Damar Sertliği Tedavisi Yöntemleri

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Eğer bir gün hastaneye gittiniz ve ateroskleroz yani damar sertliği teşhisi konduysa korkmayın henüz iş işten geçmedi. Artık sizin için yaşam tarzınıza, ev ortamınıza ve günlük yaşantınıza bağlı olarak uygun bir tedavi planı oluşturmanın zamanı gelmiş demektir. Kalp sağlığınızın yerli yerinde olması ve sağlıklı bir ömür sürebilmeniz için aterosklerotik plak oluşumunu önlemek ve damar sertliğini tedavi etmek hayati önem taşımaktadır. Damar sertliğinin ya da tıbbi adıyla aterosklerozun tedavisini anlatırken ilaç tedavilerinden, yaşam tarzı değişikliklerinden, cerrahi tedavilerden ve alternatif tedavilerden bahsedeceğim. Bunları doktorunuzun önerisi ve kontrolü doğrultusunda bir bütün içerisinde uygulamak ömrünüze ömür katacaktır.

Damar Sertleşmesi için Yaşam Tarzınızı Değiştirin

Tüm ilaç ve cerrahi tedavilerden önce hastalar yaşam tarzlarında değişiklik yapmalıdırlar. Yaşam tarzında değişiklik yapmadan sadece ilaç kullanmak asfalt zeminde kötü lastiklerle yol almak gibidir. Zemin güzel olsa da lastiğiniz her an patlayabilir. Bu nedenle yapmanız gerekenlerden hemen bahsedelim.

damar sertleşmesi tedavisi
Damar sertleşmesine müsaade etmeyin!

Allah Aşkına Sigarayı Bırakın!

Sigara içmek ve diğer tütün ürünlerini kullanmak damarlara ciddi zararlar verir. Sigara, koroner arter hastalığı için bir numaralı risk faktörlerinden biridir. Sigara içerisinde bulunan nikotin isimli maddenin damarları büzüştürme etkisi vardır. Yıllar içerisinde damarlar sürekli büzüştükçe daralma gösterir. Daraldıkça bulunduğu organı beslemede sorun yaşamaya başlar. Üstelik damarlar daraldıkça kalp yeteri kadar kan gönderebilmek için daha fazla çalışır. Dolayısıyla kalbi haddinden fazla yorar ve hastalıkların ortaya çıkmasına zemin hazırlar.

Sigara içmemek damar sertliği hastalığının komplikasyonlarını ve riskini azaltmak için bir numaralı yoldur!

Sigarayı bırakmanın ötesinde çevrenizdeki sigara içen insanlardan da kaçınmanız gerekir. Özellikle yaşadığınız evde kesinlikle sigara içilmemelidir. Aktif içiciliğin yanı sıra pasif içiciliğinde damar sertleşmesi üzerine benzer etkileri söz konusudur.

Sigarayı bırakmak için hala ne bekliyorsun?

Sigara Bırakmak için Hangi Doktora Gidilir?

Ne Olursa Olsun Kilonuzu Koruyun!

Boyunuza ve sağlık durumunuza göre olmanız gereken kilo aralığını aile hekiminize giderek öğrenin. Sizin için en ideal kiloda olmak damar sertleşmesinin sebebiyet verdiği koroner arter hastalığı riskinin minimuma inmesine yardımcı olur. Az miktarlarda bile kilo vermek bu riski ciddi şekilde azaltmaktadır.

Bu hususta önemli olan sizin için en sağlıklı kabul edilecek kiloya doğru düşmenizdir. Mevcut kilonuzun yüzde 5’ini bile kaybetseniz bunun yılar içerisinde size getirecekleri paha biçilemezdir.

Boş Durmayın Egzersiz Yapın!

Egzersiz, egzersiz ve egzersiz… Düzenli olarak yapılan egzersizler ilk etapta kan akışında iyileştirme sağlar. Zamanla kan basıncını düşürür ve yüksek tansiyon hastalığı riskini azaltır. Koroner arter hastalığı ve ateroskleroz riskini minimum seviyelere çeker.

Sizin için en uygun egzersiz planını doktorunuz belirleyecek olsa da haftada minimum 2.5 saat orta şiddette egzersiz, 1 saat 15 dakikada yüksek şiddetli egzersiz yapmaya özen gösterin.

Egzersizi hayatınıza entegre edin !

Genelde egzersiz yapın deyince hastalarda üşengeçlik görüyorum. Spor salonlarına giderek günde 3,4 saat zaman kaybedeceklerini düşünüyorlar. Oysa en güzel spor, işyerinize ya da evinize çıkarken merdivenleri kullanmak, televizyon izlerken mekik, şınav çekmek, öğlen işten eve yürüyerek gitmektir. Egzersiz hayatınızın her alanında her zamanında olmalıdır.

Çok Yemeyin Diyet Yapın!

Meyve, sebze ve tahılların ön planda olduğu karbonhidrat, şeker ve yağ açısında fakir diyetler kan basıncını, kolesterolü, kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olur ve doğal olarak damar sertleşmesi riskini minimize eder.

Normal ekmek yerine tam tahıllı ekmek yemeye başlayın. Tuz ve yağ kullanımını sınırlamaya aşırı özen gösterin. Zeytinyağı gibi sağlıklı yağ kullanımını artırın. Şekerli ürünlerden kaçının. Kalp sağlığını koruyarak ateroskleroz hastaları için diyet hazırlanırken temelde 3 şeye dikkat edilmelidir. Bunlar:

  1. Doymuş ve trans yağ kullanımını minimize etmek
  2. Sodyum kullanımını minimize etmek
  3. Magnezyum, potasyum, kalsiyum ve lif kullanımını maksimize etmek

Bunlara dayanarak bir gün için ortalama 2000 kalorilik bir diyet hazırlamak ve uygulamak müthiş faydalar sağlayacaktır. [1]DASH Eating Plan | NHLBI, NIH

Tüm bunlar için bir diyetisyenden yardım alman gerektiğini biliyor musun?

Diyetisyene Gitmek İçin Hangi Bölümden Randevu Alınır?

Stres için Bir Şey Söyleyin : Defol!

Hayatınızdan stresi çıkarmaya çalışın. Söylemesi kolay dediğinizi duyar gibiyim ancak duygusal stresi azaltmanın kalp ve damar sağlığı üzerine etkilerinden haberdar olsanız böyle söylemezsiniz. Stresten uzaklaşamıyorsanız mutlaka profesyonel destek alın.

Stres hayatınızda var olduğu sürece zaman içerisinde damar sertleşmesi gelişme riskini artıracak ve tedavi sürecini zorlaştıracaktır.

Sallanmayı Bırakın : Alkol Kullanmayın!

Bazı alkollü içeceklerin bazı dozlarda kalp sağlığı üzerine bir takım olumlu etkileri olduğu üzerine çalışmalar olsa da alkol kullanımı sınırlandırın veya bırakın.

Uzun süreli ve yüksek miktarlarda alkol kullanımı damar sertliği hastalığının gidişatını olumsuz etkileyecektir.

Damar Sertliği için İlaç Tedavileri

Ateroskleroz gelişimi riskini azaltmak veya ortaya çıkmış olan damar sertliğini tedavi edebilmek için bazı ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçlar hastalığın komplikasyonlarını ve riskini yönetmek için çok kıymetlidir. Şimdi damar sertleşmesini geçiren ilaç gruplarını inceleyelim.

Kolesterol İlacı Olarak Bilinen Statinler

Düşük yoğunluklu lipoprotein olarak isimlendirilen ve halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen LDL değeri ateskleroz gelişimi ile doğrudan ilişkilidir. LDL değerinin yüksek çıkması damar sertliği prognozunu oldukça olumsuz etkiler.

LDL Değeri Hakkında Herşeyi Öğrenmek için Yazımızı Okumanızı Öneriyorum.

LDL Kolesterol Nedir? Kötü Kolesterol Yüksekliği

LDL değeri arttıkça damarlarda yağ birikintileri birikimi artış gösterir. Dolayısıyla damar sertleşmeye devam eder. Bu noktada yapılması gereken bu birikintileri ortadan kaldırabilmek için LDL değerini agresif şekilde düşürmektir.

Ciddi seviyelerde LDL değerinin düşmesi aterosklerozu belirgin şekilde iyileştirir. Hatta geriye dönüş bile söz konusu olabilir. Statin adını verdiğimiz ilaç grupları kolesterolü hızlıca düşürmek için piyasada çokca örneği olan etkili ilaçlardır.

Statinler dışında niasinler, safra asidi sekestranları ve fibratlar bulunmaktadır. Tüm bu grup ilaçlar farklı mekanizmalarla benzer sonuçlar elde etmek için kullanılır. Temel amacımız kolesterolü düşürmek suretiyle damar sertleşmesinin önüne geçmektir.

Piyasada bulunan ilaçlar arasında Ator, Lipitor, Tarden, Kolestor, Saphire, Lescol, Lovakor, Pravachol, Zocor, Zovatin, Crestor, Alipza bulunmaktadır. Kolesterol sorunu yaşayan hastaların birçoğu bu ilaçlardan en az birinin adını duymuştur ya da bilmektedir. Bazı durumlarda bu ilaçlar kombine tedavi olarak aynı anda verilebilir. Bu durum tamamen doktor kontrolünde ve önerisi doğrultusunda gerçekleşmelidir.

Peynir Ekmek Gibi Tükettiğimiz Aspirin

Aspirin ve coraspin gibi piyasada çok sirkülasyonu olan ilaçlar yanlış bilgi edinme ve bilinçsiz kullanım nedeniyle aşırı tüketilmektedir. Özellikle benim hekimlik yaptığım coğrafyada komşusundan, eşinden, dostundan bu ilaç çok güzel diye duyum alıp kullanım yapanlara çok sık rastlıyorum.

Aspirin sadece endikasyonu olduğu durumlarda kullanılmalıdır. Temel olarak görevi kanın inceltilmesini sağlamak ve pıhtılaşmayı önlemektir. Hekimler kalp krizi veya inme riski olan hastalarda aspirin tedavisini uygulayabilir.

Bilinçsiz kullanım ya da aspirini zararsız bir ilaçmış gibi görmek oldukça yanlış bir yaklaşımdır. Özellikle mide üzerine kanama gibi çok ciddi yan etkilere sebebiyet verebilir. Siz siz olun doktorunuz size reçete etmeden aspirin kullanmayın.

Hipertansiyon olarak Bilinen Yüksek Tansiyonun İlaçları

Temelde hipertansiyonu tedavi etmek için kullanılan ilaçların damar sertleşmesini düzeltici etkisi bulunmaz. Bu ilaçlar damar sertliğine bağlı olarak ortaya çıkan ya da çıkma ihtimali olan sorunları iyileştirir.

Örnek vermek gerekirse yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar damar sertliğinin de sebepleri arasında olduğu bir kalp krizi riskinin minimize edilmesine katkı sağlayabilir. Bu şekilde örnekleri çoğaltabiliriz.

Damar Sertliğine Sert Çözümler : Ameliyat

Damar sertliğinin şiddetine göre tedavi yöntemleri değişkenlik gösterebilmektedir. Hekimler olarak bazı durumlarda aterosklerozu olan hastaya sadece yaşam tarzı değişikliği önerirken bazı durumlarda ilaç tedavileri vermekteyiz. Bazı durumlarda ise bunların yeterli gelmeyeceğine kanaat getirip cerrahi önerilerde bulunabiliriz.

Eğer ateroskleroza bağlı ciddi şikayetleriniz ve tıkanıklıklarınızı mevcutsa acilen ameliyat edilmeniz gerekebilir ancak bu durum doktorunuz sizi muayene ve tetkik ettikten sonra anlaşılabilir.

Perkütan koroner girişim olarak bilinen damar sertleşmesi neticesinde tıkanmış olan damarın açılması işlemi de bunlardan bu ameliyatlardan biridir. Stent yerleştirilmesi aynı şekilde günümüzde çok sık kullanılan müthiş bir cerrahi şeklidir.

Endarterektomi ve fibrinolitik tedavi gibi diğer tedavi şekilleri çok geniş konular olduğu için farklı bir yazımızda değinmeyi düşünüyorum. Bu yazıyla alakalı olarak aklınıza takılan soruları sormaktan ve destek almaktan çekinmeyin. Yorumlarda sizlerle olacağım. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Kaynakça

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın