Ayak Kokusu için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Ayak kokusu bireylerin sosyal hayatını olumsuz etkileyen bir durumdur. Bazı durumlarda geçici olarak ayak kokusu oluşabilir. Özellikle ayakkabının veya çorabın ıslanması, uzun süre kullanılması gibi nedenlerden dolayı kokunun oluşması muhtemeldir. Ancak bütün hijyenin sağlanması üzerine ayakta kokunun oluşması farklı durumların neticesinde oluşabilir. Bu nedenle ayak kokusu konusuna çözüm olarak doktora başvurulmalıdır. Peki, ayak kokusu için hangi doktora gidilir?

Aşırı terlemeye neden olan bir sağlık sorununun olması neticesinde ayaklarda koku oluşması görülebilir. Çünkü terli ayak ayakkabı içerisinde bakterilerin oluşmasına neden olur ve koku yayılır. Diğer bir taraftan cilt sorunları da kokuya neden olabilmektedir. Özellikle ayakta oluşan mantarlar belirli bir seviyeden koku oluşmasına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle ayak kokusuna neden olan etkenler doğru bir şekilde tespit edilmeli ve daha sonrasında bu sağlık sorunlarına yönelik tedavilerin sürdürülmesi gerekir.Bu noktada ayak tırnağında da oluşabilen hastalıklar hakkında yazmış olduğum yazıyı okumanızı ve tekrar buraya dönüp devam etmenizi istiyorum. Yazıya https://doktordanhaberler.com/ayak-tirnagi-hastaliklari/ linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Döndüğünüze göre devam edelim.

Tedavi ile birlikte hasta doktorun tavsiyelerine de uyarak tedavinin daha etkili olmasına destek vermesi gerekir. Konuyu daha fazla uzatmadan ayak kokusuna bakan bölümü açıklayayım.

ayak kokusu için hangi bölüme gidilir
Ayak kokusu şikayetiniz için gitmeniz gereken ilk bölüm aile hekiminiz olacaktır.

Ayak kokusu için ilk gidilmesi gereken bölüm aile hekimliğidir. Aile hekiminiz tıbbi geçmişinizi sorgulayacak ve ayak muayenenizi yapacaktır. Sonrasında eğer ayak kokusunun neden olduğunu tespit edebildiyse ona göre ilaç tedavisi başlayacaktır. Eğer tespit edemediyse duruma göre birkaç farklı bölüme sevkinizi sağlayabilir. Bu bölümlerden bir tanesi Cildiye yani dermatoloji bölümüdür. Bu bölümde yapılacak olan tetkikler ile ayak detaylı olarak incelenir ve kokuya neden olabilecek sağlık sorunları tespit edilmeye çalışılır. Ayak kokusu ayakkabı, çorap veya yaşam tarzı gibi nedenlerden dolayı oluşmuyorsa genel olarak mantar veya aşırı terleme neden olmaktadır. Bu nedenle bölüm uzmanı varsa eğer mantar tedavisine başlar. Eğer aşırı terleme görülüyorsa bu durumda ise terlemenin nedeni araştırılır. Aile hekiminizin sevk edebileceği diğer bir bölüm ise enfeksiyon hastalıklarıdır. Benim şahsi önerim ilk etapta mutlaka aile hekiminize gitmenizdir. 2021’e girdiğimiz şu günlerde kovid-19 dolayısıyla zaten sıkışan poliklinik hizmetlerinin aksamaması ve gereksiz iş yükü oluşturmamak adına ilk tercihiniz aile hekiminiz olmalıdır. Dilerseniz ayak üşümesini anlattığım yazımı https://doktordanhaberler.com/ayak-usumesi-icin-hangi-bolume-gidilir/ linkine tıklayarak okuyabilirsiniz.

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum 🙂

(Bu yazı ilk defa 17 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 20 Kasım 2020 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Ayak Kokusu için Hangi Doktora Gidilir?” üzerine bir yorum

Yorum yapın