Tüm Sorulara Cevap Veren “APTT” Rehberi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

APTT, kanama gerçekleştikten sonra ne kadar sürede pıhtılaşmanın gerçekleştiğini belirten bir parametredir. Bu yazımda aptt nedir, aptt yüksekliği veya aptt düşüklüğü sonrasında neler gelişir,aptt kaç olmalı gibi sorulara cevap vereceğim. Yazımı okuduktan sonra aklınızda aptt ile ilgili sorunuz kalmayacak. Haydi yazımıza başlayalım.

Aptt ne tahlili, aptt neyi gösterir? – Bu bir pıhtılaşma zamanı testidir.

Aptt Nedir?

İnsan vücudunda farklı nedenlerden dolayı bir kanama meydana geldiğinde hafiften baskı yapılır ve üzerine klasik bir yara bandı yapıştırılarak kanama durdurulur. Dışarıdan çok basit bir durum gibi gözüken bu olayın bir de görünmeyen tarafı vardır ve vücudun içinde bir takım işlemler yapılarak kanama durdurulmaktadır.

APTT ne demek tıp? – aktive parsiyel tromboplastin zamanı açılımı ile bilinir ve pıhtılaşma zamanını ifade eder.

Kanamanın durdurulması için vücudun kan pıhtısı oluşturması gerekmektedir. Üstelik bunun belli bir süre içerisinde oluşturulması ve yaranın böylece zamanında kapatılması sağlanmalıdır. Aktive parsiyel tromboplastin zamanı ya da kısa adıyla APTT, insanların kan pıhtılarını uygun bir şekilde oluşturma yeteneğinin tespit edilmesini sağlar. İnsanlardan alınan kana, bir takım maddeler eklenerek pıhtılaşmanın ne kadar sürede gerçekleştiğinin tespit edildiği bir testtir. Ayrıca pıhtılaşmanın oluşmasını sağlayan temel faktörler olan proteinlerin durumu da değerlendirilir.

aptt nedir
APTT testi ile ilişkili görsel.

İnsan vücudu dışarıdan alınan kesici darbeler sonrasında dokuları ya da damarlarda yaralanma meydana gelir ve bu da kanamaya sebep olur. Kanama başladığı anda trombositler devreye girmeye başlar ve yaralanma bölgesine yapışarak burada bir kümelenme oluştururlar. Bu aşamada pıhtılaşma kaskadı denilen bir süreç de başlar ve buna bağlı olarak koagülasyon faktörleri aktif hale getirilir. Bir takım reaksiyonlar meydana gelir ve bir iplik şeklinde olan fibrin denilen madde üretilir. Bu iplikler yaralanma bölgesine çapraz bir şekilde bağlanır ve böylece yaranın kapatılma sürecinde önemli bir adım atılmış olur. Daha sonra yara kapatılır ve kan akışı kesilerek vücudun daha fazla kan kaybetmesinin önüne geçilmiş olur.

“Aptt zamanı” şeklinde ifade etmek doğru değildir. Doğrudan aptt demek daha doğrudur.

Burada anlatılan süreç geneldir. Normalde biraz daha karmaşık olan bu sürecinde sağlıklı ve zamanında gerçekleşmesi için gerekli olan faktörlerin vücutta tam olması çok önemlidir. Pıhtının sorunsuz olması, kanamanın durması anlamına gelirken pıhtılaşmaya katkı veren faktörlerden bir ya da birkaçında eksiklik olması, pıhtının istenilen kalite olmasını engelleyecek ve bu da kanamanın durmamasına, devam etmesine neden olacaktır.

APTT testi, en basit ifade ile pıhtılaşma süresinin tespitini sağlar. Eğer bu testten çıkan sonuç, normal kabul edilen seviyeden daha yüksekse pıhtılaşmaya etki eden faktörlerden bir ya da daha fazlasında bir takım fonksiyon bozuklukları söz konusu olabilir. Bunun dışında vücudun üretmiş olduğu bazı antikorlar da bu sürenin uzamasına neden olabilir.

Aptt testi nasıl okunur? – Özel bir okuma şekli yoktur. Doğrudan “apetete” olarak okunur.

Yapılan APTT testinde elde edilecek sürenin uzamasına insan vücudu tarafından üretilen antofosfolipid antikoru olarak da bilinen otoantikor da neden olabilir. Çünkü bu antikor, testin yapılmasında kullanılan fosfolipidleri direkt olarak hedef alır ve bunan bağlı olarak da test sonucu uzar. Bu durum aslında vücuttaki aşırı pıhtılaşma durumu ile ilgilidir. İnsanların ürettikleri bu antikor, pıhtı oluşumunu çok daha kolay hale getirir ve bu da insan sağlığı için çok büyük bir risktir. Bundan dolayı APTT testi, aşırı pıhtılaşma sendromunun tespiti için de kullanılabilir.

Pıhtılaşma süresindeki sorun araştırılırken APTT testi ile birlikte PT testi de yapılır. Doktorlar genellikle bu iki testi birlikte değerlendirir. Yapılan bu testlerin laboratuvar ortamlarında bir takım reaksiyonlar sonucunda verileri elde ettiğini belirten uzmanlar, aslında vücutta tam olarak neler olduğunu bu testlerin yansıtmadığı açıklıyorlar. Fakat buna karşın elde edilen sonuçların, vücutta bulunan faktörlerin değerlendirilmesinde son derece etkili olduğu da bilinen bir başka gerçektir.

APTT Testi Neden Yapılır?

Bu testin kullanım amacı açıklanamayan kanama ve pıhtılaşma sürecini araştırmaktır. Bundan dolayı da genellikle PT testi ile birlikte yapılır. Hemostaz sürecinde vücuttaki farklı proteinlerin rol aldığı bilinmektedir. Bu proteinlerin görevlerini tam olarak yerine getirmeleri, pıhtılaşmanın sorunsuz bir şekilde olmasını sağlar.

APTT testi, pıhtılaşmayı etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi için yapılır. Bu faktörler içerisinde protrombin, fibrinojen ve kininogen de vardır. Tıbbi olarak ifade edilecek olursa değerlendirilen faktörler XII, XI, IX, VIII, X, V, II, I, PK ve HK şeklindedir. PT testinde ise VII, X, V, II ve I faktörleri değerlendirilir. Böylece iki test aynı anda yapılarak çok daha önemli verilere ulaşılır. Burada bilinmesi gereken önemli bir husus vardır. APTT ve PT testleri tanısal testler değildir. Yani bu testlerden elde edilecek olan sonuçlara göre tanı konulması söz konusu olmayıp bu testler sadece farklı testlerin gerekip gerekmediğini göstermektedir.

APTT testinin amaçlarından bazıları şu şekildedir:

  • Koagülasyon faktörü eksikliğini tanımlama
  • Lupus antikoagülan gibi nonspesifik otoantikorları saptama
  • Standart (fraksiyone olmayan, UF) heparin antikoagülan tedaviyi izleme

Yapılan testle birlikte bazen daha farklı testlerin istenmesi de söz konusu olabilmektedir. Bu testler sayesinde çok daha önemli ve doğru bilgilere ulaşılması söz konusudur. Bu testler ise şu şekildedir:

  • Trombosit Sayısı Testi
  • Trombin Zaman Testi
  • Fibrinojen Testi
  • Koagülasyon Faktörü Testleri
  • Russel Viper Venom Testi
  • Von Willebrand Faktörü Testi

APTT Testi Ne Zaman Yapılır?

Bu test, pıhtılaşma sürecine dair önemli veriler verdiği için, bu noktadaki sorunların görülmesi durumunda başvurulmaktadır. Bu durumlardan bazıları şu şekildedir:

  • Damarda kan pıhtılaşması
  • Açıklanamayan ve kolay durmayan kanamalar
  • Kan inceltici ilaç alan kişilerin kontrolü ve ilaçların dozunun ayarlanması
  • K Vitaminin düşük olduğunu durumlarda
  • Ameliyat öncesinde
  • Karaciğer yetmezliği ve hastalıklarının araştırılması
  • Sık diş eti kanamaları
  • Adet dönemlerinde aşırı kanama
  • Eklem bölgelerinde şişme ve ağrı
  • Dışkı ve idrarda kan görülmesi

Aptt testi kaç günde çıkar? – Genellikle kan istemi yapılıp numuneler laboratuvara ulaştıktan sonra 1 ile 2 saat arasında sonuç alınabilmektedir. Laboratuvar ortamındaki yoğunluğa bağlı olarak bu durum değişiklik gösterebilir.

APTT Testi Hazırlığı

Bu teste hazırlanmak için doktorla ön görüşme yapılması gerekiyor. Bu görüşmeden kullanılan ilaçların ayrıntılı olarak söylenmesi gerekmektedir. Kan inceltici ilaçlar ve aspirinler, pıhtılaşma sürecini etkilediği için doktor, testten önce bu ilaçların kesilmesini isteyecektir. Ayrıca test yaptıran kişi, eğer uyuşturucu ve benzer madde kullanıyorsa bunu da doktora söylemelidir. Çünkü bu maddeler de kanı etkiler.

Aptt testi nerede yapılır? – Bu tahlil kan alma bölümünde alınır ve en yakın laboratuvara gönderilir.

Aptt testi sağlık ocağında yapılır mı? – Aile sağlığı merkezlerinin bağlı oldukları laboratuvara göre değişiklik gösterir ancak çoğu bölgede sağlık ocaklarında aptt tahlili yapılır.

APTT Testi Nasıl Yapılır?

APTT testi, koldan alınan kan ile yapılmaktadır. Kan alınacak olan bölge alkol çubuğu ya da antiseptik bir bez kullanılarak temizlenir. Böylece enfeksiyon riskine karşı tedbir alınmış olur. Daha sonra ise bir iğne yardımı ile çekilen kan, tüpe aktarılır ve böylece işlem tamamlanmış olur. Ayrıca damarların daha rahat bulunabilmesi ve kanın tüpü hızlı doldurması için kolun üstüne lastik kayış takılır. Aptt nasıl çalışılır sorusuna da açıklık getirdiğimize göre devam edelim.

APTT hangi tüpe alınır? – Aptt tahlili için alınan kan mavi kapaklı tüplere konularak laboratuvara gönderilir.

APTT testi aç karnına mı yapılır? – Bu tahlil aç veya tok karnına herhangi bir zaman diliminde yapılabilir.

APTT Testi Riskleri Nelerdir?

Kan alma işleminin riskleri arasında ilk sırada enfeksiyon gelmektedir. Bunun haricinde ise aşırı kanama, morarma ve kanın cilt altında toplanması da görülebilir. Bazı kişilerde ise baş dönmesi ve kanı görünce bayılma durumları ortaya çıkabilmektedir. Bu tür durumlar görüldüğünde sağlık görevlilerinden yardım istenmelidir.

Hamilelikte aptt testi yapılması riskli midir? – Gebelik döneminde bazı durumlarda bu tahliller istenebilir. Bu tahlilin yapılmasının gebelik açısından bir sakıncası yoktur.

APTT Değerleri Kaç Olmalıdır?

Sağlıklı insanlarda APTT değerlerinin 30 ila 40 saniye arasında olması gerekmektedir. Laboratuvar ortamlarına bağlı olarak bu sürelerde bir miktar değişme söz konusu olabilir.

70 saniyeden uzun değerler kendiliğinden kanama olabileceği anlamına gelir ve klinik olarak ciddi uyarıcıdır.

Aptt normal değeri, referans aralığı : 30 ile 40 saniyedir.

APTT Testi Sonuçları

APTT sonuçları saniye cinsinden değerlendirilmektedir. Laboratuvarlar tarafından referans alınan sürelere göre değerlendirmeler yapılır ve sonuçlar buna göre ortaya çıkar. Pıhtılaşma süresini etkileyen faktörlerin hafif ve orta dereceli düşüşleri, bazen bu süreyi etkilemez. Etkinin görülmesi için söz konusu faktörlerin normal seviyelerinin %40’ının altında seyretmeleri gerekebilir. Bunun haricinde lupus antikoagülan durumu mevcut ise bu da APTT süresinin uzamasını engelleyecektir. Bundan dolayı lupus antikoagülan şüphesi varsa LA-PTT testi ya da Russel Viper Venom testinin yapılması gerekebilir.

APTT sonuçları incelendiğinde, sürenin olması gerekenden daha uzun olduğu görülürse, bunun pıhtılaşmayı etkileyen bir faktörün işlevinin yerine getirmemesinden ya da eksikliğinden kaynaklandığı anlamı çıkmaktadır. Bunun haricinde spesifik olarak bir antikor tarafından da bu süreç engellenebilir.

APTT Yüksekliği Neden Olur?

Normal seviyenin daha üstündeki test sonuçları APTT yüksekliği olarak kabul edilir. Bunun farklı nedenleri olabilir. İşte aptt neden yüksek çıkar sorusunun cevapları:

  • Von Willebrand hastalığı
  • Hemofili A ve B
  • XI ve XII faktörlerinin eksikliği
  • K vitamini eksikliği
  • Karaciğer hastalıkları
  • Lösemi
  • Lupus
  • Heparin ve Varfarin gibi kan inceltici ilaçlar
  • Beslenme yetersizliği
  • Aşırı kan kaybı

APTT Düşüklüğü Neden Olur?

Normal seviyeden daha kısa sürede kanın pıhtılaştığı durumlar, APTT düşüklüğü olarak ifade edilir. Bunun sebepleri ise şunlardır:

  • Yumurtalık, kolun ve pankreas kanserinin karaciğeri de etkilediği durumlar
  • Ani kanamalarının hemen sonrası
  • DIC (Damar içi pıhtılaşma) evrelerinin bazıları

Buradaki sonuçlara göre bir değerlendirme yapılarak uygun bir tedavi belirlenmelidir.

Bu tür rahatsızlıkları olanların hematoloji uzmanına mutlaka görünmesi gerekir. PT ve aptt arasındaki farkı anlamak için PT (PTZ, Protrombin Zamanı) bağlantısını takip ediniz.

Referanslar:

  1. Partial Thromboplastin Time, Activated: Reference Range, Interpretation, Collection and Panels (medscape.com)

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 22 Ekim 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 12 Temmuz 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Tüm Sorulara Cevap Veren “APTT” Rehberi” üzerine 11 yorum

  1. Merhaba APTT-LA sonucum 1.05 çıktı. Baktığım verilen referans değerlerinin hangi kısmına uyduğunu anlayamadım. Yorumlarsanız çok sevinirim. Teşekkürler

    Yanıtla
  2. hocam covid oldugum dönemde yapılan testte aptt 23,5 çıktı referans 25 ten başlıyor yani düğşük coraspirin kullanmaya devam mı etmeliyim

    Yanıtla
  3. HOCAM MERHABA APTT DEGERİ 23,4 NORMAL ARALIK 25-34 GECEN HAFTA COVİD OLDUGUM SIRADA YAPILMIŞTI ANALİZ CORASPİRİN KULLANIYORDUM BU DEGER TEHLİKELİ Mİ BENDE PIHTILAŞMA MI VAR DEMEK OLUYOR PT -INR VE PLT DEGERİ NORMAL ARALIKTA ASPİRİN KULLANMAYA DEVAM MI ETMELİYİM

    Yanıtla
  4. Merhaba lar bacaklarımda oluşan ufak morluklar sebebiyle dahiliye ye gittim aptt testim 38 çıktı referans ağırlığı 21_35.2 Pts ve inr normal çıktı çok korkuyorum tehlikeli bir durum mu

    Yanıtla
    • Merhabalar Selin Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Aptt değerinin referans arlık dışında çıkması sizi hemen endişelendirmesin. Muayene bulgularınız, diğer tatkik ve tahlil bilgilerinizile beraber sizi muayene eden doktor değerlendirecek ve gerekliyse tedavi verecektir. Sadece verdiğiniz bilgiler ışığında bir şeyler söylemem mümkün değildir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
      • Çok teşekkür ederim diğer kan değerlerim hepsi temiz çıktı PLT değerim de normal çıktı 4 ay önce covid geçirdim onunla ilgisi varmıdır dahiliye drum hemotoloji bölümüne yolladı bı takım faktör eksikliği olabilir dedi internette lösemi baya kötü şeyler yazıyordu korktum salı günü hematoloji ye gideceğim ins.kotu birşeyler çıkmaz iyi günler diliyorum hocam

        Yanıtla
  5. Hocam merhaba, benim bugün yapılan aptt sonucum 36sn. çıktı ama hastane referansına göre yüksek henüz doktoruma gitmedim sizcede yüksekmi?bu arada pt 8.51sn çıkmış şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhabalar Saadet Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Hastanenin bağlı olduğu laboratuvarların referans değerlerine göre yüksek olması yüksek olduğu manasına gelir ancak ne derece yüksek olduğu veya yüksekliğin şiddetinin sizin durumunuzla ilişkisini anlayabilmem için muayene bilgilerine vakıf olmam gerekir. Bu nedenle bir an önce doktorunuza kontrole gitmenizi öneriyorum.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  6. Erhan Bey Merhaba
    Ben Feyza Çoştu. Sizin yazınızı okudum ve bir konuda bilgi almak istiyorum. Ben de genetik olarak pıhtılaşma problemi var. Yani trombofili. Gebelikte düşüklerle farkedildi ve heparin kullanarak çocuklarımı dünyaya getirdim. Yaklaşık 10 yıldır da coraspin 100 lük kullanıyorum. Fakat şu an covit oldum.
    Coviti hafif atlatıyorum ve coraspin kullanmaya devam ediyorum. Fakat heparin iğnesi kullanmalı mıyım bu konuda dr.lardan net bir cevap da alamadım. Bugün test yaptırdım ve Aptt testim 44.3 çıktı. Dr bu durumda pıhtılaşmamın çok olduğunu ve iğneye başlamam gerektiğini söyledi. Fakat sizin yazınızda fark ediyorum ki aslında aptt yüksekliği kanamaya sebep olacak bir şeymiş. Bu durumda ben ne yapmalıyım. Coraspini hemen bırakıp iğneye mi başlamalıyım. Yoksa bu değerlerle coraspin covit sürecinde pıhtılaşma yapmadan beni idare eder mi? Şimdiden çok teşekkürler. Kolaylıklar dilerim.

    Yanıtla
    • Merhabalar Feyza Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Hekiminizin sizi muayene etmesi neticesinde size önerdiği tedavi neyse en doğru seçenek o dur. Lütfen internetten edindiğiniz bilgiler ışığında ilaç kullanımına başlamyınız veya kesmeyiniz. Hekiminizin size önerisi ne ise onu uygulayınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın