Azotemi Nedir? Hangi Hastalıklarda Görülür?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Azotemi Nedir?

Azotemi, kanda bulunan azot miktarının çeşitli böbrek hastalıklarına veya beslenme gibi dışsal faktörlere bağlı olarak artma göstermesi durumudur. Azotemi, azotüri ile karıştırılmamalıdır. Azotüri idrarda bulunan azot miktarının artmasına manasına gelir. 

Genellikle kandaki azot miktarının artması böbrek öncesi,böbrek sonrası ve böbreğin kendinden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Prerenal azotemi (böbrek öncesi), genellikle en sık görülen türdür. Hastane ortamında yapılacak olan çeşitli tedavilerle normale döndürülebilir. Böbreklerde yeterince sıvı akışı olmadığında serum kreatinin düzeyleri tavan yapar. Renal azotemi(böbreğin kendinden kaynaklı) ise genellikle enfeksiyon nedeniyle görülür. Son olarak postrenal azotemi idrar yollarında görülen tıkanıklıklar nedeniyle ortaya çıkar.

Kanda Azot Yükseldiğinde Hangi Belirtiler Görülür?

Azotemi belirtileri hemen azotemi varlığında ortaya çıkmaz. Azotemi ve eşlik eden üremi durumu böbrek hasarına neden olur. Böbrek hasarı arttıkça enerji kaybı, günlük işlerde isteksizlik, iştahsızlık, mide bulnatısı ve kusma gibi belirtiler görülmeye başlanır.

azotemi nedir
Azotemi, böbrek hastalıkları varlığında ortaya çıkabilen tıbbi bir patolojidir.

Tümbu belirtileri böbrek hasarının şiddetine bağlı olarak değğişiklik gösterir. Hasar arttıkça semptomlar şiddetlenir ve hızlı bir şekilde tedavi gerektirir.

Azotemi Neden Görülür?

Azotemi durumunun en temel sebeplerinden bir tanesi böbrek fonksiyon kayıplarının varlığıdır.  Böbreklerde fonksiyon kaybına yol açabilecek diğer nedenler çoğu zaman azotemi nedenleri arasındadır.

Üriner sistem enfeksiyonları, kalp hastalıkları, kalp yetmezlikleri, diyabetes mellitus,ciddi derecede yanıklar, aşırı susuz kalma, ve bazı kanser tedavileri bile kanda azot miktarının yükselmesine yol açabilir.

Azotemi Varlığında Ne Yapılmalıdır?

Azotemi tedavisi altta yatan patolojik tablonun durumuna , şiddetine, ne kadar zamandır var olduğu gibi birçok nedene bağlı olarak değişiklik gösterir.

İlerleyen ciddi durumlarda diyaliz tedavisi, intravenöz sıvı tedavisi, ilaç tedavileri ve altta yatan patolojiye yönelik tedaviler uygulanır.

Azotemi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kanda azot seviyelerinin yüksek seyretmesi anlamına gelen azotemi tedavi edilmezse bir takım komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bunların başında akut tübüler nekroz, akut böbrek yetmezliği gibi bir takım ciddi patolojik durumlar gelmektedir.

Ayrıca gebelik döneminde azotemi görülüyorsa derhal bir kadın doğum uzmanından destek almalısınız. 

Azotemi konusu ile ilişkili olarak aklınıza takılan her şeyi alt taraftaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Azotemi Nedir? Hangi Hastalıklarda Görülür?” üzerine 2 yorum

Yorum yapın