Bouveret Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Bouveret Sendromu Nedir?

Bouveret Sendromu, genellikle safra taşıyla ilişkili olarak ortaya çıkan duedonum adını verdiğimiz mide çıkışında tıkanma tablosuna verilen isimdir.Mide çıkış yolu obstruksiyonu olarak ta bilinmektedir.  Yaşlı kadınlarda daha sık görülmektedir. 1900 lü yıllarda Fransız dahiliye uzmanı Leon Bouveret tarafından tanımlanmıştır.

bouveret sendromu

Bouveret Sendromu Belirtileri

Safra taşına bağlı duedonum tıkanması olarak bilinen bu hastalıkta görülen belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Mide bulantısı
  • Kusma ( en sık görülen semptomlardan bir tanesidir.)
  • Epigastrik bölgede ağrı
  • Bağırsak seslerinde artış

Bouveret Sendromunun Nedenleri

Bu hastalığa sebep olan patolojiler şunlardır:

  • Peptik ülser hastalığı
  • Amiloidoz gibi yayılmacı hastalıklar
  • Tüberküloz gibi bazı enfeksiyonlar safra taşı oluşumuna ve doğal olarak Bouveret sendromuna neden olacaklardır.

Bouveret Sendromu Teşhisi

Bouveret sendromunun teşhis edilebilmesi için direk grafi, ultrason gibi temel görüntüleme yöntemleri yeterlidir. Ayrıca BT gibi tetkikler tanıda faydalıdır.

Bouveret Sendromu Tedavisi

Tedavide erken tanı çok ama çok önemlidir. Endoskopi yöntemleri kullanılarak tıkanıklık açılmaya çalışılabilir ancak bu durumun istenmeyen komplikasyonları olabilmektedir. Bu hastalığa yakalanan bireyler genellikle yüksek yaşa sahip olduklarından ötürü cerrahi pek tercih edilmez.

Yararlanılan Kaynaklar:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Gastric_outlet_obstruction
  2. http://www.saudisurgj.org/articles/2014/2/1/images/SaudiSurgJ_2014_2_1_19_132897_u2.jpg

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın