Bit için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Bit için Hangi Bölüme Gidilir?

Halk arasında bit olarak bilinen pedikulozis, kan emen bir parazittir. Erkek ve dişi cinsiyetleri bulunur. İnsanlarda kasık bölgelerinde, saçta, gövde veya kaşında bitler görülebilmektedir. Bitler açık havada daha rahat yaşamaktadır. Bu nedenle genel olarak insanların saçlarını seçerler ve belirli aralıklarla saç derisinden kan emerek beslenirler. Peki, bit için hangi doktora gidilir?

bit icin hangi doktora gidilir
Bit için hangi doktora gidilir ile ilişkili görsel.

Bit Nasıl Oluşur?

Saç derimizde oluşan kepekler zaman içerisinde saç yağı ile beslenerek bir canlı formuna ulaşırlar. Eğer gerekli temizlik yapılmazsa bu durumda yavşak isimli organizma ortaya çıkmaktadır. Daha sonra ise bu canlı organizmanın bulunduğu ortam uygun ise kozasından çıkarak bite dönüşmüş olur. Bitin oluşması ile üreme başlayarak bütün saç bölgesini kapsaya bilir.

Bitler Nasıl Bulaşır?

Halk arasında bit görülen insanın temiz olmadığından dolayı bitlendiği düşüncesi yaygındır. Bitin oluşmasında hijyen eksikliğinin çok büyük bir rolü olmasına karşı bit sadece bu durumda oluşmaz. Bitler uçamazlar. Bu nedenle başka bir kişiye bulaşması sürtünme ile oluşur. Özellikle çocuklarda bitin görülmesi sonrasın diğer çocuklara yayılma olasılığı bu nedenle daha fazladır.

Bitin olduğu saçta kullanılan tarak, fırça gibi ürünlerin yanı sıra kişinin kullandığı yastık, tüylü oyuncak veya şakanın başkası tarafından kullanılması bitin yayılmasının nedenleri arasındadır. En sık görülen bulaşma nedeni saç temasıdır. Bu durumda en çok okul gibi toplu yaşanılan yerlerde görülmektedir.

Saçta Bit Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bitler saç derisinden kan emerek beslenirler. Özellikle akşam saatlerinde beslenme artmaktadır. Deriye yapıştıktan sonra kan emerken vücutta bu olaya reaksiyon göstererek kaşınmaya başlar. Bu kaşıntı saçlardaki bitleri tespit etmenin birinci belirtisidir. Saç bitleri ortalama olarak 30 gün canlı kalabilmektedir. Kaşıntı sonrasında saç incelendiğinde bitleri ve özellikle sirke denilen yumurtalarını tespit etmekte mümkün olacaktır. Bu yumurtalar ortalama 1mm boyunlarındadır.

Sirke ile kepek arasındaki en büyük fark sirkenin saça yapışmasıdır. Kepek saç silkelendiğinde düşer ancak sirke yani yavşan denilen yumurtalar tarandığında dahi düşmezler. Bu yumurtalar ortalama olarak bir hafta veya 10 gün sonra bite dönüşürler. Saçlar iyi bir şekilde incelendiğinde kolaylıkla tespit edilebilir.

Bit Nasıl Temizlenir?

Bit saçta veya diğer bölgelerde tespit edildiğinde öncelikle bu konuda uzman doktora başvurulması gerekmektedir. Bu konuda verilecek bite karşı etkili şampuanlar ve diğer losyonlar doktorun tavsiye ettiği şekilde kullanılması gerekir. Ancak şu bir gerçektir ki bitler saçı şampuanlayarak hemen yok olmazlar. Özellikle sirkelerin temizlenmesi daha zordur. Bu nedenle bu ürünleri kullanırken aynı zamanda bitleri temizlemek için özel olarak satılan fırçaların kullanılması gereklidir.

Diğer yandan bitler sürekli olarak üreyen bir parazittir. Bu durum göz önünde bulundurularak temizleme işlemleri çok iyi şekilde yapılmalıdır. Aksi taktirde bir yandan temizlik yapılırken diğer yandan bitler çoğalabilir. Özellikle bit çocukta oluşmuş ise okul bu konuda bilgilendirilmeli ve genel temizlik yapılmalıdır. Ayrıca evdeki kişilerde kontrol edilmeli bitin bulaştığı kişilerde bit temizliği yapmalıdır. Bu temizliğin yanı sıra evde bulunan yastık, yorgan, tarak gibi eşyalarında temizlenmesi ve eğer mümkünse atılması oldukça önemlidir.

Bit için Hangi Doktora Gidilir?

Bit için hangi doktora gidilir konusunda yapılması gereken Dermatoloji uzmanına görünmektir. Dermatolog bu konuda teşhisini hızlı bir şekilde yapabilir. Yapılan teşhis sonrasında ise bitin oluştuğu yere göre uygun şampuan ve diğer ilaçları vererek bunların nasıl kullanılması gerektiği konuda gerekli bilgileri verir.

Bit Temizledikten Sonra Ne Yapılmalıdır?

Bitleri temizledikten sonra yapılması gereken en önemli işlem ise bitlerin temizlenmesinden 1 hafta sonra bu işlemlerin tekrar gerçekleşmesidir. Çünkü görülmeyen sirkeler zaman içerisinde tekrardan aynı döngünün başlamasına neden olabilirler. Bu riski almayarak temizliğin tekrar yapılması ve gerekli kontrollerin gerçekleştirilmesi çok önemlidir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Bit için Hangi Doktora Gidilir?” üzerine 24 yorum

  1. Merhabalar ben 15 yaşındayım saçım kaşınmaya başladı ve bit olduğunu gördük iyice taradık tarağı ile ilacını kullandık şampuan kullandık taradık geçti sandık tekrardan bitlendi ve şuan cidden korkuyorum ve saçım uzundu omzuna kadar kestim ve gerçekten çok korkuyorum lütfen yardımcı olun 1.5 haftadır saçım kaşınıyor ve ben çok korkak bir insanimdir bana lütfen yön gösterin

    Yanıtla
  2. Hocam merhaba okul açıldığından bu yana 3 yasındakı kızımın sacındakı bıtlerle uğraşıyorum 5 ay oldu her yolu denedim kullanmadığım şampuan kalmadı gecmıyor bıtmıyor artım kafayı yıycek dereceye geldim psıkolojım alt üst durumda bana da bulaştı napacagımı bılmıyorm doktora da götürdük aynı lıtfen bana yardım edin bı çözüm yolu gösterın lıtfennn soylenılen herseyı yaptım ama nafıle

    Yanıtla
  3. Merhaba hocam ne olur yardımcı olun kızımın saçındaki bitlerden kurtulamiyorum ne kullandiysam fayda etmedi abisine bulaştı temizledim bitiyor ama kızımdan tekrar bulaşıyor ona hangi bölüme gorunmemiz lazim yada ne yapmam lazım kızım 5 yasinda

    Yanıtla
  4. Merhaba hocam imdat . 4 yaşında kızım var iki seneye ulaştı neredeyse kızım bitlendi ne yaptıysam ne kullandiysam kurtulamadim tane tane sirkeleri seçmeyi bile denedim olmuyor bitmiyor lütfen yardımcı olun 9 yaşındaki oğluma da bulaştı ondan temizleniyor ama kızımdan yine bulaşıyor

    Yanıtla
  5. Hocam iyi günler ben 12 yaşındayim saçımda beyaz beyaz biseyler var bitmi sirkemi bilmiyorum ne yapmalıyım hocam

    Yanıtla
  6. Hayırlı günler hocam benim 2 yaşında ve 4 yaşında kızım var bitlerden kurtaramıyorum bir seneye yakın oldu kulanmadığım ilaç kalmadı doktora da gittim Gine de faydası yok gaz yağı bit ilaçları elma sirkesi hepsini kullandım artık bıktım bu bitlerden iki gün üst üste banyo da yaptırıyorum ne yapacağımı bilmiyorum lütfen yardımcı olurmusunuz

    Yanıtla
  7. Iyi günler hocam benim kizimda 11 yaşında saçları bitlendi ne yaptımsa gecirmedim bizlerede bulaştı paranit şampuan elma sirkesi gaz yağı türü şeyler kullanmak zorunda kaldık bit tarağı kullanıyoruz psikolojimiz bozuldu ne yapmalıyız hic geçmeyecek gibi sanki

    Yanıtla
  8. Merhabalar hocam 10 yaşındaki kızım bitlendi saçlarını kestirdim olmadı evin ve bizim çoğu eşyalarını attım çamaşırları 90 derece hatta kaynatıyorum yıkıyorum her eşyamızın dikiş yerlerini ütülüyorum dermatoloğa gittim önce kükürtlü krem permetrin içeren şampuan krem kullandık hatta kükürt lü uyuz kremi sürdük 24saat bekletılmeli ailecek müzdaripiz hocam doktorlar sadece permetrin harici yazmıyor yokmudur bunun hapı ilacı bu lanet bitler intiharın eşiğine getirdi çıldıracağım lütfen yardım edin.

    Yanıtla
  9. Merhaba hocam benim yeğenim 5 yıldır bitlerle savaşıyor bitleri temizliyoruz 1 2 ay sonra tekrar çıkıyor denemedigimiz hiç bisey kalmadı saçını her gün yıkar ona rağmen saçı bitleniyor ne yapmanız gerekiyor lütfen yardım olun hangi hekime götürmeniz gerekiyor

    Yanıtla
    • Merhabalar Aysun Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Eğer hastanın yaşı 18 den küçükse pediatri bölümü hekimlerine randevu alarak muayene olmaya gidebilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  10. Hocam 8 yaşında kızım okulda bitlendi 1.5 sene oldu bir çok bit ilaci kullandım bunun yanısıra elma sirkesi zeytin yağı vazalin gibi bitkisel tedavi de uyguladık ama yok sorunu çözemedim beş yaşında bir kızım daha var ona da bulaştı ama onda bit ilaçları etki etti bitti ama ara ara yine ablasindan geçiyor ne yapmalıyım yardım edin lütfen

    Yanıtla
    • Merhabalar Melek Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Bazı durumlarda bit hastalığının seyri uzayabilmektedir. Bunun için muayene etmeksizin ne söylesem olasılıktan öteye geçmeyecektir.Ailecek aile hekiminize ya da pediatri uzmanına randevu alarak muayene olmaya gitmelisiniz. Ona göre uygun tedavi planını hekiminiz belirleyecektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim .

      Yanıtla
      • Teşekkürler hocam…peki neden pediatri dediniz birde kızımin saç derisinde pitlenmeden önce bebeklerin başında konak oluyor ya onun gibi pullanmalar vardı işte bu bit ilaçları falan kullanıp sık sık taraninca o kayboldu acaba o etken olabilir mi 🙄

        Yanıtla
        • Tekrar merhabalar.
          Tabi hastalığın yayılmasında bir etken olabilir. Pediatri bu bahsettiğiniz hastalıklarla ilgilenen uzmanlık alanıdır. Dolayısıyla bir uzmanına muayene olmak en doğru seçim olacaktır.
          Mutlu günler.

          Yanıtla
  11. Merhaba. Yaklaşık 1 aydır bitlenme sorunu yaşıyorum nerden nasıl geldi bilmiyorum. 28 yaşındayım. Eczaneden şampuan ve tarak alıp kullandım ama faydası olmadı. Lütfen çözüm önerir misiniz

    Yanıtla
    • Merhabalar Ayşe Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Aile hekiminize giderek muayene olmanızı öneririm. Hekiminin muayene sonrasında lezyonlarin durumuna göre tarama işleminin yanına krem ya da şampuan verecektir. Bunları internet ortamından ya da eşten dosttan edindiğiniz bilgiler ışığında değilde hekiminizin önerdiği şekilde kullanmanız halinde yüksek olasılıkla toparlayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  12. Merhaba Erhan hocam benim 8 yaşında bir tane kızım var ve kafasında bit sirkeler var bunları ne yaptıysam yok edemiyorum kaç defa kızımın saçını kestirdim yine olmadı acaba ne önerirsiniz bize lütfen mesajıma cevap verirseniz sevinirim hayırlı geceler

    Yanıtla
    • Merhabalar Meryem Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Bit hastalığında genellikle hekimler permetrin içeren krem veya şampuan kullanımı ile tedavi verirler. Permetrin bit tedavisinde oldukça başarılıdır ve benimde bir çok kez reçete ettiğim ilaçlardan biridir. Sizin yapmanız gereken çocuğunuzu aile hekiminize götürüp muayene ettirmenizdir. Muayene sonrasında duruma göre hekiminiz en uygun ilacı en uygun süre ile önerecektir. Muayene olduğunuz doktorunuzun bilgisi dışında internet ortamından edindiğiniz bilgilerle tedavi uygulamayınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  13. İyi günler benim 3 yaşında kızım var biri 10 yaşında 13 yaşında kızlarım var 10 yaşındaki kızımda 2senedir gitmeyen bit var ne kadar ilaç kullandiysak fayda etmedi ve öteki kizlarada bulaştı şimdi en küçük kızımda var ve 4 aydır onda da gitmiyor ve saçları kıvırcık en pahalı olan ilacı aldım yine de git miyor bize hangi doktora gitmemiİ önerir siniz bu böyle giderse çocuklar in saçlarını sıfıra vurucam lütfen yardımcı olun

    Yanıtla
  14. İyi geceler 9 yaşında kızım var ve 1 aydır saçında bit var ve evden dışarı çıkmıyoruz nasıl nerden geldi bilemiyorum eczaneden ilac aldık kullandık 1 hafta sonra ilkinden daha çok gördüm sirkeler daha da çogalmış ne yapmam lazım lütfen yardımcı olun

    Yanıtla
    • Merhabalar Çağla Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Bit tedavisi için genellikle permetrin içeren ilaçlar kullanılır. Hekiminize muayene olmaksızın eczaneden ilaç temin etmek oldukça yanlış bir uygulamadır. Mutlaka bu durum için aile hekiminize muayene olmaya gidiniz. Aile hekiminiz duruma göre saç, vücut ve aile tedavisi verecektir. Yaşa göre tedavi şekli değişiklik gösterebilir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  15. Eşim bir ay önce bitlendi, 10 gün sonra bana da bulaştı. Bu süre zarfında çok çeşitli ilaç kullandık.
    Çok yoğun bir mücadele verdik.
    Malasef bir çözüme ulaşamadık. PsikoloPsikolojimiz tarumar oldu.
    Lütfen bir çare!!!!

    Yanıtla
    • Merhabalar Yasin Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bitlerin neden olduğu pedikülozis, tedavisi olan bir hastalıktır. Lütfen hemen cildiye bölümünden randevu alarak muayene olmaya gidiniz. Sonuçları benimle paylaşırsanız hakkında tekrar konuşabiliriz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın