Akantoma

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Akantoma Nedir?

Akantoma, genelde yaşlı insanlarda görülen küçük bir alanda kırmızı pembe görünümlü dermatolojik lezyonlara verilen isimdir.

Akantoma
Akantoma ile ilişkili görsel. Çeşitli akanthoma resimleri görülüyor.

Akantom Tipleri Nelerdir?

  • Akantolitik Akantom
  • Epidermolitik Akantom
  • Berrak Hücreli ( Clear Cell )
  • Melanoakantoma şeklinde 4 çeşittir.

Akantomun oluşum mekanizması ve nedenleri tam olarak açıklanamamıştır. Bazen iyi huylu bir tümör neden olabilirken bazende bir enfeksiyon neden olabilmektedir.

Akantom’un Tedavisi Nasıldır?

Akantomlar tehlikeli lezyonlar değillerdir. Doğal olarak acil bir tedavi gerektirmezler. Kozmetik nedenlerden ya da başka hastalıkları etkilemesi nedeniyle tedavi edilebilirler.  Tedavi mekanizması akantomun tipine, bulunduğu yere ve sayısına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

Akantom Sayısı Az ise : cerrahi yollarla çıkarım yapılabilir.

Akantom Sayısı Fazla ise : Kriyoterapi ya da kimyasal yakma tedavisi uygulanabilmektedir.

Akantoz Nedir? adlı yazıyı okumak için tıklayınız.

Yararlandığım Kaynaklar :


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Akantoma” üzerine bir yorum

  1. 4 senedir sag yamağimda bu yaradan mevcut. 22 dr. 1 prof. 2 plastik cerrah gördü ve 2 kez ameliyat olmama rağmen hala tam iyileşme maalesef gerçekleşmedi. 2.aleliyattan sinra yara kulağımda çikti.
    4 sene ardindan ancak bugün nihayet hastaliğin adi akntoma olarak kondu ancak dr lar da ne oldugunu bilmiyorlar.
    Yardim bekleme amaçlı yazmıyorum. Sadece paylaşmak istedim.
    Antalya/ erkek/ 47

    Yanıtla

Yorum yapın