Alerji için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Alerji için Hangi Bölüme Gidilir?

Alerji, vücudumuzda bulunan bağışıklık sisteminin herhangi bir maddeye karşı aşırı hassasiyet göstermesi durumudur. Bazı insanlar ise alerjik durumlara yatkınlık gösterebilmektedir. Bu tip durumlar yaşayanlar ise atopik denilmektedir. Alerjik durumlarla daha çok açık tenli insanlar ile nemli ortamlarda yaşayan insanlarda görülebilmektedir. Alerjik etkiyi gösteren maddeler ise genel olarak doğal maddelerdir. Normalde bu maddeler insan vücuduna herhangi bir zararı yoktur. Ancak bağışıklık sisteminin hassasiyet göstermesi ile bazı reaksiyonlar görülür. Alerji için hangi doktora gidilir sorusu ise alerjinin yaşandığında bilinmesi gerekir.

alerji icin hangi bolume gidilir
Alerji için hangi bölüme gidilir ile ilişkili görsel.

Alerji Belirtileri Nelerdir?

Alerjik reaksiyonun çeşidine göre alerjik belirtilerde değişebilmektedir. Genel olarak burunda akıntı, boğazda gıcıklanma, kaşıntı, burun tıkanıklığı, genizde akıntı, öksürük alerjik durumlarda görülen belirtiler arasındadır. Polen veya toz gibi maddelere alerjisi olan kişilerde ise hapşırık, nefes darlığı, üst solunum yollarında etkilenmeler görülür. Bazı maddelere dokunulduğunda da alerjik etki görülebilir. Bu gibi durumlarda ise en çok ciltte kabarma, kaşıntı, döküntü gibi etkiler görülür.

Alerji Testi Hangi Bölümde Yapılır?

Nadir olarak karşılaşılan maddeler nedeni ile oluşan alerjiler insanları çok rahatsız etmemektedir. Ancak sürekli olarak kişi alerjik etkiler ile karşılaşıyorsa ve bunun yanı sıra neye alerjisinin olduğu tespit edilemiyorsa doktora başvurulmalıdır. Bu konuda alerji testi hangi bölümde yapılır sorusu ortaya çıkmaktadır. Alerji testi yaptırmak için birçok bölüme başvurabilirsiniz. Burada alerji durumu ile karşılaşan kişinin çocuk veya yetişkin olması bölümünde değişmesine neden olmaktadır.

Çocuk yaşta olan kişiler için alerji testi yaptırmak isteyenler Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne veya Çocuk Göğüs Hastalıkları bölümüne başvurmalıdır. Yetişkin kişiler ise İç Hastalıkları, Alerji Hastalıkları ve İmmünoloji, Dermatoloji, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları bölümlerine başvurabilirler. Burada gidilecek bölüm alerji türüne göre değişmektedir.

Alerji etkiler cilt üzerinde gerçekleşiyorsa Dermatoloji bölümüne başvurmak gerekir. Eğer üst solunum yolları ile alakalı bir alerji durumu söz konusu ise bu durumda ise Göğüs Hastalıkları bölümüne başvurulabilir. Başvuracağınız bölüm gerekli alerji testlerini gerçekleştirerek alerjinizin neyden kaynaklandığını tespit etmeye çalışacaktır.

Alerji testleri ise faklı yöntemlerle yapılmaktadır. Kan testi ile yapılan alerji testlerinin yanı sıra deri testi ve yama testi adı verilen testler uygulanarak kişinin neye karşı alerjisinin bulunduğu tespit edilemeye çalışılır. Alerji nedeni bulunduktan sonra ise doktor bu konuda hastanın neler yapması gerektiği konusunda gerekli bilgileri verir. Ayrıca çeşitli ilaçlar ve tedavi yöntemleri uygulanarak alerjinin kişi üzerinde oluşan etkileri tedavi edilmeye çalışılır.

Mevsimsel Alerji için Hangi Bölüme Gidilir?

Mevsimsel alerjinin ortaya çıkmasında ağaçlar tarafından üretilen ve havaya karışan polenlerin rolü büyüktür. Mevsimsel alerji olan kişiler bu gibi havalarda genel olarak hapşırık, gözlerde kaşıntı, burun akıntıları ve göz yaşı üretiminde belirli düzeylerde artış olduğu görülür. Mevsimsel alerji kişilerin sosyal yaşantısını olumsuz etkilediği için tedavi edilmesi gerekir. Bu alerji türü de bazı ilaçlar ile kontrol altına alınabilmektedir.

Mevsimsel alerji için hangi bölüme gidilir konusunda Dahiliye, Dermatoloji gibi bölümlere başvurulabilmektedir. Bu bölümlerde alerji testleri yapılarak gerekli tetkikler yapılır ve daha sonrasında tedavi uygulanır. Aşılama işlemi ile başarı oldukça yüksektir. Yetişkin kişilerde bu işlem hemen uygulanır. Ancak çocuklarda 3 yaşından sonra aşılama işlemi gerçekleştirilmektedir.

İlaç Alerji Testi Hangi Bölümde Yapılır?

İlaç alerjisi, kişinin kullandığı ilaçların etken maddelerine alerjisi olması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda ilaçları kullananlar çeşitli yan etkileri görürler. İlaç nedeni ile yaşanan bu durum oldukça ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Kullanılan ilaçta görülen alerji etkilerle tekrar karşılaşmamak için kişinin hangi maddeye alerjisi olduğu tespit edilerek ilaç kullanımında bu konu göz önünde bulundurulmalıdır.

İlaç alerji testi hangi bölümde yapılır konusunda Dahiliye bölümüne başvurulabilir. Bu bölümde yapılacak olan kan testleri ile alerji konusunda birçok bilgi elde edilebilmektedir. Alerji testi sonuçlarına göre kullanılacak olan ilaçlarda da değişiklikler yapılmalıdır. Aynı etkiye sahip ancak etken maddesi farklı olan ilaçlar kullanılarak bu durum aşılabilmektedir.

Alerjik Kaşıntıya Hangi Doktor Bakar?

Kişinin doğal veya doğal olmayan maddelere karşı alerjinin olması ile bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler arasında en yaygın olanlardan biri ise deride kaşıntıdır. Mevsimsel alerji, gıda alerjisi gibi birçok durumda deride kaşıntı görülebilmektedir. Alerjik kaşıntıya hangi doktora bakar konusunda ise Dermatoloji uzmanına başvurmak doğru tercih olacaktır.

Dermatoloji uzmanı bu konuda öncelikle hastanın hikayesini dinler. Çünkü alerji sorunlarının tespit edilmesinde kişinin tıbbi hikayesi oldukça önemlidir. Daha sonra ise doktorun kararına göre kan testi veya deri testi yapılabilmektedir. Yapılan bu testler sonrasında ise alerji hakkında gerekli tespitler yapılmakta ve gerek görüldüğünde çeşitli ilaçlar ile tedaviye başlanmaktadır. Tedavilerde hastanın dikkat etmesi gereken konulara özen göstermesi oldukça önemlidir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın