Anjiyoloji Nedir? Anjiyoloji Bilim Dalı Ne Demek?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Anjiyoloji Nedir?

Anjiyoloji, damar bilimi anlamına gelmekle beraber tıpta sıkça kullanılan bir terim olduğu bilinmektedir. Temel olarak damarlar ile ilgilenen bilim dalı olarak bilinir.

Anjiyoloji Ne ile İlgilenir?

Vücudumuzun en önemli ağı olan damarlar kanı organlara taşımakla yükümlüdürler. Damarlar olmasa kan dolaşımı sağlanamaz ve kan dolaşımı olmasa yaşam durur. Damarlar kan dolaşımını yaparken aynı zamanda kanında temizlenmesine yardımcı olur. Küçük bir aksaklık yaşandığında vücutta damar tıkanıklığı meydana gelir ve bu tıkanıklık ciddi riskler ve hastalıklara meyil vererek yaşam kalitesini en aza düşürür.  Kas eklemler ve diğer dokular damarlar ile bağlantı kurarak atardamarlarda basınç dengesini ayarlar. Hacim potansiyelinde artmalar ve düşüşleri bütün vücuttaki kasılmaları ve gevşemeleri ele alarak damar işlevsel bir şekilde vücut ağını bir köprü gibi uzatarak geçiş yapmasına izin verir. Damarlar tıkandığında ilk hasar görecek organ karaciğer olur. Karaciğerde istenmeyen yağlanmalar oluşur.

Dolaşım organı olarak tabir edilen kan damarları vücudun farklı bölgelerine uzanır. Atardamarlar,toplardamarlar iki yarı bölüme yarılarak görev dağılımı yaparlar. Kalp kanı pompalayarak damarlara iletir ve damarların kan dolaşımı yapmasına destek olur. İnsan vücudundaki damarlar oldukça uzundur. Bilimsel çalışmalarda insan vücudunda damarların toplam uzunluğu ortalama  100 km uzunluğunda olduğu tespit edilmiştir. Damarlar kanı temizler, temiz kanın gelmesini sağlar. Damarların çalışmaması durumunda  damar tıkanıklığı,kalp hastalıkları,organ kaybı hatta ölümler söz konusu olabilir.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Anjiyoloji Nedir? Anjiyoloji Bilim Dalı Ne Demek?” üzerine bir yorum

  1. Liveda retükülaris diye bir rahatsızlığım var bununla ilgili hiç bir tedaviye ihtiyacı duyulmadı ne yapmam lazım ayrıca mikozis fungoides tanısı kondu birde itp hastasıyım trombosit düşüklüğü var

    Yanıtla

Yorum yapın