Böbrek Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Böbrek Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Yaşam kalitesini doğrudan etkileyen ve hayati rahatsızlıklar arasında yer alan böbrek hastalıkları, genetik yatkınlık ve kronik bir rahatsızlık nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi çeşitli komplikasyonların bir araya gelerek oluşturdukları patolojik durumlar nedeniyle de meydana gelebilir. Erken dönem teşhisin önemli bir rol oynadığı böbrek hastalıkları, genelde ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan çeşitli rahatsızlıklar sonucu oluşsa da, bazı genetik ve kronik etkenler nedeniyle henüz gelişme çağındaki çocuklarda ve orta yaş yetişkinlerde de görülebilmektedir.

bobrek hastaliklarina hangi bolum bakar
Böbrek hastalıklarına hangi bölüm bakar ile ilişkili görsel.

Kendi içinde çok çeşitli rahatsızlıkların bulunduğu böbrek hastalıkları, ortak belirtiler nedeniyle genel bir tarama sonucu ortaya çıkmaktadır. Gün içinde kısa ve orta şiddette sancı nöbetlerinden kum oluşumuna, iltihabi durumlardan hayati vakalara kadar geniş bir çerçevede incelenebilecek olan böbrek rahatsızlıklarının en yaygın belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İdrar: Herhangi bir böbrek hastalığının en yaygın işaretlerinden biri düşük idrar üretimidir. Kişiler hastalık öncesi döneme kıyasla daha seyrek idrara çıkmaya başlar. Öte yandan idrar oluşum süreci de eskiye kıyasla daha az miktardadır.
  • Şişme: Ellerde, kollarda, bacaklarda, yüzde ve hastalığın evresine bağlı olarak vücudun çeşitli bölgelerinde olağan dışı bir şişme meydana gelir. Genellikle alerjik bir reaksiyon olarak algılansa da, böbrek hastalıklarına bağlı meydana gelen şişkinlikler, hastanın gündelik hayatını doğrudan etkileyen türdedir.
  • Solunum: Kişiler hastalığın evresine bağlı olarak ciddi nefes darlığı yaşarlar. Oluşan solunum yetersizliği hastalığın evresine ve türüne bağlı olabileceği gibi dış etkenler nedeniyle de tetiklenebilir.
  • Uyku Düzeni: Hastalığın ortaya çıkmasıyla birlikte uyku düzeninde ciddi sorunlar peyda olur. Özellikle uykuya dalmakta güçlük çeken hastalar, gün içerisinde uyku sorununa bağlı olarak kendilerini yorgun ve hâlsiz hissederler.
  • İştahsızlık: Uyku düzeninde olduğu gibi beslenme alışkanlıklarında da ciddi problemler meydana gelir. Oluşan iştahsızlıkla birlikte gün içinde kronik bir bulantı hâli, sürekli kusma isteği de beraberinde gelir. Kişi eskiye oranla iştahını kaybederken çoğu zaman yemek görmek bile mide bulantısına yol açabilir.
  • Tansiyon: Hastalığın bazı evrelerinde sıkça karşılaşılan semptomlardan biri de yüksek tansiyon belirtisidir. Gün içinde hâlsizlik ve yorgunlukla birlikte yüksek tansiyon belirtileri de sıkça görülmektedir.
  • Kronik Etkenler: Müdahale edilmemesi durumunda hastada ortaya çıkan etkenler kronik bir hâl alabilir. Özellikle sürekli nükseden üşüme ve yorgunluk hissi, hastanın kendisini hâlsiz ve güçsüz hissetmesine neden olur. İştahsızlık, uykusuzluk ve kronik ruh hâli, ilerleyen dönemlerde hastada kansızlık ve vitaminsizliğe bağlı rahatsızlıklar görülmesine neden olur.
  • Ağrı: Gün içinde nükseden ağrı nöbetleri böbrek hastalıkları konusunda önemli etkenler arasında yer alır. Böbreklerin olduğu bölgede belli aralıklarla meydana gelen ve hastalığın evresine bağlı olarak şiddetlenen ağrılar oluşur.

Böbrek Hastalıkları için Hangi Doktora Gidilir?

Yukarıda listelenen belirtilerden herhangi birine sahipseniz ve böbrek hastalıkları konusunda şüpheleriniz varsa, başvurmanız gereken bölüm Dâhiliye kliniğinin alt branşı olan Nefroloji bölümüdür. Hastalığın türüne ve şiddetine göre Dâhiliye doktoru ya da Üroloji doktoru ortak bir tedavi yöntemi yürütebilir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Böbrek Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?” üzerine bir yorum

  1. Akciğer tomografi sonucumu yazıyorum.Her iki akciğer üst lob apikoposterior düzlemlerde minimal sekel değişiklikler izlenmiştir.Sol akciğer üst lob anterior segmenti ile süperior lingüler segmentte alveolit ile uyumlu olarak değerlendirilen buzlu cam görünümünde dansite artımları gözlenmiştir. Solda üst lob anterior segmentte parakardial düzlem ve perihiler seviyede lokalizasyon gösteren içerisinde hava bronkogramı lehine değerlendirilen görünümünde yer aldığı kalın bant şeklinde yumuşak doku dansitesinde görünüm saptanmıştır.Bu görünümün hastanın (14.12.2016 tarihli) BT görüntüleri ile karşılaştırıldığında sebat etmiş olması nedeni ile bu düzlemde bronşeal belirginleşme veya bronşektazi? olabileceğininde göz önünde bulundurulması önerilir.Bir önceki tetkik ile karşılaştırıldığında alveolit alanlarında da belirgin interval değişiklik düşünülmemiştir.akciğerdeaktif infilittrasyon izlenmedi.aerosyonların hafif olarak arttığıgözlemlenmiştir. 65yaş sigarayı 20 yıl önce bıraktım 22 yıl içtim yorumlamanız ricasıyla

    Yanıtla

Yorum yapın