En Kapsamlı BASO Rehberi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

BASO, vücudumuzda zararlı olarak tanımlanan mikroorganizmaların temizlenebilmesi için çalışan beyaz kan hücrelerinden biridir. Bu yazımda bazofil yani baso nedir, baso yüksekliği ve baso düşüklüğü hakkında genel bilgiler verirken diğer yandan baso değeri kaç olmalı, basofil nedir kan tahlili gibi sorulara cevaplar vereceğim. Haydi yazımıza geçelim.

BASO Nedir? Ne Anlama Gelir?

Kanda bulunan beyaz kan hücre (akyuvarlar) türlerinden biri olan Baso (Bazofiller) diğer akyuvar türlerinin aksine kanda yaklaşık olarak %0.4 ila %1 arası değerlerde bulunan bir beyaz kan hücre grubudur. Bazofiller ve diğer kan hücrelerinin ana görevi; kandaki kötücül organizmaların temizlenmesi, besin değeri yüksek gıdaların kana takviyesi ve enfeksiyonlara karşı vücudu savunmak olarak nitelendirilebilir. Kanda yer alan zararlı hücreleri yiyerek savaş veren Baso hücreleri, bu sayede vücudu tehdit eden enfeksiyonların ortadan kaldırılmasını ve kanın temizlenmesini sağlarlar.

Baso testi nedir? – Baso testi kan alınıp hemogram çalışılarak tespit edilir.

Bazofil kaç çekirdeklidir? – Bazofiller 14-16 µm çapındadırlar ve iki lobu olan bir çekirdek içerirler.

Bazofil görevi nedir ya da baso ne işe yarar? – Bazofiller temel olarak vücutta savunmada yer alan savaşçı hücrelerdir.

kan tahlilinde baso nedir
Sistemimde hastalarımdan baso istemini bu görseldeki gibi yapıyorum.

Baso hücresi ile birlikte kanda toplamda beş adet beyaz kan hücresi bulunmaktadır: Monosit, Eozinofil, Nötrofil ve Lenfosit isimli beyaz kan hücreleridir.

BASO Normal Değerleri (Referans Aralığı)

Baso beyaz kan hücresinin kandaki “normal” ya da “sağlıklı” olarak tanımlanabilecek referans aralığı %0.4 ila %1 olarak saptanmıştır. Diğer beyaz kan hücrelerine kıyasla en az seviyeye sahip akyuvar olarak bilinmektedir.

Normal ya da sağlıklı bir bireyin 1 mikrolitre kanında 200’den az hücreye sahiptirler. Fakat referans aralığı verilerine bakıldığında bu sayı normal değerlerde ortalama olarak 190 ila 200 arası küçük değişkenler göstermekle birlikte benzer hücre sayıları göstermektedir. Yetişkinlere kıyasla küçük bebeklerde ve çocukların kanlarında yer alan Baso seviyesi daha fazladır. Bebeklerde ise çocuklara kıyasla Baso seviyesi yaklaşık iki katı oranda gözlemlenmektedir.

BASO değeri kaç olmalı? – Sağlıklı yetişkin bir bireyde mikrolitre kanda 0 ile 300 bazofil normal kabul edilmektedir.

Bebek ve çocukların gelişimiyle birlikte yetişkin yaşlara ulaştıklarında bu seviye 190 ila 200 bandında seyretmektedir. Kanda normal değer olarak kabul gören 200 Baso seviyesinin bazı hastalıklara bağlı olarak 2000’li seviyeleri gördüğü saptanmıştır. Bu durum hayati tehlike arz etmekle birlikte 1 mikrolitre kanda saptanabilecek 300 üzeri Baso seviyesi de tehlikeli olarak kabul edilmektedir.

Bazofil ve mast hücresi farkı nedir? – Bu iki hücrede benzer morfolojik özelliklere sahiptir. Temel olarak kontrol ettikleri mekanizmalar açısında farklılık gösterirler.

Yüksekliğin yanı sıra yine kanda oluşabilecek herhangi bir enfeksiyonel rahatsızlık ya da patolojik bir hastalık nedeniyle Baso seviyesinde düşme, genelde yetişkinlerde meydana gelirken, bebek ve çocuklarda da saptanabilen bir komplikasyondur. Hastalığın ya da enfeksiyonun türüne ve seviyesine göre Baso seviyesinin miktarı değişkenlik göstermektedir. Fakat Baso seviyesinin 20’nin altına düşmesi bir hastalığa işaret edebilir.

BASO (Bazofil) Yüksekliği

Baso kan hücreleri, kanda en az seviyede bulunan Lökosit türünden olması nedeniyle en fazla tehlike arz eden akyuvar olarak tanımlanabilir. Vücutta ya da kanda meydana gelen enfeksiyon, Baso seviyesinin yükselmesini tetiklerken, kanser gibi ölümcül ve hayati hastalıklar da yükselme etkenleri arasında en yaygın faktör olarak yer almaktadır.

baso yüksekliği
Görselde bir hastama ait baso testi sonuçlarını görüyorsunuz.

Enfeksiyonel ya da kanser gibi hayati faktörlerin yanı sıra çok çeşitli nedenleri bulunan Baso yükselmesinin en çok karşılaşılan nedenlerinden bahsedelim. İşte baso değeri neden yükselir? Bazofil hangi durumlarda artar?

  • Herhangi bir nedenle alınan dalak eksikliği
  • Beslenme alışkanlığı ya da bir hastalık nedeniyle yaşanan demir eksikliği
  • Bağışıklık sisteminde meydana gelen kanser vakaları
  • Bronşit, soğuk algınlığı ve suçiçeği başta olmak üzere birçok viral enfeksiyon
  • Hemolitik Anemi
  • Östrojen hormonunun normal değerlerin üstüne çıkması
  • Bağırsak iltihabı
  • Kronik cilt iltihapları ve hastalıkları
  • Sinüzit
  • Alerjik hastalıklar

Bazofil yüksekliği nasıl düşürülür? – Baso seviyesinde yaşanan yükselme ve düşüşler, hastalığın ya da vücudun maruz kaldığı enfeksiyona bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte, tespit edilecek kaynağa göre tedavi şekli belirlenir.

BASO (Bazofil) Düşüklüğü

Sağlıklı bir bireyde Baso seviyesi 190 ila 200 bandında seyrederken, olası bir hastalığın ya da enfeksiyonun ortaya çıkması durumunda bu veriler hastalığın türüne ve seviyesine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Fakat saptanabilecek olan rakamsal değerler, yine hastalığın türüne ve nedenlerine bağlı olarak değişmektedir.

baso dusuklugu nedenleri ve tedavisi
BASO düşüklüğü ile ilişkili görsel.

Peki, Baso seviyesinin düşüklüğüne neden olan en yaygın nedenler nelerdir? Baso düşüklüğü neden olur?

  • Akut enfeksiyon
  • Kortizon ilaç kullanımı
  • Tiroid bezlerinin normalden daha hızlı ve fazla çalışması
  • Yumurtlama dönemindeki hormonal farklılıklar
  • Gebelik süreci ve bu süreçteki hormonal değişimler
  • Yoğun stres

Bazofil nasıl yükseltilir? – Yükselme vakalarında olduğu gibi, Baso seviyesinde yaşanan düşüşlerde de rahatsızlığın nedeninin saptanması ve kaynağın tespit edilmesi durumunda tedavi yöntemi belirlenmektedir.

BASO (Bazofil) Testi Neden Yapılır?

Yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda yapılan kan testlerinde mevcut bir yöntem olarak başvurulan Baso testi, yetişkinlerin genel kan değerleri, kanda yer alabilecek hastalıkların tespiti, Baso düşüklüğü ya da Baso yüksekliği kaynaklı bir hastalığın olup olamayacağının tespiti için yapılmaktadır.

Bazofil aktivasyon testi nedir? – Bu test histamin ve benzeri maddeler kullanılarak bazofil degranülasyonunu ölçen geleneksel yöntemlerin yerini alan bir testtir.

Bazofil fagositoz yapar mı? – Bazofiller diğer beyaz kan hücresi olan eozinofiller ve nötrofillere göre fagositoz yönüyle ayrılırlar. Baso birimleri fagositoz yapmazlar.

Hastanın şikâyetleri doğrultusunda şüphe duyulması durumunda başvurulacak bir test olmasının yanı sıra uzman doktorun kandaki verileri incelemesinin ardından şüphe duyduğu olası bir hastalığın tespiti için de yapabileceği bir test olarak tanımlanabilir.

BASO (Bazofil) Testi Nasıl Yapılır?

Baso testi, olası bir hastalığın şüphe duyulduğu hastadan alınan kan örneği ile yapılır. Alınan kanda Tam Kan Sayımı adı verilen bir yöntem ile yapılacak olan incelemeler sonrası beyaz kan hücreleri incelenirken, Baso seviyesinin de tespiti yapılmaktadır.

Bazofil oranı nedir? – Bazofil sayısı ile oranı aynı şey değildir. Bazofil oranı bazofil miktarının diğer beyaz kan hücrelerine göre değerlendirilmesi sonucu bulunur.

BASO (Bazofil) Testi İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Baso seviyesinin tespiti için uygulanacak olan Baso testi, birçok farklı bölümde yapılabilir. Hangi bölümde yapılacağı hastanın şikayetleri ile doğrudan ilişkilidir. Öğrneğin hasta şikayetleri için aile hekimine gittiyse aile hekimi istem yapabilir ya da dahiliye bölümüne muayeneye gidildiyse dahiliye hekimi yapabilir.

Referanslar:

  1. Basophil (yale.edu)
  2. Blood: The Histology Guide (leeds.ac.uk)

Merak ettiklerinizi, tahlil sonuçlarınızı ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

(Bu yazı ilk defa 27 Mart 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 17 Temmuz 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“En Kapsamlı BASO Rehberi” üzerine 9 yorum

  1. Merhaba doktor bey baso değerm 1.5 çıktı doktorum bir sıkıntı olmadığını söyledi ama sizce iyi mi kötü mü sonuç

    Yanıtla
  2. Merhaba hocam bulunduğum şehir küçük bir şehir tahlillerimi başka şehirde yapmak zorundayım yaptim çıkmış ama şimdi gosteremiyorum bas%2.51 çıktı
    Normal değerde 0.2 -1.5 yazıyor lütfen kısa yorumunuzu alayım endişe edecek birsey varmi başla şehre tekrar gidecek maddi gücüm yok şuan

    Yanıtla
  3. Merhabalar
    Rahim kalınlığı yaşıyorum bellu araliklarla
    Demir, feritin, hemoglobin ve yani sira tam kan sayımı degerlerim hep düşük BASO 1,5%
    Görüşünüzü sabırsızlıkla bekliyorum
    Teşekkürler

    Yanıtla
  4. Hocam merhabalar;
    Cildimde aniden çıkan sivilceler için acil servise gitmiştim.Kan tahlillerimde BASO değerim %2 ve KREATİN KİNAZ değerim de 357 U/L
    çıktı. Bana öneriniz nedir. Yaşım 26 kilom 65

    Yanıtla
    • Merhabalar Yasin Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Sizden isteğim kan tahlili sonuçlarınızın tamamını benimle paylaşmanız. Başvurduğunuzun hastanenin referans değerlerine ihtiyacım var. Ayrıca sadece baso değerinize bakarak, lezyonları görmeden ve muayene etmeden size tahmin edeceğiniz üzere öneriler bulunmam doğru olmayacaktır. Size önerim mutlaka bir cildiye hekimine giderek muayene olmanız yönündedir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  5. Hocam merhaba
    Benim en son yaptırdığım tahlil sonucumda tüm değerlerim normal çıktığı halde BASO% değeri 1,3 çıktı. (Normal aralık 0-1 arası). Doktorum çok önemsemedi, şekere dikkat etmemi ikaz etti. Değerlendirebilir misiniz?

    Yanıtla
    • Merhabalar Mehmet Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      BASO yükselmesi çok farklı ve fazla sayıda nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Muayene bilgilerinize vakıf olmadan net birşeyler söyleyemem ancak sizi muayene eden doktora itibar etmeniz en doğrusu olacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  6. Merhabalar hocam, oğlum 5 yaşında. Kanda bazı değerleri yüksek çıktı. Bahsettiğiniz baso, pct, plt, lymp gibi değerler. Ferritin değeri düşük. Bunun için ne önerirsiniz. Demir takviyesine başladı doktor. Ama sağlık ocağındaki doktor hemotoloğa gitmemizi söyledi.

    Yanıtla
    • Merhabalar Hilal Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Demir takviyesini doktorunuzun verdiği şekilde kullanınız ve kontrole çağrıldığınız tarihte mutlaka gidiniz. Değerlerde ciddi referans dışı yükseklikler ya da düşüklükler varsa hemen uzman hekime başvurabilirsiniz. Değerleri göremediğim için net bilgiler veremem.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın