Beyinde Lezyon: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavileri

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Beyinde Lezyon Nedir?

Beyinde lezyon, beyinde meydana gelen hasarlar sonucu oluşan çeşitli hücre gruplarının iştiraki ile tanınan ve beyin dokusunda bulunan lezyonlara verilen isimdir. Beyin lezyonları oluştuğu bölgeye, lezyonun karakterine, büyüklüğüne ve basınç yaptığı dokulara göre farklı şeklide seyir gösterir. Bu lezyonların bazıları zararsız ve stabil kalabilir iken bazıları hastanın felcine ve ölümüne varan sıkıntılara yol açabilir.

beyin lezyonlari
Beyinde lezyonların birçok nedeni olabilir.

Beyin lezyonlarının zararsız olanları skar dokusu şeklinde beyinin herhangi bir yerine bası yapmadan ve genişlemeden kalabilir. Bu lezyonlar çoğu zaman fark edilmez ve bireyler hayatını normal seyirde sürdürür ve sona erdirir. Eğer bireyin beyin tomografisi veya MR çekilmesi gerekirse bu lezyonlar fark edilir ve patolojik olup olmadığı kontrol edilir. Bu lezyonlar hiperintens olabileceği gibi hipointens özellikte de olabilir.

Beyinde Lezyonların Belirtileri Nelerdir?

Beyinde lezyon eğer malign tümör şeklinde ise, yani büyüme ve yayılma eğiliminde ise beyindeki gelişmesi sırasında sinir merkezlerine baskı yaparlar ve baskı yaptıkları merkezlerde aşırı hassasiyetlere veya his kayıplarına neden olurlar.

Tümör eğer beynin görme merkezi yakınında ise ve bu bölgeye baskı yapar ise beyin lezyonlarının belirtileri arasında geçici veya kalıcı körlük, denge merkezine bası yaparsa dengede durmakta güçlük ve baş dönmesi, solunum merkezine baskı yaparsa solunum güçlüğü, hareket sistemini kontrol eden sinirlere baskı yaparsa el ve ayaklarda hissizlik ve fonksiyon kayıpları hatta felce varan semptomlar ortaya çıkar. Lezyonlar yayılım gösterdikçe semptomlar da artış gösterir bu nedenle erken teşhis büyük önem taşır. Hiperdens ya da hipodens özellikte olabilirler.

Beyinde Lezyon Tanısı Nasıl Konulur?

Beyin lezyonlarının tanısı bilgisayarlı tomografi ve MR gibi ileri tetkik yöntemleri ile konulur. Röntgen bu konuda fikir veren bir tanı aracı olsa da tanıyı koymak için çoğu zaman yeterli değildir.

Beyinde lezyonların çok çeşitli nedenleri vardır. Bunların başlıcaları; travmalar ile oluşan beyin dokusu nekrozları, mineral madde birikimleri, ensefalitler ve bu ensefalitler sonucu yangı bölgesine gelen immun sistem hücrelerinin bölgede birikimi, beyin dokusu içerisinde gelişen kalsifike odaklar, iskemi ve skleroz durumları, malign veya benign tümörler, arteriyel ve venöz serebral malformasyonlar, hipofiz adenomları ve serebral palsidir. Neden her ne olursa olsun beyin lezyonları patolojik yönden incelenmelidir.

Beyin Lezyonlarının Tedavisi

Beyin lezyonlarının tedavisi lezyonun karakterine göre ve cinsine göre yapılmaktadır. Öncelikle lezyonun tümör olup olmadığı anlaşılmalıdır. Eğer lezyon tümör değilse ve fonksiyonel bir kayba sebebiyet vermiyor ise tedavi edilmez. Eğer lezyon tümör ise patolojiye biyopsi örneği gönderilir ve tümörün huyu tespit edilir.

İyi huylu tümörlere genellikle müdahale edilmez. Tümör kötü huylu ise tümörün ilaçlar ile baskı altına alınıp alınamayacağına karar verilir. Ardından gerekli görülürse tümör eksize edilerek beyinden çıkarılır. Bu eksizyon genellikle çevresel ve geniş bir eksizyon olmak zorundadır bu nedenle hayati dokulara yakın tümörlere müdahale edilmesi pek istenen bir durum değildir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 14 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 9 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Beyinde Lezyon: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavileri” üzerine 3 yorum

  1. Merhaba kolay gelsin
    24 yaşında ikinci kez bayılması oldu.İlk bayılmada Mr raporu temizdi bizde hipoglisemi ye bağlı diye düşündük.Tam 17 ay sonra tekrar bayıldı tomografi temiz çıktı ama bizim burdaki beyin cerrahi doktoruna muayeneye gittiğimizde eski Mr da beyincikte lezyon görünüyor .Spektra Mr çekildi sonucu
    Serebellar vermis üs kesimde 22*17*13 mm olan T2/FLAİR hiperintens düzgün konturlu zayıf difüzyon kısıtlaması yapan kontrast tutmayan kitle lezyon mevcuttur.Perfüzyon artışı yoktur Mr Soektroskopide cho/NAA oranı minimal artmıştır yazıyor
    Değerlendirebilirmisiniz

    Yanıtla
    • Merhabalar Dudu Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Hastanızın MR sonuçlarına göre beyincik vermis üst kesiminde 22x17x13 mm boyutlarında, T2/FLAIR hiperintens, düzgün konturlu, zayıf difüzyon kısıtlaması yapan, kontrast tutmayan bir kitle lezyonu mevcuttur. Bu lezyonun beyin tümörü, vasküler malformasyon veya başka bir patolojiye bağlı olabileceğini ihmal etmemek gerekir. Hastanızın ilk bayılmasında MR temiz çıkmış olsa da, 17 ay sonra tekrar bayılması ve bu arada beyincikte lezyonun ortaya çıkması, lezyonun bayılmaya neden olabileceğini düşündürmektedir. Lezyonun beyin tümörü olması durumunda, bu tümörün iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığının belirlenmesi için biyopsiye ihtiyaç duyulabilir. İyi huylu bir tümörse, takip ve tedavi gerekebilir. Kötü huylu bir tümörse, cerrahi veya radyoterapi gibi tedavi yöntemleri gerekebilir. Lezyonun vasküler malformasyon olması durumunda ise bu malformasyonun kanamaya neden olma riski değerlendirilmelidir. Kanama riski yüksekse, bu malformasyonun cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekebilir. Bu noktada hastanın muayenesini yapmadığım için söyleyeceğim herşey olasılıktan ibarettir. Bahsi geçen kitle önemsiz de olabilir ancak klinikle korelasyon içinde muayeneyi gerçekleştiren doktor tarafından değerlendirilmesi en doğru yorumu ortaya çıkaracaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  2. Merhabalar anneme göz hastalığıyla ilgili 2-3 yıl önce emar çekilmişti. Emar sonucunu elimize aldığımızda doktorla görüşmeden baktığımızda lezyonlara saptanmıştır yazıyordu. Ama doktor bununla ilgili hiçbişey söylemedi 50 yaş üzeri herkeste olabileceğini söylemiş. Suan etrafda duyduğumuz kadarıyla lezyon kist tümör sebebi falan deniliyormuş acaba oyle bişey olabilir mi tekrar dan emar cektrmeyi düşünüyoruz ama kötü bir şey olabilir mi acaba

    Yanıtla

Yorum yapın