya Mental Retardasyonbrunner-sendromu-nedir
  • Dürtülere bağlı veya Saldırgan Özellikli Davranışlar
  • Muhakeme Yeteneğinin Kaybı

Brunner Hastalığı 2 tiptir. Bunlar :

  • Brunner Sendrom Tip 1 – MOA-A
  • Brunner Sendrom Tip 2 – MOA-B dir.

Normalde MOA geninin ve MOA enziminin dopamin ve serotonin hormonları üzerinden etki ettiği düşünülmektedir. MOA nın açılımı Mono Amin Oksidaz dır.

Yararlandığım Kaynaklar :


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Brunner Sendromu” üzerine bir yorum

Yorum yapın