Boerhaave Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Boerhaave Sendromu Nedir?

Boerhaave Sendromu, yemek borusunun ani ve şiddetli kusma veya ıkınma sonucunda yırtılması veya özafagusun perfore olduğu tabloya verilen isimdir. Kendiliğinden ortaya çıkma eğilimindedir. Ani başlaması ve ilk etapta tanı konmasının güç olması nedeniyle ölümcül olabilmektedir. 1 milyonda 1 görülmektedir. [1]Boerhaave syndrome: Effort rupture of the esophagus – UpToDate

Eğer rüptürden sonraki 24 saatte tanı konduysa yaşam oranı %75’ler civarındadır. Sıklıkla Mallory Weiss Sendromu ile karıştırılır ancak MWS’de yırtık bölge uzunlamasınadır ve Boerhaave Sendromu kadar hayatı tehdit edici değildir.

Özafagus boğazı mideye bağlayan tüp şeklindeki organa verdiğimiz isimdir. Anatomik olarak trakea ve kalbin arkasında bulunmaktadır. Üst ve alt olmak üzere 2 adet sfinkteri vardır. Alt sfinkter yemek borusunun mideye bağlandığı noktada üst sfinkter ise boğazın özafagusa bağlandığı yerdedir. Yemek borusu kaslarla çevrili bir yapıdır. Bu kasların üst tarafta olan bölümü çizgili iken alt kısımları düz özelliktedir. Yiyecekler yutulduğunda bu kasların perilstaltik hareketi ile mideye doğru itilir.

Boerhaave Sendromu Nedenleri

Boerhaave Sendromuna genellikle intratorasik negatif basıncın yükselmesine eşlik eden özafagiyal basınç artışı durumları sebebiyet vermektedir. Özafagus basıncı sıklıkla kusma sırasında yükselmektedir. Aşırı yemek yiyen veya çok fazla alkol tüketen bireyler bu açıdan risk altındadır.

Özafagus adını verdiğimiz yemek borusunun rüptüre olması yani yırtılması, özafagusun kalbe ve diğer hayati organlara olan komşuluğu nedeniyle tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Şimdi kısaca özafagus ve anatomisi hakkında bilgiler verelim.

Boerhaave Sendromu Belirtileri

Boerhaave Sendromu belirtileri genellikle kusma durumunu takiben ortaya çıkmaktadır. En klasik hasta tanımı aşırı yemek yemiş ya da aşırı alkol tüketmiş orta yaşlı bireylerdir. Yemek borusunda yırtılma meydana geldiğinde tıpkı kalp krizi veya aort diseksiyonu durumlarında olduğu gibi sol kola ve arkaya yayılan ağrı hissedilir. Bu ağrı yutkunma ile daha da şiddetlenir. Ek olarak bazı hastalarda öksürük, nefes darlığı tarzında semptomlar ortaya çıkabilir.

Boerhaave Sendromu Tanısı

Boerhaave Sendromu teşhisi hastaların fizik muayenesinin yapılmasını takiben laboratuvar tahlilleri ve ileri görüntüleme yöntemlerinden yararlanılarak konulabilir. Şimdi fizik muayenede neler görülür onları sıralayalım :

  1. Alt ve üst karın bölgesinde ağrı mevcuttur.
  2. Karın palpe edildiğinde ağrı şiddetlenme gösterir.
  3. Kalp atışı ve nefes alma sıklığında artış görülür.
  4. Ateş yükselmeleri görülebilir.
  5. Mediastende hava bulunması sebebiyle oskültasyonda çıtırtı sesleri duyulabilir.[2]Spontaneous esophageal perforation (Boerhaave syndrome): Diagnosis with CT-esophagography – PMC (nih.gov)

Laboratuvar bulgularına bakıldığında ise kan analizleri tanı için nonspesifik çalışmalardır.  Lökositoz görülebilir, hematokrit düzeyleri %50leri bulabilir. Bunların dışında görüntüleme yöntemleri ile hastalığın tanısı teyit edilebilir.

Boerhaave Sendromu nedir
Boerhaave Sendromu’na ait akciğer grafisidir.

Bunun için çekilen akciğer grafileri bizim için kıymetlidir. Her 10 olgudan 1 tanesinde akciğer grafileri normal çıkabilmektedir. Bunun temel sebebi belirtileri henüz ortaya çıkmamış olmasıdır.

Boerhaave Sendromu Tedavisi

Hastalığın durumuna göre cerrahi ve cerrahi dışı olmak üzere iki tip tedavi uygulanmaktadır. Eğer:

  • Rüptüre mediastende iyi durumdaysa
  • Belirtiler çok az görülüyorsa
  • Sepsis belirtileri yoksa

cerrahi olmayan tedavi şekilleri uygulanabilir. Cerrahi dışı tedavide iv destek sıvıları, antibiyoterapi ve nutrisyonel destek uygulanır. Bunların dışında Boerhaave Sendromu tedavisi cerrahidir. Yırtılan bölge cerrahi olarak onarılır. Özafagus boşluğuna ulaşım toraks veya karın yoluyla sağlanır.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 17 Eylül 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 9 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın