Alektrofobi Nedir? Tavuk Fobisinden Kurtulun!

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Alektrofobi (Tavuk Fobisi) Nedir?

Alektrofobi, tavuklardan korkma durumu ya da tavuk fobisi olarak bilinen bir tabloya verilen isimdir. Horoz anlamına gelen alektor ve fobi kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Bu fobiye sahip insanlar genellikle fobilerinin anlamsızlığının farkındadırlar ancak buna engel olamazlar.

alektrofobi
Alektrofobi farklı bir deyişle tavuk fobisi, özel bir fobi türüdür.

Alektrofobi (Tavuk Fobisi) Belirtileri Nelerdir?

Alektorophobia yani alektrofobinin belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Günlük yaşantının seyrini etkileyerek olumsuz sonuçlara sebebiyet verebilir.

Aşağıda liste halinde vereceğimiz tüm belirtiler bu fobiye sahip kişilerin tavukları gördüklerinde veya düşündüklerinde ortaya çıkma eğilimindedir:

  • Ciddi düzeyde anksiyete
  • Kalp hızında artış
  • Göğüs bölgesinde sıkışma hissi
  • Soluk alıp verirken zorlanma
  • Baş dönmesi

Bu belirtilere ek olarak çocularda nöbet ve ağlama gibi semptomlarda ortaya çıkabilir.

Alektrofobi (Tavuk Fobisi) Nedenleri Nelerdir?

Henüz bu fobinin neden olduğu tam olarak açıklığa kavuşturulabilmiş değildir. İlgili hayvanlarla ilgili geçmişte yaşanmış kötü deneyimler, genetik faktörler ve çevresel etkenler fobinin ortaya çıkmasında etkilidir.

Doğup büyüdüğünüz yer, yaşınız, aile geçmişi ve yaşadığınız korkunç olaylar tavuk fobisi ortaya çıkma olasılığını artırabilmektedir.

Alektrofobi Tanısı Nasıl Konulur?

Alektrofobi teşhisi için DSM 5 Alektorophobia kriterlerini karşılıyor olmanız gerekmektedir. Bu kriterleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Tavuk gördüğünüzde veya düşündüğünüzde hemen korku ve panik oluşması
  2. Tavukla karşılaşma ihtimali olduğunda artan kaygı durumu
  3. Tavukları görmekten ve düşünmekten kaçınmak
  4. Tavuğun kişiye karşı gösterebileceği tehditlerine karşılık orantısız korku hissi
  5. Bu korkunun günlük yaşantınızı olumsuz etkilemesi
  6. Bu tavuktan korku durumunun en az 6 aydır sürüyor olması
  7. Travma sonrası stres bozukluğu ve obsesif kompulsif bozukluk hastalıklarının kişide olmaması.

Alektrofobi (Tavuk Fobisi) Nasıl Tedavi Edilir?

Bu tip özel fobilerin tedavi edilebilmesi için bir dizi tedaviler uygulanır. Bu tedavilerde temel amacımız hastanın günlük yaşantısının minimal düzeyde etkilenmesini sağlamaktır.

Etkene Maruz Bırakma Tedavisi

Etkene maruz bırakma tedavisi birçok fobi çeşidi için ilk tedavilerden bir tanesidir. Etkene maruz bırakarak kişilere tavukların aslında düşündükleri ve hissettikleri kadar tehlikeli olmadıkları anlatılmaya çalışılır.

İlk etapta tavukların resimlerine bakılır, videoları izlenir. Ayrıca son dönemlerde yaygınlaşan sanal gerçeklik uygulamaları bu tedavilerde oldukça işe yarayabilir. Zamanla endişe azaltılarak gerçek tavuklarla yüzleşme yapılır.

Bilişsel Davranışsal Terapi

Temel amacı kaygı düzeyini minimalize etmek olan bir terapi biçimidir. Terapistlerle beraber çalışılır. Çoğu zaman etkene maruz bırakma tedavisi ve bilişsel davranışsal terapiler beraber uygulanır.

İlaç Tedavisi

Bu tip özel fobiler depresyon ve yaygın anksiyete bozuklukları eşlik etmediği sürece ilaç kullanımını gerektirmez. Anti anksiyete ilaçları ve beta blokerler en sık kullanılan ilaç gruplarıdır.

Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.healthline.com/health/alektorophobia


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın