Akciğer Buzlu Cam Görünümü Nedir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Akciğerde buzlu cam görünümü, hastaların akciğer görüntüleri yorumlanırken duyduğumuz veya raporlarında sıkça gördüğümüz bir ifadedir. Akciğer ödemi, akut respiratuvar distres sendrom, pnömoni, sarkoidoz ve bazı diğer enfeksiyonların varlığında ortaya çıkan bir belirtidir. İnterstisyumda kalınlaşma, sıvı varlığını yansıtan ve nonspesifik bir kavram olan buzlu cam görünümü aşağıda resimde oldukça net bir biçimde görülmektedir.

akcigerde buzlu cam gorunumu
Akciğer filminin bir kısmı görülen şekildeki görselde kırmızı oklarla gösterilen alanlar buzlu cam görünümü için oldukça güzel bir örnektir.

Akciğerde bu görüntü birçok hastalığa bağlı olarak tespit edilebilir. Bu konuyla ilgili olarak en doğru bilgiyi sizi muayene eden hekimlerinizden almalısınız.


Bu konuyla ilgili olarak merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Akciğer Buzlu Cam Görünümü Nedir?” üzerine 3 yorum

  1. Sağ AC alt lob superior segment düzeyinde postoromedialde yaklaşık 6 mm çapta düzgün sınırlı kısmen buzlu cam dansitesinde pulmoner nodül izlenmiş olup takibi önerilir. Her iki AC üst zon apikal kesimlerde sekel fibrotik cizgilenmeler izlenmiştir. Kötü birşey çıkmamıştır inşallah şimdiden teşekkür ederim cevap verirseniz sevinirim.

    Yanıtla
  2. Merhaba. Uzun sure once bronsektazi teşhisi konmustu. Şu anda bir hafta önceki BT nin sonucunda sol akciğerin orta ve alt lobunda buzlu cam görünümü ve soru işareti görüyorum.. şehir dışındayım kendi hastanemden ve Dr umdan uzaktayım. Cevap yazabilir misiniz??

    Yanıtla
  3. Merhaba kızım 6 aylık bursalıyım istanbulda pendik eğitim araştırma hastanesinde 18 gün pnömoni teşhisi ile yattık bronkoskopi olduk en son akciğer tomogrofimiz çekildi buzlu cam görünümü var dediler ama ertesi gün zatürre geçti dendi ve taburcu edildik anlayamadım bu buzlu camın tedavisinide olmamız gerekmiyormuydu lyan sabah akşam hava veriyorum ama bu buzlu cam görünümü zamanla geçermi anlayamadığım bir konu oldu bu teşekkürler…

    Yanıtla

Yorum yapın