2020 yılı itibariyle ve pandemi sonrasında aile sağlığı merkezleri, sağlıklı ve hasta bireylerin sıkça uğradığı merkezler haline gelmiş durumda. Haliyle aile hekimlerinin iş yükü artmakta ve çok çeşitli hasta gruplarına bakmaktalar. İnsanlar çok farklı şikayetler için aile sağlığı merkezlerine gelip ilgili branşlara yönlendiriliyorlar. Peki aile hekimi hangi hastalıklara bakar? Şimdi detaylıca irdeleyelim.
Genel olarak özetleyecek olursak aile hekimliği birçok şikayet için ilk başvuru noktası olmalıdır. En sık olarak karşıma çıkan öksürük, nefes darlığı, ateş, üşüme , titreme, karın ağrısı, yan ağrısı, sırt ağrısı, göğüs ağrısı, kas ağrısı, idrar yaparken ağrı, sızı, yanma, kötü koku, ellerde ayaklarda kaşıntı, kızarıklık, döküntü gibi birçok şikayetiniz için sizde aile hekiminize başvurabilirsiniz.

Bu tip şikayetler için aile hekiminiz sizi muayene edecek, tahlil ve tetkik edecek. Buna göre tedavisini başlayacak ve gerekli görürse uzman bir hekime sevk edecektir. Bunlar dışında koruyucu sağlık hizmetleri de sunan aile hekimleri aşılama faaliyetleri ile birçok hastalığın başlangıç göstermesinin önüne geçmiş olmaktadırlar.
Aile hekiminin baktığı hastalıkları sıralamak istersek bunu bu yazıya sığdıramayacağımızı belirtmek isterim 🙂 Bu nedenle aklınıza takılan bir şikayet ya da hastalık varsa alt tarafta yer alan yorum bölümüne yazarsanız kısa süre içinde cevaplamaya çalışacağım.
(Bu yazı ilk defa 30 Mayıs 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 19 Ekim 2020 tarihinde güncellenmiştir.)
Merhaba hocam beyin cerrahına sıra alamıyorum çok zaman gecti
Aile Hekimi mr sonucuna bakarmi? Cevaplarsanız çok sevinirim
Aile hekimi uçuk virüsüne bakar mı cildiye polikliniklerinde yer bulamıyorum
merhaba doktor bey, brucella hastalığım var tedaviye uzun süredir ara verdim.
hastanede bulunan tek enfeksiyon doktoru da bayramdan sonra gelecek. aile hekimi bakar mı ?
Merhabalar benim baş dönmem le kansızlığım var aile hekimi bakarmı