Bacaklarda Damar Belirginleşmesi Neden Olur?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Bacaklarda Damar Belirginleşmesi Nedenleri

Bacaklarda bulunan damarların çeşitli nedenlerden dolayı belirginleşmesinin farklı birçok nedeni bulunmaktadır. Ancak temel neden damarlardaki kan akışında oluşan bozukluklardır. Bu bozukluklar nedeni ile damarların yapısı bozularak genişleyerek daha belirgin bir hale gelir. Bu durum karşısında bacak yüzeyinde daha çok belirginleşen damarlar yeşil renkte alabilir. Bacaklarda damar belirginleşmesi neden olur ve bu durum nasıl tedavi edilir bilinmesinde fayda vardır.

bacaktaki damarlarin belirginlesmesi
Bacaklarda damar belirginleşmesi neden olur ile ilişkili görsel.

Varis

Bacaklarda damar belirginleşmesi neden olur sorusuna verilecek ilk cevap varistir. Bilindiği gibi varisler damarların özelliklerini kaybetmesi nedeni ile ortaya çıkar. Damar belirginleşmesinin nedenleri araştırıldığında varis bulgularına sıklıkla rastlanmaktadır. Varis oluşumu sonrasında damarlar mavi rengini alabilirler. İlk evresinde varis sadece görüntü olarak insanları rahatsız etse de ileri seviyelerde ağrılar görülebilmektedir.

Damar Tıkanıklığı

Sigara, kötü kolesterol, aşırı kilo, şeker hastalığı ve daha birçok nedenden dolayı damarlarda tıkanıklıklar görülebilmektedir. Vücudun her bölgesinde bulunan damarların tıkanma riski olduğu gibi bacaklarımızda bulunan damarlarda bu nedenlerden dolayı tıkanabilmektedir. Damar tıkanıklığı belirtileri arasında birçok belirti vardır ve bunlardan biri de damarların şişmesidir. Şişen damarlar ise bacaklarda damarların daha belirgin bir yapıya dönüşmesine neden olmaktadır.

Diğer Nedenler

Bu iki ana nedenin dışında damarların şişmesine neden olabilecek nedenler arasında alkol ve sigara kullanımı, enfeksiyonlar, hamilelik, dar kıyafetler giymek, obezite, cildin incelmesi gibi nedenlerde damaların genişleyerek cilt yüzeyinde daha belirgin olmasına neden olabilir.

Bacaklarda Damar Belirginleşmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Bacaklarda bulunan damarlarda özellikle diz kapağı arkasındaki damarlarda bu problemler görülür. Damar belirginleşmesi bir hastalık değil, çeşitli hastalıklardan dolayı ortaya çıkan bir belirtidir. Bu nedenle tedavi damarların genişlemesine neden olan hastalığa yönelik gerçekleşmektedir. İlaç tedavileri ve cerrahi operasyonlar tercih edilebileceği gibi kişinin yaşantısına dikkat etmesi de gerekebilir.

Bacaklarda Damar Belirginleşmesi için Hangi Bölüme Gidilir?

Bacaklarınızdaki damarların belirginleşmesinden şikayet ediyorsanız doktora başvurmanız önemlidir. Bazı durumlarda nedensiz olarak damarlar belirgindir ve herhangi bir müdahaleye gerek duyulmayabilir. Ancak varis veya damar tıkanıklığı gibi nedenlerden dolayı damarlarda şişme varsa gerekli tedavi uygulanmalıdır. Bu konu ile ilgili öncelikle Kalp Damar Cerrahisi bölümüne başvurulmalıdır. Kalp Damar Cerrahisi bölümü hastalığı teşhis edebileceği gibi tedavi yöntemleri içinde uygun tedaviyi belirleyecektir.

Bacaklarda Damar Belirginleşmesi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaşamımızın sağlıklı bir şekilde sürmesi için genel olarak beslenmemize ve yaşam tarzımıza dikkat etmemiz gerekir. Damarlarımız ise sağlıklı yaşam için oldukça önemlidir. Bu nedenle damarlarda oluşabilecek şişmelere karşı öncelikle dar kıyafetleri tercih etmememiz gerekir. Bu kıyafetler zaman içerisinde varis gibi problemlere neden olduğu için oldukça zararlıdır. Sigara, alkol, aşırı besin tüketmek gibi nedenlerde damar tıkanıklığına neden olur. Dengeli beslenmek bu konuda kilit rol oynamaktadır. Diğer taraftan en azından temel egzersizleri yaparak damar sağlığımızı korumaya çalışmalıyız.

https://doktordanhaberler.com/ince-bacaklar-nasil-kalinlastirilir/


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın