Akustik Nöroma Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Akustik nöroma, işitme sinirinin schwann kılıfından kaynaklanan iyi huylu bir kitledir. Bu sayfada, akustik nöromanın nedenleri, belirtileri, tanısı ve tedavisi anlatılmaktadır. Detaylı bilgi almak için okumaya devam edin.

Akustik Nöroma Nedir?

Akustik Nöroma, sekizinci kraniyal sinir olan nervus akustikusun schwann kılıfından köken alan bening özellikteki kapsüllü bir tümöre verilen isimdir.

Diğer Adları :

  • Akustik Schwannoma
  • Vestibüler Schwannoma
Akustik Nöroma ile ilişkili görsel.
Akustik Nöroma ile ilişkili görsel.[1]ds00281_ ds00803_im00293_ans7_acousticneuromathu_jpg.jpg (468×273) (mayoclinic.org)

Bu tümörlerin büyük bir çoğunluğu sekizinci kraniyal sinirin vestibüler kısmından kaynaklanmaktadır. Koklear kısmından kaynaklanması durumu oldukça nadir görülür. Eğer bu tümör sinirin internal akustik kanal içerisindeki bölümünden kaynaklanıyorsa ufak boyutlardayken bile semptom verir.

Akustik Nöroma Belirtileri ve Bulguları Nelerdir?

Akustik Schwannoma nın en önemli semptomları işitme ile ilgilidir. Unilateral işitme kaybı, AS vakalarının % 90’nında ilk bulgudur. İşitme kaybı yavaş ilerleyen daha çok yüksek tonları tutan özelliktedir. Konuşmayı ayırt etme skorları da önemli oranda durmuştur. Ani işitme kaybı AS’nin yüzde 10 oranında ilk bulgusu olabilir.

Akustik Schwannoma nın ikinci en sık görülen bulgusu ise tinnitustur. Bunların dışında :

  • Yüzde his bozuklukları (Hitselberger belirtisi )
  • Unilateral sensörinöral işitme kaybı
  • Elektronistagmgrafide ipsilateral hipofonksiyon

Akustik Schwannoma Tanısı Nasıl Konur?

Unilateral işitme kaybı ve tinnitus görülen hastalar mutlaka akustik schwanoma açısından değerlendirilmelidir. Fizik muayene eksiksiz yapılmalı, odiyometrik ve vestibüler testler kullanılmalıdır.

Akustik Nöroma Nasıl Tedavi Edilir?

Bu hastalığın temel tedavisi direkt cerrahidir. Cerrahi uygulanmayan hasta grubu yaşlılar ve ağır hastalığı olan gruptur.

Temel olarak 3 farklı cerrahi prosedür vardır. Bunlar şu şekildedir:

  • Translabirentin Yaklaşım
  • Orta Fossa Yaklaşımı
  • Suboksipital Yaklaşım

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın