Boğaz Kaşıntısı için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Boğaz Kaşıntısı ve Boğazda Şişlik için Hangi Bölüme Gidilir?

Boğazda görülen kaşıntı ve şişlik her insanın zaman zaman karşılaştığı bir sağlık sorunudur. Özellikle kış aylarında soğuk havanın etkisi veya soğuk sıvı tüketimi ile boğazlarda görülen tepkime kaşıntı veya şişlik yapabilmektedir. Geçici kaşıntı veya şişlik durumlarına karşılık bazı durumlarda bu etkiler süreklilik gösterebilmektedir. Bu durumu yaşayanlar ise boğaz kaşıntısı ve boğazda şişlik için hangi doktora gidilir merak ederler.

bogaz agrisi ve kasintisi icin hangi bolume gidilir
Boğaz ağrısı ve kaşıntısı için hangi doktora gidilir ile ilişkili görsel.

Boğazda Kaşıntı Neden Olur?

Boğazımız mukus dokusu ile sinir hücreleri ile kaplıdır. Gıdalar, çeşitli virüsler, ilaçlar, hava veya çeşitli alerjik tepkimeler nedeni ile sinir hücrelerinde tahriş görülebilir. Mukus ise boğazımızın nem dengesini korumaktadır. Bazı nedenlerden dolayı da bu nem kaybedilerek boğazın kurumasına neden olmaktadır. Susuz kalma, enfeksiyonlar bu durumu tetiklemektedir. Çeşitli yiyecekler, boğazı çok fazla kullanmaya neden olan çok konuşmak veya öksürmek kaşıntılara neden olmaktadır.

Boğazda Şişlik Neden Olur?

Boğaz bölgesinde bakteri artışı meydana geldiğinde iltihaplanma görülür. Streptokok bakterisi bu duruma yol açan en sık görülen bakteri türüdür. İltihap nedeni ile boğazda şişme görülebilir. En sık rastlanılan nedenlerden biri ise bademcik iltihabıdır. Bademcik çeşitli enfeksiyonlar neden ile şişebileceği gibi bazı kişilerde bu durum kronik olabilir. Guatr, lenf bezlerinin şişmesi, alerjik durumlar, dilin şişmesi, horlama, stres gibi nedenlerde boğazda şişmeye neden olabilmektedir.

Boğaz Kaşıntısı ve Şişmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Yaşadığınız boğaz şişme veya karıştı durumlarında öncelikle bu durumun ciddiyetini analiz etmeniz önemlidir. Özellikle sürekli olarak bu durumla karşılaşıyorsanız en kısa sürede doktora gitmeniz gerekmektedir. Boğaz kaşıntısı ve boğazda şişlik için hangi doktora gidilir sorusunu soran kişiler KKB yani Kulak Burun Boğaz bölümü uzmanına başvurmalıdırlar.

KKB doktorları gerekli olan bütün teşhis işlemlerini gerçekleştirecektir. Ancak şişlik veya karıştılar farklı uzmanlıklar gerektiren hastalıklar nedeni ile oluşuyorsa bu durumda farklı bölümlere sevk edilmeniz söz konusu olabilir.

Boğaz Kaşıntısı Tedavisi

Boğazda görülen kaşıntı ile birlikte bazı belirtilerin görülmesi durumun ciddi olduğu anlamına gelmektedir. Boğazınız kaşınıyor ve ek olarak ciltte kızarıklıkların yanı sıra nefes almakta zorlanıyorsanız bu oldukça ciddi bir durumdur. Acil doktora başvurulmalıdır. Bu durumda doktor gerekli olan tedavileri uygulayarak durumun normalleşmesini sağlayacaktır. Bu anlamda ilaç tedavisi genellikle en çok uygulanan tedavi yöntemidir.

Diğer nedenlerden dolayı oluşan kaşıntılarda yine ilaç tedavisinin yanı sıra kaşıntının nedenine göre tavsiyelerde tedaviye yardımcı olacaktır. Kuruluk için su tüketiminin artırılması ve tuzlu su gargaraları ve diğer tavsiyeler ile boğazdaki kaşıntı tedavi edilmeye çalışılabilir.

Boğaz Şişliği Tedavisi

Şiş olan boğazın tedavisi tamamen şişliğin nedenine göre seçilmektedir. Bu konuda en çok kullanılan ilaçlardan biri antibiyotiklerdir. Şişlikler genel olarak çeşitli enfeksiyonlardan dolayı oluştuğu için antibiyotik tedavisi uygulanır. Şişlik eğer alerjik ise Antihistamin ilaçlar ile müdahale edilecek boğazın eski haline dönmesi hedeflenir. Soğuk algınlığı nedeni ile oluşan şişliklerde ise soğuk algınlığı ilaçlarının yanı sıra boğaz pastilleri ağrının hissedilmemesini sağlamaktadır.

Boğaz Kaşıntısı ve Şişmesi için Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Susuz kaldığınızdan dolayı boğazınız kaşınıyorsa su tüketiminizi artırarak bu durumu aşmanız mümkündür. Yüksek miktarda sigara kullanımı da boğazda kuruluk yaparak kişinin boğasının kaşınmasına neden olduğu gibi öksürüğe neden olarak boğazın daha çok tahriş olmasına neden olur. Bu durumda sigara kullanımı bırakılmalıdır. Şişlik durumlarında da soğuk algınlığı veya bademcik sorunları ile şişlikler görülebilir. Her durumda doktora başvurulabilir ancak bu etkilerin yanı sıra nefes almakta zorluk, kızarıklık gibi etkilerin görülmesi acil doktora başvurmanız gerektiği anlamına gelmektedir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın