Apert Sendromu: Tedavisi ve Yaşam Beklentisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Apert Sendromu olan bebeklere doğumdan sonra birçok ek anomaliler eşlik edebilir. Bu hastalığın henüz bir tedavisi bulunabilmiş değildir ancak cerrahi yöntemlerle bazı iyileştirmeler sağlanabilir. Tıp dünyasında akrosefalosindaktili olarak ta bilinmektedir. Bu yazımda Apert Sendromu’nu “AS” olarak kısaltacağım. Haydi yazımıza başlayalım.

Apert Sendromu Nedir?

Apert Sendromu, kafatası gelişiminin olumsuz etkilendiği nadir görülen genetik hastalıklardan bir tanesidir. Genellikle sindaktili ve kraniyositozis durumları eşlik etmektedir. Kraniyositozis yenidoğan bebeklerin kafa eklemlerinin olması gerekenden daha erken zamanda kapanması durumudur. Bu kapanma kafatası kemiklerinin normal gelişimini bozmaktadır. Hastalığa spesifik olarak görülen belirtilerin birçoğu kraniyositozis neticesinde oluşur. İstatistiksel olarak ortalama 70.000 bebeğin 1’inde görülür ve otozomal dominant olarak kalıtılır. Hasarlı genin ebeveynlerden alınması oldukça nadir görülür. Genellikle yeni ortaya çıkan mutasyonlar ile gen etkilenir.

apert sendromu nedir
Apert sendromu özellikleri arasında bebeklerde kraniyositozis ve sindaktili görülebildiği bilinmektedir.

Apert Sendromu Neden Olur?

Apert sendromunun nedeni  FGFR2 geninde meydana gelen mutasyonlardır. Bu gen apert sendromu genetiği açısından oldukça önemlidir. Tıbbi literatürdeki veriler analiz edildiğinde bu hastalığın görüldüğü hemen hemen her vakada FGFR2 geninde Pro253Ar ve Ser252Tr  mutasyonlarının ortaya çıktığı farkedilecektir.

Normalde bu genin görevlerinden bir tanesi kemik gelişimi ile ilgilidir ve doğal olarak mutasyon sonrasında kemik gelişimi etkilenir. 40 yaşından büyük baba olanlarda apert sendromlu bebek doğma olasılığı daha yüksektir.

apert sendromu nedenleri
Apert sendromunun genellikle anne ve babadan alınan gen mutasyonları ile ortaya çıkmaz.

Bahsi geçen gen Pfeiffer Sendromu, Crouzon Sendromu ve Carpenter Sendromu gibi hastalıklar içinde önemlidir.

Apert Sendromu Belirtileri

Apert sendromu belirtileri ile ilgili hazırladığımız tablo aşağıdadır. Tabloda belirtileri ve görülme sıklıklarını göreceksiniz.

 AS Belirtileri AS Görülme Sıklıkları
 Alında genişlik Yaklaşık % 90
 AkrobrakiyosefaliYaklaşık % 90
 Elde ve ayakta sindaktili Yaklaşık % 90
 Yüzde düz bir görüntü Yaklaşık % 90
 Maksiller hipoplazi Yaklaşık % 90
 Propitozis Yaklaşık % 90
 Septum pellisidum bozuklukları Yaklaşık % 55
 Korpus kallozumun gelişmemesi Yaklaşık % 55
 Başparmakta genişlik Yaklaşık % 55
 C5,C6 vertebra kaynaşmaları Yaklaşık % 55
 Asimetrik yüz görüntüsü Yaklaşık % 55
 Bebeklikte beslenme sorunları Yaklaşık % 55
 Hipertelorizm Yaklaşık % 55
 Yüksek tansiyon Yaklaşık % 55
 Fontanellerde büyüme Yaklaşık % 55
 Mental retardasyon Yaklaşık % 55
 Şaşılık Yaklaşık % 55
 Damak problemleri Yaklaşık % 55
 Bifid Uvula Yaklaşık % 20
Koanal Atrezi Yaklaşık % 20
 Ektopik Anüs Yaklaşık % 20
 Kornea Erezyonu Yaklaşık % 20
 Yemek borusu atrezisi Yaklaşık % 20
 Hidresefali Yaklaşık % 20
 Optik atrofi Yaklaşık % 20
 Solunum yetmezliği Yaklaşık % 20
 Sensörinöral işitme bozukluğu Yaklaşık % 20
 Ventrikülomegali Yaklaşık % 20
 Görme bozuklukları Yaklaşık % 20

Apert Sendromu Tanısı

Yukarıda bahsi geçen belirtilerin hastalarda radyolojik olarak incelenmesi neticesinde görülmesi ile tanıya gidilir. Genetik testler tanının doğrulanması için oldukça önemlidir. Ek olarak işitme testlerinin yapılması tanı ve tedavi için önem arz etmektedir.

Bazı durumlarda hamilelik döneminde tanı alabilir. Hamilelik döneminde yani prenatal tanı için koryonik villus örneklemesi veya amniyosentez yoluyla FGFR2 geni analizi yapılabilir.

Apert Sendromu Tedavisi

Apert sendromu tedavisi bireylerde belirgin olan semptomların ortadan kaldırılmasına yöneliktir. Bu hastalığın tedavisi için çocuk branşları koordineli bir biçimde çalışmalıdır.

Kraniyositozisin neden olabileceği olumsuz durumların önüne geçmek için erken dönemde cerrahi tedavileri uygulanabilir. Bunları takiben hipertelorizmin düzeltilmesi amaçlanır.

Apert Sendromu Yaşam Beklentisi

Apert sendromuna yakalanan bebekler normal mental gelişimlerini sürdürebilmek için bir takım cerrahi operasyonlar geçirirler. Ebeveynleri tarafından doğru destek alan ve zamanında müdahale yapılan bireylerin zihinsel sağlığının gelişimi daha iyi olmaktadır.

İstatistiksel olarak güzel bir aile ortamında yetişen her 10 apert sendromlu bireyin 4 tanesi normal zihinsel gelişim göstermektedir. Apert sendromuyla ilgili yapılan bir çalışma 136 apert sendromlu bireyin sadece 3 tanesinin üniversiteye devam edebildiğini gösterdi ancak unutulmamalıdır ki bu gelişim süreci çok değişkenlidir ve bu sayılar sadece fikir vermelidir.

Çocukluk çağını geçmiş apert sendromlu hastalar mevcut kalp problemleri yoksa sağlıklı bir birey kadar yaşayabilmektedir.

Apert Sendromu Komplikasyonları

Zamanında ve yeterli yapılmayan tedaviler sonrasında bazı komplikasyonlar gelişebilmektedir. Bunlar:

  • İşitme kayıpları
  • Görme sorunları
  • Öğrenme güçlükleri
  • Boy kısalığı
  • Solunumda zorluk

Apert Sendromlu Hasta Ne Kadar Yaşar?

Apert sendromuna yakalanan ve çocukluk dönemini atlatan ve aynı zamanda kalp rahatsızlıkları olmayan hastaların ömür beklentisi sağlıklı insanlar gibidir.

Gelişen modern tıp ve cerrahi teknikler vesilesiyle AS’de beklenen yaşam süresi giderek artış gösteriyor.

AS Uluslararası Destek Toplulukları

Dünyanın diğer ucundaki Apert sendromlu bireylerle iletişime geçmek veya destek almak isteyebilirsiniz. Bunun için Çocuk Kraniyofasiyal Derneği’nin sayfasına http://www.ccakids.com web adresinden ulaşabilirsiniz.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Yorum yazarak apert sendromlu çocuğu olan diğer ebeveynlere tecrübelerinizi aktarmanız onlar için oldukça önemlidir. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Kaynakça:

1. http://medicleft.com//srv/htdocs/wp-content/uploads/2015/05/APERT.jpg

2. http://www.chop.edu/sites/default/files/apert-slide1.jpg

3. http://www.caretricks.com//srv/htdocs/wp-content/uploads/2016/05/Apert-Syndrome-caretricks.jpg

(Bu yazı ilk defa 5 Eylül 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 20 Şubat 2022 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Apert Sendromu: Tedavisi ve Yaşam Beklentisi” üzerine 6 yorum

      • Hocam benim bebeğime de apert tanısı konuldu kafatası şekil bozukluğu için kask tedavisi uygunmudur ve İzmir de 9 Eylül ve Ege ünv. De yapılmıyomuş bildiğiniz yada yönlendirebileceğiniz bi doktor vs varmı? Yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler

        Yanıtla
        • Merve hanım merhaba ben de yeni doğum yaptım bebeğimiz apert sendromlu doğdu nasıl bir süreç geçirdiniz Bilgi alabilir miyim..

          Yanıtla
          • Hatice hanım merhaba çok geçmiş olsun öncelikle biraz stresli bi süreçten geçtik ama şuan çok şükür bebeğim iyi durumda bana ulaşabilirsiniz Instagram hesabından sizinle görüşmek isterim

            Yanıtla

Yorum yapın