Baş Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Baş ağrısı oldukça fazla nedeni olabilen bir şikayettir. Yani baş ağrısı olan bir hastanın baş ağrısının nedenini bulabilmek için birçok tahlil ve tetkik yapmak gerekebilmektedir. Baş bölgesinde çeşitli ağrılar olan hastalar haliyle baş ağrısı için hangi doktora gidilir, baş ağrısına hangi bölüm bakar gibi bir takım aramalar yapmaktalar. Birçok gazete sayfalarında doğrudan şu bölüme gidin gibi yanlış ifadeler yer almaktadır. İşte bizde bu yazımızda baş ağrısı için hangi bölüme gidilir konusuna açıklık getirdik ve detayları sizlerle paylaştık.

Şimdi altta en çok ziyaret edilen gazetelerin hastaları nasıl yanlış yönlendirdiğine şahit olacağız. Öncelikle bu gazetelerin ifadelerini okuyup sonra yanlışları düzeltelim.

baş ağrısı ile ilgili verilen yanlış bilgiler
Bir gazetenin sayfası ve verilen bilginin eksikliğini görüyoruz.
baş ağrısı yanlışları
Yine bir gazete sayfası ve verilen bilginin eksikliğini görüyoruz.

Genel Olarak Baş Ağrısı Nedir?

Baş ağrısı artık hepimizin bildiği minimal tedavi ile semptomların giderildiği çoğu iyi huylu olan bir rahatsızlık çeşididir. Baş ağrısı şikayeti acil servise yapılan başvuruların yaklaşık olarak yüzde 3 kadarını oluşturmaktadır. (Kaynak No:1)

Çoğu baş ağrısı iyi huylu ve basit tedavilerle düzelebilir cinsten olsa da hayatı tehdit edici olan ve daha az yaygın baş ağrısı nedenlerinin de bilinmesi çok önemlidir.

Baş Ağrısı Ne Zaman Tehlikelidir?

Baş ağrıları için acil servislerde gerekli tetkik ve tahliller yapıldıktan sonra tehlikeli olup olmadığı anlaşılabilir.

Baş Ağrısının Kaynağı Nedir?

Temel olarak baş ağrıları primer baş ağrıları ve sekonder baş ağrıları olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Baş ağrısı şikayetine hızla ve bir sağlık kurumunda müdahale edilmelidir. Genel de baş ağrısı nedenleri şunlardır:

  • Hipertansiyon varlığı
  • İntrakraniyal hipertansiyon varlığı
  • Tümör , kist ve abse gibi yer kaplayan lezyonların varlığı
  • Kafa içinde kanama yani beyin kanaması varlığı
  • İnme rahatsızlığının varlığı
  • Zararlı gaz zehirlenmeleri
  • Glokom gibi bazı göz hastalıkları
  • Aşırı ilaç kullanımı (Kaynak No:2)

Baş ağrısı için gidilmesi gereken bölümlerden bahsetmeden önce şunu belirtmemde fayda var. Şöyle ki baş ağrınız için başvurmanız gereken ilk bölüm aile hekimliği poliklinikleridir. Aile hekiminiz muayene edecek gerekirse imkanları dahilinde tetkik isteyecek ve ona göre en uygun bölüme yönlendirecektir. Ayrıca bu şekilde gereksiz zaman ve iş gücü kaybının önüne geçilmiş olacaktır.

Baş Ağrısı için Hangi Doktora Başvurulur?

Baş ağrısı için ilk etapta aile hekimliği polikliniklerine gidilmelidir ancak duruma göre farklı polikliniklere gidilmesi de gerekebilir. Detaylar yazımın devamında.

Baş Ağrısı için Hangi Bölüme Gidilir?

Aile hekimliklerine baş ağrısı tarzında şikayetler ile başvurduğunuzda ilk başta bakılan değerlerden bir tanesi tansiyondur. Tansiyonun 140/90 mm Hg değerinin üstüne çıktığı durumlarda altta yatan bir hastalığın veya patolojinin olduğu düşünülür. Genelde bu hastalara tansiyon takibi yapılır ve çoğu zaman iç hastalıkları bölümüne yönlendirme yapılır.

Baş ağrısına sebebiyet veren durum tansiyon ile ilişkiliyse gidilmesi gereken en uygun bölüm Dahiliye yani iç hastalıkları bölümüdür.

Bazı durumlarda göz ile ilişkili yapılarda görülen patolojilerden kaynaklı baş ağrısı durumu oluşabilir. En basitinden yeni gözlük takmış birisinde ortaya çıkan uyum baş ağrıları buna örnektir.

Eğer göz ile ilişkili hastalıklardan kaynaklı göz ağrısına bağlı olarak baş ağrısı mevcutsa gidilmesi gereken bölüm Göz Hastalıkları bölümüdür.

Ağrıların temel kaynaklarından bir tanesi ise sinirsel yapılarda meydana gelen hasarlanma ve bu hasarlanmalara neden olan ilişkili bazı durumlardır. Vücudumuzun herhangi bir yerinde oluşan ağrıların çoğunluğunun en temel kaynağı sinirlerdir.

Doğal olarak sinirsel yapıların hastalıklarında baş ağrısı görülmesi oldukça doğaldır ancak sinirsel yapıların hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan baş ağrıları diğer ağrılara göre biraz daha kompleks yapıdadır ve tanı alması güçtür. Migren hastalığı da yine nörolojinin ilgilendiği baş ağrısı nedenlerinden biridir ve hastalar için inanılmaz derecede şiddetli ağrılara sebebiyet verebilir.

hastanelerde bas agrisi icin hangi doktora gidilir
Baş ağrısı olan bir hasta için bazı durumlarda en uygun yönlendirme nöroloji bölümüne olmaktadır.

Eğer sinirlerde var olan bir rahatsızlıktan dolayı ortaya çıkan baş ağrısı mevcutsa bunun için gidilmesi gereken en uygun yer Nöroloji bölümüdür.

Yine baş ağrısı şikayeti bir travmaya bağlı olarak ortaya çıktıysa yukarıda bahsettiğim bölümler doğru seçim olmayacaktır. Yani temelde baş ağrısının ortaya çıktığı nedene göre bölüm seçimi yapılmalıdır.

Sinüzit gibi iltihaplı hastalıklarda da baş ağrısı çok sık görülen bir şikayettir. Sinüzitte genelde sinüsların tıkanması veya mukozal kalınlaşma gibi nedenler söz konusudur. Bu gibi durumların neden olduğu baş ağrıları için KBB bölümüne gidilir.

Dikkat !!!

Hastalar baş ağrısının hangi nedene bağlı olarak ortaya çıkacağı hakkında çoğu zaman fikir yürütemeyebilir. Bu nedenle yazımın başında da bahsettiğim gibi baş ağrısı için hangi doktora gidilir hususunda en doğru cevap “aile hekimliği polikliniği” olacaktır.

Baş ağrısı şikayeti için en doğru bölümü bulabilmek amacıyla en başta hastanın detaylı bir fizik muayenesi yapılmalıdır. Hastanın geçmişte hangi hastalıklarının olduğu, hangi ilaçları kullandığı ve hangi ameliyatları geçirdiği teşhis yolunda biz hekimlerin işine yarayacak önemli bilgilerdendir. Yine baş ağrısına eşlik eden diğer şikayetlerde gidilecek bölümü bulma hususunda belirleyicidir.

Şiddetli Baş Ağrısı için Hangi Poliklinikten Randevu Almalıyım?

Baş ağrınız çok şiddetliyse ve nedeninin bilemiyor ya da tahmin edemiyorsanız başvurmanız gereken bölüm aile hekimliği bölümüdür. Çünkü mutlaka bu baş ağrısının kökeni hakkında bir sağlık profesyoneli tarafından ayrım yapılmalıdır.

Sık Sorulan Sorular

Dahiliye baş ağrısına bakar mı?

Dahiliye doğrudan baş ağrısına bakmaz ancak bazı baş ağrıları dahiliye ile ilişkili olabilir. Baş ağrısının süresi, şiddeti ve neden olduğu gibi bilgiler ilgili bölümün belirlenmesini sağlayabilir.

Baş ağrısı için hangi testler yapılır?

Baş ağrısı için temelde fizik muayene, tıbbi öykü alımı, laboratuvar testleri ve görüntüleme testleri kullanılır. Elektroensefalografi, lomber ponksiyon ve sinüs grafileri de kullanılan yardımcı tanı yöntemleridir.

Baş ağrısı polikliniği nedir?

Baş ağrısı poliklinikleri henüz ülkemizde çok yaygın olmayan kliniklerdir. Buralarda sadece baş ağrıları üzerine araştırmalar yapılır. Temelde baş ağrısının nedeni belirleme ve tedavisini yapma odaklıdırlar.

Baş ağrısı için ne zaman doktora gidilmeli?

Temelde baş ağrısının hangi durumlarda aciliyet içerdiği ile ilgili kesin bilgiler bulunmamaktadır ancak genel olarak şiddetli, ani başlayan, daha önce görülmemiş ve bulantı, kusma, ense sertliği, konuşma bozukluğu, görme kaybı, bilinç kaybının eşlik ettiği baş ağrıları tehlike arz edebilmektedir.

Hiç geçmeyen baş ağrısı neden olur?

Hiç geçmeyen ve düzelmeyen baş ağrıları migren, sinüzit, anevrizma, tümör, ilaç kullanımı gibi sebeplerden ortaya çıkabilir ancak kişinin muayenesi sonrasında bu durum net olarak belirlenir.

Sık sık baş ağrısı neden olur?

Sık sık baş ağrısının olması uyku bozuklukları, anksiyete, stres, sinüzit, migren, dehidrasyon ve bazı ilaç kullanımlarına bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Baş ağrısı için beyin ve sinir cerrahisi mi nöroloji mi?

Baş ağrısı için başvurmanız gereken bölümler hastanın kliniğine göre değişiklik gösterir. Hiçbir bilgi olmaksızın şu ya da bu bölüme gidin demek doğru olmayacaktır. Sorunun cevabını yazımın ilk kısımlarında verdim.

Sizde kendinize ait durumu aşağıdaki yorum bölümünden bana yazarak, değerlendirmemi ve sizin için en uygun yönlendirmeyi yapmamı istiyorsanız hemen yorum bırakın. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

Kaynakça:

  1. The Prevalence and Impact of Migraine and Severe Headache in the United States: Figures and Trends From Government Health Studies – PubMed (nih.gov) Erişim Tarihi: (12.09.2021)
  2. Diagnostic and classification tools for chronic headache disorders: A systematic review (nih.gov) Erişim tarihi: (12.09.2021)

(Bu yazı ilk olarak 28 Mayıs 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 9 Eylül 2019, 12 Eylül 2021, 01 Eylül 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Baş Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?” üzerine 9 yorum

  1. Slm kızım baş ağrısından muzdarip 17 yaşında norolojiye gittik beyin emari çekildi birşey çıkmadı nazofarangal adenoid doku ilimli hipertrofik tır diye yazıyor k.b.b gidin dedi iyi bir kulak burun bogazza mi götürmem gerek sinuzitmi var ? Cevap yazarsanız sevinirim 🙂sinuzit tedavisi nasıl uygulanır

    Yanıtla
  2. Slm kızım baş ağrısından muzdarip 17 yaşında norolojiye gittik beyin emari çekildi birşey çıkmadı nazofarangal adenoid doku ilimli hipertrofik tır diye yazıyor k.b.b gidin dedi iyi bir kulak burun bogazza mi götürmem gerek sinuzitmi var ? Cevap yazarsanız sevinirim 🙂s

    Yanıtla
  3. Merhabalar uzun süredir baş ağrısı şikayetim vardı bunun üzerine doktora gittiğimde sinüzit olduğunu bundan kaynaklandığını belirtmişti,bunun üzerine sinüzit tedavisi gördüm .Yaklaşık 4 yıl kadar oluyor . hala devam etmekte olan bir baş ağrım mevcut .Örneğin sabah uyanır uyanmaz bir baş ağrısıyla uyanmaktayım ve bu ağrı kesici içmediğim müddetçe devam ediyor . Hangi polikliniğe gitmem gerekiyor rica etsem yardımcı olabilir misiniz ?

    Yanıtla
    • Merhabalar Mine Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Gitmeniz gereken bölüm nöroloji polikliniğidir. Nöroloji bölümünden randevu alarak bu şikayetlerinizi anlatınız. Bahsettiğiniz gibiyse ertelemeyiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  4. başım önce döndü sonra hatırlamıyorum düşmüşüm kendine geldikten sonra baş ağrım devam ediyor hangi bölüme gidebilirim

    Yanıtla
    • Merhabalar Yusuf Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bayılma eşlik eden baş ağrılarının çok farklı nedenleri vardır. Benim önerim nöroloji bölümünden randevu alarak muayene olmaya gitmenizidir. Nöroloji hekimi muuayenesinden sonra bilgisayarlı tomografi gibi ileri görüntüleme tetkiklerine başvurabilir. Bu sayede bayılmanın nedenlerini tespit edecek ve ona göre tedaviler önerecektir. Hiç geciktirmeden randevunuzu alın.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  5. Merhaba uzun zamandır(3ay) baş ağrısı oluyor şimdi baş ağrısına ek halsizlik baş dönmesi bacaklarda agri mide bulantısı var hangi bölüme gitmeliyim bilgi verir misiniz teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhabalar Seher Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Tüm bu şikayetlerinizin varlığında dahiliye polikliniğine gitmeniz uygun olacaktır ancak temel şikayetiniz baş ağrısı ise nöroloji polikliniği daha faydalı olacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın