Balık Yedikten Sonra Süt Ürünleri İçilebilir mi?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Balık yedikten sonra süt ürünlerinin tüketilmemesi herkes tarafından bilinir. Ancak balık yedikten ne kadar süre sonra sür ürünleri içilebilir bu konu merak edilmektedir. Diğer yandan balık yedikten sonra süt ürünlerinin insanı zehirlediği inanışının aksine süt ürünlerinin herhangi bir zehirlenmeye neden olmadığı da söylenmektedir.

balik ve sut urunleri tuketimi
Balık ürünleri tükettikten ne kadar süre sonra süt ve süt ürünleri tüketilebilir ile ilişkili görsel.

Balık Yedikten Sonra Tüketmek İnsanı Zehirler mi?

Zaman zaman bazı insanların balık tükettikten sonra gıda zehirlenmesi yaşadığı görülür. Bu durum genel olarak balık yedikten sonra süt ürünlerinin tüketilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Ancak her zaman balık ile süt ürününün tüketilmesi zehirlenme yapmaz. Zehirlenmenin meydana gelmesi ise bazı durumlarda ortaya çıkar.

Balık Yedikten Ne Kadar Sonra Süt Tüketilebilir?

Balık yedikten ne kadar süre sonra sür ürünleri içilebilir sorusuna cevap olarak balık zehirlenmesi yaşamamak için balık yedikten sonra en az 8 saat süt ve süt ürünlerinin tüketilmemesi önerilmektedir. Bu konuda herhangi bir sorun yaşamamak için bu süre daha da çok uzatılabilir. Ancak her zaman balıktan sonra tüketilen süt ürünleri zehirlenmeye yol açmamaktadır. Bu nedenle hangi durumlarda zehirlenme durumlarının yaşandığının bilinmesi önemlidir.

Hangi Durumda Balıktan Sonra Tüketilen Süt Ürünleri Zehirler?

Vücudumuzun sağlık olması için Omega-3 ve kalsiyum tüketimimiz çok önemlidir. Balıkta Omega-3 yüksek miktarda bulunurken süt ürünlerinde ise kalsiyum yüksek miktarlarda bulunarak tüketilmesi gereken besinlerdir. Balık özellikle saç sağlığından zihin sağlığına çok geniş alanda büyük etkileri bulunmaktadır. Birçok vitamini ve kalsiyum, folik asit, magnezyumda süt ürünlerinde bulunmaktadır. Besin değerleri olarak oldukça yüksek değerlere sahip bu iki besinin birlikte tüketilmesi veya tüketilme zamanının kısa süreler arasında gerçekleşmesi bazı tepkimelere yol açabilmektedir.

Normal şartlarda balık ile süt ürünlerinin birlikte tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Halk arasında bilinen balık yedikten sonra süt ürünlerinin tüketilmesi insanı zehirliyor düşüncesi kısmen yanlıştır.

Zehirlenme vakalarının görülme nedeni Histamin Zehirlenmesidir. Histamin bir proteindir ve özellikle bayat balıklarda histemin yüksek oranda bulunur. Diğer yandan histamin proteini süt ve diğer süt ürünlerinde de yüksek miktarda bulunmaktadır. Vücuda giren yüksek miktardaki histamin proteini ise zehirlenmeye neden olmaktadır. Balıktan sonra süt ürünlerinin tüketilmemesinin nedeni Histamin Zehirlenmesidir.

Balık Zehirlenmesi Histamin Belirtileri

Bayat balık ve süt tüketilmesi sonucu ortaya çıkan Histamin zehirlenmesi bazı belirtiler gösterir. Belirtilerin en büyüğü ise mide bulantısı ve kusmadır. Bir süre sonra ise kusmayı ishal ve halsizlik takip etmektedir. Kişide şiddetli baş ağrıları görülebilir. Karın ağrısı, çarpıntı, tansiyon dengesizliği, yutmada zorluk, dilde sızlama gibi belirtilerde balık zehirlenmesi durumlarında görülür.

Balık Zehirlenmesi Histamin Tedavisi

Kişi balık zehirlenmesinden şüphelendiği an katı gıdaların tüketimini azaltmalıdır. Süt ve süt ürünlerinin yanı sıra baharatlı, yağlı yiyeceklerden de uzak durmalısınız. Kızarmış ekmek, haşlanmış patates, muz gibi hafif besinler tüketilmelidir. Ancak bazı belirtileri görüyorsanız en kısa sürede doktora başvurmalısınız.

Şiddetli ishal, sık kusma, dışkıda kan, yüksek ateş durumlarında doktora başvurulmalıdır. Yapılan gerekli tetkikler sonrasında ise genel olarak zehirlenmenin durumuna göre ilaç verilerek tedavi sürecine başlanmaktadır.

Bayat Balık Nasıl Anlaşılır?

Zehirlenmeye yol açan bayat balıkları ise önceden tespit etmemiz sağlığımız için oldukça önemlidir. Balığı kontrol ederek bayat olup olmadığını anlamanız mümkün.

Balığın karnı yumuşak ve pörsümüş bir yapıda ise, kuyruğu gevşekse, gözleri içine kaçmış ve rengi mat ise, pulları kolayca dökülüyorsa, amonyağ gibi kokuyorsa, solungaçları kuru ve beyazımsı veya koyu ise ve eti yumuşak ise balığın tazeliğinden rahatlıkla şüphe edebilirsiniz. Taze balıklar ise ıslak, solungaçları kırmızı ve gözleri parlak olur.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Balık Yedikten Sonra Süt Ürünleri İçilebilir mi?” üzerine bir yorum

Yorum yapın